Βλάπτουν την υγεία τα αρωματικά κεριά; Τι λέει η επιστήμη
Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κεριών έχουν τις ρίζες τους στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν τα καίτε
Αν είστε λάτρης των κεριών, πιθανώς έχετε δει κάποιες μάρκες να προσφέρουν εκδόσεις από σόγια ή κερί μέλισσας ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις τυπικές επιλογές κεριού. Αλλά είναι τα συμβατικά κεριά στην πραγματικότητα κακά για εσάς; Και αν είναι, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι στην πραγματικότητα αυτά που προωθούνται στην αγορά ως «πιο υγιεινά» ή «μη τοξικά»;
Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κεριών έχουν τις ρίζες τους στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν τα καίτε, καθώς και στα τεχνητά αρώματα και τις χρωστικές ουσίες που συμβάλλουν στις διάφορες μυρωδιές που μπορεί να αγαπάτε,σύμφωνα με δημοσίευμα του παγκόσμιου δικτύου ενημέρωσης CNN.
Τα κεριά που προκαλούν κυρίως ανησυχία είναι εκείνα που κατασκευάζονται από παραφίνη, η οποία είναι ένα φτηνό υποπροϊόν που προέρχεται κυρίως από τη διύλιση του πετρελαίου. Η παραφίνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κερί για κεριά παγκοσμίως, σύμφωνα με την National Candle Association, τη σημαντικότερη εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές κεριών στις ΗΠΑ και τους προμηθευτές τους.
Οι μεγάλοι λιανοπωλητές δεν αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα δράση για τον περιορισμό των τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικών στα προϊόντα που πωλούν, αναφέρει νέα έκθεση.
Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τις εκπομπές κεριών ή τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τα συμπεράσματα από την έρευνα είναι ανάμεικτα.
Δεν υπάρχει γενικό συμπέρασμα ότι τα κεριά παραφίνης είτε θα βλάψουν είτε δεν θα βλάψουν την υγεία σας, δήλωσε ο πνευμονολόγος Dr. Sobia Farooq, κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Lerner College of Medicine της Cleveland Clinic.
Αλλά οι κίνδυνοι μπορεί επίσης να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η ποιότητα του κεριού, το πόσο συχνά και πόσο καιρό το καίτε, η ροή του αέρα στο χώρο όπου το καίτε, η κατάσταση της υγείας σας και πολλά άλλα.
Τι λέει η επιστήμη
Όταν καίτε ένα κερί από παραφίνη, απελευθερώνει πτητικές οργανικές ενώσεις ή πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) - αέρια που εξατμίζονται εύκολα και γρήγορα στον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου, δήλωσε ο Δρ Ariful Haque, ιατρός ερευνητής στο νοσοκομείο Yan'an Hospital Affiliated to Kunming Medical University στην Κίνα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αυτές οι ενώσεις εκπέμπονται συνήθως από χρώματα, προϊόντα καθαρισμού, καλλυντικά, αποσμητικά χώρου, καυσαέρια αυτοκινήτων, συσκευές που καίνε καύσιμα, όπως σόμπες αερίου, και πολλά άλλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις είναι επιβλαβείς από μόνες τους, ενώ άλλες μπορούν να αντιδράσουν με άλλα αέρια και να σχηματίσουν ρύπους μόλις βρεθούν στον αέρα.
Μία από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται συχνά από τα κεριά είναι το τολουόλιο, ένα διαυγές, άχρωμο εξατμιζόμενο υγρό που έχει χαρακτηριστική οσμή και απαντάται φυσικά στο αργό πετρέλαιο.
Το τολουόλιο έχει καταγραφεί ως τοξίνη με καθορισμένα όρια έκθεσης από ορισμένες ρυθμιστικές αρχές, όπως η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια νευροτοξίνη που συνδέεται με ζάλη, πονοκεφάλους ή πιο σοβαρές επιπτώσεις σε παρατεταμένη έκθεση, δήλωσε ο Haque.
Το βενζόλιο, γνωστό καρκινογόνο, είναι μια άλλη πτητική οργανική ουσία που απελευθερώνεται από τα κεριά παραφίνης, πρόσθεσε ο Haque. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή τη χημική ουσία έχει συνδεθεί με διαταραχές του αίματος, όπως η λευχαιμία. Όταν εισπνέεται, το βενζόλιο μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα.
Τα κεριά παραφίνης εκπέμπουν επίσης τις πτητικές οργανικές ενώσεις πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι περιέχουν βενζόλιο και φορμαλδεΰδη, ένα άλλο γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
«Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αξιολογήσει τις εκπομπές κεριών υπό ελεγχόμενες συνθήκες καθώς και σε σπίτια και έχει δείξει ότι η καύση κεριών συμβάλλει στην κακή ποιότητα του αέρα και αυξάνει τον κίνδυνο εισπνευστικής έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε η Δρ Σάρα Έβανς, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής και κλιματικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα κεριά μπορεί να εκπέμπουν τοξίνες ακόμη και όταν δεν είναι αναμμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου του 2015 που προσομοίωσε τη χρήση σε εσωτερικούς χώρους.
Οι συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα που βρέθηκαν σε ορισμένες μελέτες για κεριά ήταν ασήμαντες σε σύγκριση με τα επίπεδα που θεωρούνταν προηγουμένως επικίνδυνα. Άλλες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν το αντίθετο - στη μελέτη του Απριλίου 2015, η συγκέντρωση φορμαλδεΰδης που εκπέμφθηκε από ένα αναμμένο κερί με άρωμα φράουλας ανήλθε σε 2.098 μέρη ανά δισεκατομμύριο, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το εύρος 0 έως 400 μέρη ανά δισεκατομμύριο που διάφορες πηγές θεωρούν αποδεκτό. Ένα αναμμένο κερί με άρωμα ακτινίδιο-πεπόνι είχε συνολική συγκέντρωση εκπομπών 12.742 μέρη ανά δισεκατομμύριο.