Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προχωρά στην άρση του στρατιωτικού νόμου
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, δήλωσε πώς θα προχωρήσει στην άρση του στρατιωτικού νόμου, μερικές ώρες αφού το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά του. "Αποδέχθηκα την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να διαλύσει και να άρει τον στρατιωτικό νόμο", είπε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Επί όλες τις ώρες αυτές, στη χερσόνησο της Κορέας διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωποι έξω από το κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να έχουν οχυρωθεί εντός αυτού.
Το διάγγελμα του Προέδρου
Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίτερα σήμερα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
«Για να προστατευθεί μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλειφθούν τα αντικρατικά στοιχεία... Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», ήταν τα λόγια του Γιουν Σουκ Γεόλ σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος.
Ο πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο, συμπαθεί τη Βόρεια Κορέα και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Παρόλα αυτά, βουλευτές έσπευσαν στο κοινοβούλιο και προχώρησαν σε ψηφοφορία. Ακόμη και το ίδιο το κόμμα του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ τον προέτρεψε να άρει γρήγορα τον στρατιωτικό νόμο.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο όταν κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση στρατιωτικής απειλής ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης με την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων.
Η απόφαση πρέπει να επανεξετάζεται από το υπουργικό συμβούλιο και η Εθνοσυνέλευση πρέπει επίσης να ενημερώνεται σχετικά με την απόφαση.
Ο νόμος υπαγορεύει ότι εάν το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου με πλειοψηφία -όπως συνέβη σήμερα- τότε ο πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί.
Από την ίδρυση της Νότιας Κορέας ως δημοκρατίας το 1948, έχουν υπάρξει περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις κήρυξης στρατιωτικού νόμου.