Φινλανδία: Το τούνελ που θα κλείσει το 2025 για 100.000 χρόνια

Σε βάθος άνω των 450 μέτρων η σήραγγα θα κλείσει για το ανθρώπινο είδος
Αρχείου AP
2'

Μία υπόγεια σήραγγα θα κλείσει ερμητικά για τους ανθρώπους, για 100.000 χρόνια και θα χρειαστούν περίπου 4.000 γενιές για να πατήσει ξανά στα βάθη του, ανθρώπινο πόδι.

Πρόκειται για την υπόγεια σήραγγα στο Eurajoki, στη δυτική ακτή της Φινλανδίας, κοντά στον πυρηνικό σταθμό Olkiluoto.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει κατασκευάσει τον πρώτο «τάφο» για πυρηνικά απόβλητα.

Το Onkalo βρίσκεται σε βάθος 450 μέτρων κάτω από το έδαφος και τα απόβλητα θα εναποτεθούν βαθιά στο βράχο. Ο «πυρηνικός τάφος» θα σφραγιστεί επίσημα για τους ανθρώπους Xτο 2025.

Κάποιοι είχαν την τύχη να περιηγηθούν στις ιστορικές εγκαταστάσεις πριν από το κλείσιμό τους, με τη δημοσιογράφο του BBC Έρικα Μπένκε, να περιγράφει τον τρόμο που ένιωσε κατά την περιήγησή της, παραδεχόμενη ότι η ιδέα της ταφής «εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων για 100.000 χρόνια... με κάνει νευρική».

Η διαδικασία «ταφής»

Τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά απόβλητα θα τοποθετηθούν μέσα σε έναν κύλινδρο από χυτοσίδηρο και χαλκό και στη συνέχεια θα τυλιχτούν σε πηλό μπεντονίτη για να περικλείσουν το σφραγισμένο δοχείο.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια σήραγγα που γεμίζει τα κενά με διογκώσιμο πηλό, δομές στεγανοποίησης για να κλείσει τις σήραγγες και τη γύρω περιοχή, καθώς και να περικλείσει βράχους.

Κάθε κάνιστρο θα συλλέγεται από ρομποτικά οχήματα για να μεταφέρεται στις οπές απόθεσης όπου θα παραμείνει για πάντα.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε κοινή λειτουργική δοκιμή στην περιοχή, η οποία δεν περιελάμβανε τη χρήση πυρηνικών καυσίμων.

Μετά από αυτή τη δοκιμή, ξεκίνησε η εκσκαφή των πρώτων πέντε σηράγγων τελικής διάθεσης, δήλωσε ο διευθυντής κατασκευής της Posiva Juha Riihimaki στο World Nuclear News.

"Οι πραγματικές δραστηριότητες τελικής διάθεσης θα ξεκινήσουν σε μία από τις σήραγγες γύρω στο 2025", πρόσθεσε.

Το έργο ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ φέρεται να ενέπνευσε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, να αναλάβουν παρόμοιες λύσεις για την αποθήκευση πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε στο BBC ο Γκάρεθ Λόου, καθηγητή ραδιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο οποίος δηλώνει πως η Φινλανδία, είναι «τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά από όλους τους άλλους».