Επιστήμονες «ανακάλυψαν» νέο είδος ανθρώπου ηλικίας άνω των 200.000 ετών
Πιστεύεται ότι έχουν ομοιότητες με μυστηριώδεις Ντενίσοβαν
Οι ερευνητές μπορεί να έχουν αποκαλύψει ένα νέο είδος ανθρώπου, του Homo juluensis, στη σύγχρονη Κίνα.
Πιστεύεται ότι έχουν ομοιότητες με τους ήδη ανακαλυφθέντες αλλά μυστηριώδεις Ντενίσοβαν, (ένα εξαφανισμένο είδος ή υποείδος αρχαϊκού ανθρώπου του γένους homo), οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μέλη της ομάδας juluensis. Η ανακάλυψη έρχεται σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια αυξανόμενη συλλογή απολιθωμάτων βοηθά περισσότερο την κατανόηση για την παλαιοανθρωπολογία της ανατολικής Ασίας του Ύστερου Τεταρτογενούς, την εποχή κατά την οποία ο Homo juluensis θα περιπλανιόταν στη Γη.
Ο Homo juluensis πιστεύεται ότι περιπλανήθηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια και θα έφτιαχνε εργαλεία από πέτρα και θα παρακολουθούσε άγρια άλογα για να κυνηγήσει. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπλοκη ιστορία της εξέλιξης σε όλη την Ασία, και έχει ανοίξει ένα «παράθυρο» νέου τρόπου οργάνωσης των απολιθωμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Christopher J. Bae από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Τμήμα Ανθρωπολογίας.
Όπως εξήγησε: «Αυτή η μελέτη αποσαφηνίζει ένα αρχείο απολιθωμάτων ανθρωπιδών που τείνει να περιλαμβάνει οτιδήποτε δεν μπορεί εύκολα να αποδοθεί στον Homo erectus, τον Homo neanderthalensis ή τον Homo sapiens.
«Αν και ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από αρκετά χρόνια, δεν περιμέναμε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο είδος ανθρωποειδούς (ανθρώπινου προγόνου) και στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τα απολιθώματα ανθρωπιδών από την Ασία σε διαφορετικές ομάδες. Τελικά, αυτό θα βοηθήσει στην επικοινωνία της επιστήμης» κατέληξε.