Η δίκη που συγκλόνισε την Ιταλία: Σήμερα η απόφαση για τον δολοφόνο της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν

Ιταλία: Η 22χρονη φοιτήτρια Τζούλια Τσεκετίν δολοφονήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρώην σύντροφό της, σε μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Η τραγωδία και η «οδύσσεια» της οικογένειάς της
Associated Press
5'

Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για μια υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε την Ιταλία και πυροδότησε έντονη συζήτηση για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο Φίλιπο Τουρέτα, 22 ετών, επειδή μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την πρώην κοπέλα του Τζούλια Τσεκετίν τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, είδαν το φως πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία, σχηματίζοντας μια εικόνα μιας ολοένα και πιο αγωνιώδους νεαρής γυναίκας που δεχόταν παρενοχλήσεις από τον κτητικό πρώην φίλο της, ο οποίος αρνούνταν να δεχτεί το τέλος της σχέσης τους. Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2023 ο Τουρέτα πήγε την πρώην κοπέλα του μια 22χρονη φοιτήτρια βιοϊατρικής μηχανικής από την επαρχία της Βενετίας, να αγοράσει ένα ρούχο για την επικείμενη αποφοίτησή της. Αργότερα το ίδιο βράδυ, τη μαχαίρωσε περισσότερες από 70 φορές και άφησε το σώμα της στον πυθμένα μιας τάφρου, τυλιγμένο σε πλαστικές σακούλες.

Μετά, εξαφανίστηκε. Για μια εβδομάδα Ιταλοί παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την υπόθεση . Η ανακάλυψη της σορού της κοπέλας στις 18 Νοεμβρίου αντιμετωπίστηκε με μια άνευ προηγουμένου έκρηξη θλίψης. Την επόμενη μέρα, ο Τουρέτα συνελήφθη στη Γερμανία. Παραδέχτηκε πρόθυμα ότι τη σκότωσε και εκδόθηκε στην Ιταλία.

Η 22χρονη κοπέλα που βρήκε φρικτό θάνατο

Για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη βία και την κακοποιηση, η οικογένεια της Τσεκετίν μοιράστηκε πρόσφατα μια λίστα που έγραψε λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, με τίτλο «15 λόγοι που έπρεπε να χωρίσω μαζί του». Σε αυτό, η κυρία Κετσετίν είπε ότι ο Τουρέτα επέμενε ότι είχε «καθήκον» να τη βοηθήσει να μελετήσει, παραπονιόταν αν του έστελνε λιγότερες καρδιές emoji από ό,τι συνήθως, δεν την άφηνε να βγαίνει με φίλους και της ζητούσε να του στέλνει μηνύματα συνέχεια.

«Ήταν τα τυπικά σημάδια κτητικότητας», είπε στο BBC ο πατέρας της Τζούλια, Τζίνο Τσεκετίν. «Δεν της άφηνε δικό της χώρο ή απαιτούσε να τον περιλαμβάνει πάντα. Ήθελε να ξέρει όλα όσα έλεγε στους φίλους της ή ακόμα και στον θεραπευτή της». «Συνειδητοποιήσαμε αργότερα ότι νόμιζε ότι ήταν η αιτία του πόνου του, ότι ένιωθε υπεύθυνη για αυτό», είπε.

Σε μια δήλωση 80 σελίδων που γράφτηκε από τη φυλακή με παιδικό χειρόγραφο, ο Τουρέτα είπε ότι από τότε που η 22χρονη πρώην κοπέλα του τον χώρισε περνούσε κάθε μέρα ελπίζοντας να επιστρέψει «Δεν ένιωθα ότι μπορούσα να δεχτώ οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα», έγραψε.

Στην ανάκριση, επιβεβαίωσε ότι, τη νύχτα που τη σκότωσε, του είχε μόλις πει ότι ήταν πολύ εξαρτημένος. «Φώναξα ότι δεν ήταν δίκαιο, ότι τη χρειαζόμουν», είπε ο Tουρέτα προσθέτοντας ότι τη σκότωσε αφού «θύμωσε πολύ» όταν προσπάθησε να βγει από το αυτοκίνητο. «Ήμουν εγωιστής και μόλις τώρα το συνειδητοποιώ», έγραψε. «Δεν σκέφτηκα πόσο απίστευτα άδικο ήταν αυτό για εκείνη και για την πολλά υποσχόμενη και υπέροχη ζωή που είχε μπροστά της».

Ο δικηγόρος του, υποστήριξε ότι ο πελάτης του πρέπει να γλυτώσει από μια «απάνθρωπη και ταπεινωτική» ισόβια κάθειρξη καθώς η δολοφονία δεν ήταν προμελετημένη. «Δεν είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δολοφονίες γυναικών βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της ατζέντας των ειδήσεων στην Ιταλία, αλλά η ιστορία της Τζούλια Τσεκετίν προσέλκυσε εξαρχής ασυνήθιστη προσοχή. Η εβδομαδιαία αναζήτηση για το νεαρό ζευγάρι συγκλόνισε τον κόσμο. Η αποκάλυψη ότι η νεαρή κοπέλα είχε δολοφονηθεί λίγες μέρες πριν την αποφοίτησή της συγκίνησε τους πάντες. Πάνω από 10.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της.

Τον Νοέμβριο, στα εγκαίνια ενός ιδρύματος που ίδρυσε ο Τζίνο Τσεκετίν στη μνήμη της κόρης του, ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα υποστήριξε ότι η πατριαρχία δεν υπήρχε πλέον στην Ιταλία και είπε ότι η άνοδος της σεξουαλικής βίας «συνδέεται με την περιθωριοποίηση και τη διαστροφή που πηγάζει από τηνπ αράνομη μετανάστευση».

Τα σχόλια προκάλεσαν οργή. «Η Τζούλια σκοτώθηκε από έναν αξιοσέβαστο, λευκό Ιταλό», απάντησε η αδερφή της, Έλενα Τσεκέτιν. «Ο πατέρας μου έχει κάνει κάτι για να αποτρέψει τη βία. Τι κάνει η κυβέρνηση;» Μετά τον θάνατο της κόρης του, ο Τζινο Κετσετίν ξεκίνησε μία μάχη για να διδάξει στους εφήβους πώς να χειρίζονται τα συναισθήματα και τις σχέσεις τους, περιοδεύοντας σε σχολεία για να διηγηθεί στους μαθητές την ιστορία της κόρης του.

Ελπίζει επίσης ότι το να μοιράζεται τη φωνή και τα λόγια της Τζούλια θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους - όπως ένα φωνητικό μήνυμα που έστειλε σε φίλους στο οποίο ακούγεται εξοργισμένη από την επιμονή του Τουρέτα και γεμάτη ενοχές για τις αυτοκτονικές του σκέψεις. «Μακάρι να μπορούσα να εξαφανιστώ», λέει. «Αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του»

Καθώς η δίκη των 10 εβδομάδων πλησίαζε στο τέλος της, ο Τσεκετίν είπε ότι ένιωθε ήρεμος. Θυμούμενος την «τέλεια κόρη» του, που είναι πλέον γνωστό όνομα τόνισε ότι υπάρχει ένα «πριν» και ένα «μετά» τη δολοφονία της. Όμως, ενώ η Ιταλία έχει αποκτήσει ένα σύμβολο, η απώλειά του είναι ανυπολόγιστη. «Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να γυρίσω πίσω τη ζωή και τον χρόνο», είπε, «και συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν μπορεί ποτέ να μου δώσει πίσω τη Τζούλια».

Πηγή: BBC