Στο «χείλος της αβύσσου» η Γαλλία: Φόβοι για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με τη Γερμανία φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2012 στην Ευρωζώνη, καθώς μεγαλώνει η απειλή κατάρρευσης της κυβέρνησης
Unsplash
4'

Δύσκολες ώρες στο Παρίσι, καθώς ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε μιλώντας χθες στο TF1 ότι η Γαλλία θα χτυπηθεί από μεγάλη οικονομική καταιγίδα στις χρηματαγορές αν η Μαρίν Λεπέν ρίξει -όπως απειλεί- την κυβέρνηση μειοψηφίας του και καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2025, που προβλέπει ένα «βουνό» λιτότητας 60 δισ. ευρώ με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του 6,1% σε κάτω από 5%, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Το κόστος δανεισμού του γαλλικού δημοσίου έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο ασφάλιστρο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης εν μέσω πολιτικής αναταραχής, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης λόγω του προγραμματισμένου προϋπολογισμού λιτότητας. Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings, αυξήθηκε έως και 3,03% – προσομοιάζοντας στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται ως «σκουπίδια» από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Αντικατοπτρίζοντας τους κινδύνους μιας νέας περιόδου πολιτικών αναταραχών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός, Mισέλ Μπαρνιέ, προσπαθεί να προωθήσει έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων 60 δισ. ευρώ, παρά την έλλειψη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές που προκήρυξε και άφησαν τη Γαλλία με ένα μετέωρο κοινοβούλιο, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ανατροπή της κυβέρνησης θα προκαλέσει κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Θα υπάρξει μεγάλη καταιγίδα και πολύ σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε όταν ρωτήθηκε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος εάν δεν περάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα. Καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησής του, η Γαλλίδα ηγέτης της ριζοσπαστικής δεξιάς Μαρίν Λεπέν επανέλαβε την απειλή της τη Δευτέρα να στηρίξει μια πρόταση μομφής που θα μπορούσε να ρίξει τον Μπαρνιέ.

Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων αντιπροσωπεύει τους επενδυτές που απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο για τον πρόσθετο κίνδυνο διατήρησης του χρέους. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από το 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, όταν οι φόβοι για μια ελληνική χρεοκοπία τάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι το αδιέξοδο στο Παρίσι κινδύνευε να οδηγήσει σε νέες εκλογές και σε αυξανόμενη πολιτική αναταραχή, μήνες μετά την αιφνίδια κίνηση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές. «Ο κίνδυνος είναι τα άκρα να ρίξουν την κυβέρνηση του Μπαρνιέ για να μην καταλήξουν σε έναν προϋπολογισμό με τον οποίο συμφωνούν, ακόμα κι αν καμία από αυτές τις δύο παρατάξεις δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει σε έναν νέο προϋπολογισμό»

Τα σχέδια του Μπαρνιέ να σφίξει το ζωνάρι έρχονται με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας να είναι έτοιμο να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο δηλαδή ποσοστό από τον στόχο της ΕΕ. Σύμφωνα με το λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, τα ελλείμματα περιορίζονται στο 3% του ΑΕΠ και το εθνικό χρέος στο 60%, αν και πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης επί του παρόντος παραβιάζουν τον κανόνα.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη Γαλλία σε μια διαδικασία παρακολούθησης του «υπερβολικού ελλείμματος» μαζί με άλλα επτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Η γαλλική Γερουσία έχει προγραμματιστεί να εξετάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα. Οι αναλυτές είπαν ότι εάν η αύξηση των φόρων και οι περικοπές δαπανών δεν εφαρμοστούν, το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 7% το επόμενο έτος. Ο Μπαρνιέ είχε υποσχεθεί να επαναφέρει το έλλειμμα στο 5 τοις εκατό του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025 - έναν στόχο που οι οικονομολόγοι θεωρούν πλέον απίθανο - και να επιστρέψει εντός των ορίων της ΕΕ έως το 2029.

«Είναι δύσκολο να είσαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της Γαλλίας», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management. «Υπάρχει κίνδυνος [τα κρατικά ομόλογα] να δουν περαιτέρω πιέσεις πωλήσεων εάν επιδεινωθεί το πολιτικό σκηνικό».