Στην κόψη του ξυραφιού η Γαλλία: Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία απειλείται με κατάρρευση, καθώς η αντιπολίτευη ετοιμάζει πρόταση μομφής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025
O Mισέλ Μπαρνιέ
ΑΡ
4'

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μέχρι σήμερα να εκθρονιστεί από ένα εχθρικό κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνησή του παρουσιάζει ένα σχέδιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης που έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση. Ο συντηρητικός πολιτικός Μπαρνιέ που διορίστηκε από τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Σεπτέμβριο μετά από τις ατελέσφορες γενικές εκλογές, δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ζει υπό τη διαρκή απειλή μιας ψήφου δυσπιστίας που, εάν πετύχει, θα ανάγκαζε τον ίδιο και την ομάδα του να υποχωρήσουν.

Κλειδί για οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία είναι η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτης του αντιευρωπαϊκού, λαϊκιστικού Εθνικού Συναγερμού (RN), η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές πτυχές του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης που θα συζητηθεί στην Κάτω Βουλή σήμερα το απόγευμα (2/11).

Αυτό περιλαμβάνει προγραμματισμένες περικοπές στις εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές, μερικό τέλος της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του πληθωρισμού των συντάξεων και μια λιγότερο γενναιόδωρη πολιτική αποζημίωσης για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν ο Μπαρνιέ δεν καταφέρει να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να υποστηρίζει τα μέτρα, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες για να τα εγκρίνει χωρίς ψηφοφορία, μια διαδικασία που ονομάζεται «49.3» από το συνταγματικό άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς το προνόμιο.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα προκαλούσε ψήφο δυσπιστίας από την οποία θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο εάν το κόμμα της Λεπέν απείχε, με τον Μπαρνιέ να έχει ελάχιστες ελπίδες να βρει υποστήριξη από την αριστερά. Μια πρόταση μομφής μπορεί να προκύψει από την Τετάρτη. Εάν η κυβέρνηση «πέσει« για το άρθρο 49.3, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη ψηφος δυσπιστίας μετά την ήττα της κυβέρνησης του Ζωρζ Πομπιντού το 1962, όταν ήταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο ηγέτης του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανή. «Ο Εθνικός Συναγερμός θα ζητήσει ψήφο δυσπιστίας, εκτός φυσικά εάν γίνει ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής», είπε στο ραδιόφωνο RTL.

Η Λεπέν αντέδρασε παγερά την Κυριακή, αφού ο υπουργός προϋπολογισμού, Λοράν Σεν-Μαρτέν, είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση. «Λάβαμε υπόψη μας», είπε την «εξαιρετικά κλειστή και κομματική συμπεριφορά». Το RN είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με περισσότερους από 140 βουλευτές.

Την Πέμπτη, ο Μπαρνιέ ακύρωσε μια προηγουμένως προγραμματισμένη αύξηση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια παραχώρηση προς τους επικριτές. Ο Σεν-Μαρτέν επεσήμανε τη δουλειά που έγινε για τις δημοσιονομικές προτάσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή ενόψει της συζήτησης της Δευτέρας, λέγοντας ότι η τρέχουσα πρόταση ήταν ήδη αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των βουλευτών και των μελών της γαλλικής άνω βουλής, της Γερουσίας. «Η απόρριψη αυτού του κειμένου σημαίνει απόρριψη μιας δημοκρατικής συμφωνίας», είπε.

Η κυβέρνηση μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου μέχρι την τελευταία στιγμή και ο πρόεδρος της εθνικής συνέλευσης, προέτρεψε τον Μπαρνιέ να το κάνει. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης, είπε στον Μπαρνιέ ότι θα το καταψήφιζε εάν εφαρμόσει το άρθρο 49.3, λέγοντας ότι δεν θα έχει «άλλη επιλογή». Ο Σεν Μαρτέν προειδοποίησε ότι η πτώση της κυβέρνησης θα αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου για το γαλλικό δημόσιο χρέος που έχει φτάσει σε σπάνια ύψη λόγω της κλονισμένης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Γαλλία γλίτωσε από την υποβάθμιση του χρέους από την Standard & Poor's την περασμένη εβδομάδα, με τον οίκο αξιολόγησης να λέει ότι «παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα, αναμένουμε από τη Γαλλία να συμμορφωθεί –με καθυστέρηση– με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και να εξυγιάνει σταδιακά τα δημόσια οικονομικά». Ο Μπαρνιέ έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας κατά 60 δισ. ευρώ το 2025 με την ελπίδα να μειωθεί το έλλειμμα του δημόσιου τομέα σε 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 6,1% του ΑΕΠ φέτος.

Σχετικές ειδήσεις