Απαγορεύουν στις γυναίκες να δουλέψουν, αναγκάζονται να ζητιανέψουν και τις συλλαμβάνουν

Δρακόντειοι νέοι νόμοι των Ταλιμπάν επιτρέπουν μαζική φυλάκιση γυναικών και παιδιών που αναγκάζονται να ζητιανεύουν λόγω απαγόρευσης εργασίας
AP Photo
3'

Οι άπορες Αφγανές που συνελήφθησαν για επαιτεία σύμφωνα με τους δρακόντεους νέους νόμους των Ταλιμπάν έχουν κάνει λόγο για βιασμούς και ξυλοδαρμούς υπό κράτηση. Τους τελευταίους μήνες, πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν γίνει στόχος αξιωματούχων των Ταλιμπάν και κρατήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους κατά της επαιτείας που ψηφίστηκαν φέτος. Ενώ ήταν στη φυλακή, ισχυρίζονται ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία και είδαν παιδιά να ξυλοκοπούνται και να κακοποιούνται.

Όλες οι γυναίκες είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζητιανέψουν στους δρόμους για χρήματα και φαγητό για τα παιδιά τους αφού δεν μπορούσαν να βρουν αμειβόμενη εργασία. Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί κατά κύριο λόγο από την αμειβόμενη εργασία, γεγονός που έχει κάνει τα επίπεδα εξαθλίωσης, ειδικά μεταξύ των νοικοκυριών με αρχηγούς γυναίκες, να αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον Μάιο, οι Ταλιμπάν ψήφισαν νέους νόμους που απαγορεύουν στους «υγιείς ανθρώπους» να ζητιανεύουν στους δρόμους εάν είχαν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν για το φαγητό μιας ημέρας. Συστάθηκε μια επιτροπή για την καταγραφή των επαιτών και την κατηγοριοποίησή τους ως «επαγγελματίες», «άποροι» ή «οργανωμένοι», η οποία περιλαμβάνει τη λήψη των βιομετρικών δεδομένων και των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν, σχεδόν 60.000 επαίτες έχουν ήδη καταγραφεί μόνο στην Καμπούλ.

Η Ζάχρα, μια 32χρονη μητέρα τριών παιδιών, είπε ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Καμπούλ και να ζητιανεύει στους δρόμους για φαγητό όταν ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν στον εθνικό στρατό της πρώην κυβέρνησης, εξαφανίστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. «Πήγα στον δημοτικό σύμβουλο της γειτονιάς και του είπα ότι είμαι χήρα, ζητώντας βοήθεια για να ταΐσω τα τρία παιδιά μου», είπε. «Είπε ότι δεν υπήρχε βοήθεια και μου είπε να καθίσω δίπλα στο αρτοποιείο [και] ίσως κάποιος μου έδινε κάτι».

Όπως είπε ότι αγνοούσε τους νόμους κατά της επαιτείας των Ταλιμπάν μέχρι τη σύλληψή της. Μαζί με πολλές αναφορές για βιασμούς και βασανιστήρια γυναικών που συνελήφθησαν σύμφωνα με τους νόμους κατά της επαιτείας, πρώην κρατούμενοι είπαν επίσης στο αφγανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Zan Times ότι έγιναν μάρτυρες κακοποίησης μικρών παιδιών στη φυλακή, με μια γυναίκα να ισχυρίζεται ότι δύο παιδιά ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

«Κανείς δεν τολμουσε να μιλήσει», είπε. «Αν μιλούσαμε, θα μας χτυπούσαν και θα μας έλεγαν ξεδιάντροπους. Το να βλέπω αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Ο θάνατος των κρατουμένων που συλλαμβάνονται σύμφωνα με τους νόμους κατά της επαιτείας συνυπολογίζεται στη διατύπωση του νέου νόμου των Ταλιμπάν, στον οποίο το άρθρο 25 ορίζει: «Εάν ένας ζητιάνος πεθάνει ενώ βρίσκεται υπό κράτηση και δεν έχει συγγενείς ή εάν η οικογένεια αρνηθεί να παραλάβει το πτώμα, οι δημοτικοί υπάλληλοι θα αναλάβουν την ταφή».

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, όσοι χαρακτηρίζονται ως «άποροι» δικαιούνται νομικά οικονομική βοήθεια μετά την αποφυλάκισή τους, αλλά καμία από τις γυναίκες δεν είχε λάβει βοήθεια.