Νότια Κορέα: Γιατί «έκαψε» το τελευταίο του χαρτί ο πρόεδρος - Οι επτά ώρες που έφεραν χάος στη χώρα
Η ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών, καθώς και το άμεσο ψήφισμα της Βουλής, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, να αποφασίσει την άρση του στρατιωτικού νόμου που είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, σε μια κίνηση που έβαλε τέλος στην πολιτική αναταραχή που είχε ξεσπάσει. Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός νόμος που επέβαλε κράτησε μόλις επτά ώρες οι οποίες ήταν αρκετές για να προκληθεί χάος στη χώρα.
Η ανακοίνωση του Γιουν έγινε χθες, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης παρέμεναν εντός του κοινοβουλίου σε ένδειξη ετοιμότητας. Την ίδια στιγμή, έξω από το κτίριο, οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, υποδέχθηκαν την είδηση με έντονους πανηγυρισμούς.
Ο διεθνολόγος Ανδρέας Λιούμπας, καθηγητής στο τμήμα Κινεζικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξήγησε τη διαδικασία ακύρωσης του στρατιωτικού νόμου στη βάση του συνταγματικού πλαισίου της Νότιας Κορέας.
«Ο στρατιωτικός νόμος, όταν κηρύσσεται, μεταβιβάζει όλες τις εξουσίες της κυβέρνησης στον Πρόεδρο. Του επιτρέπει να ελέγχει πλήρως τη διάδοση των ειδήσεων, να αναλαμβάνει τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας, και να περιορίζει την κυκλοφορία, ακόμα και να κυβερνά με διατάγματα. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς για να αποτραπεί η κατάχρηση αυτής της εξουσίας, κάτι που είχε συμβεί σε προηγούμενες περιόδους στρατιωτικής διακυβέρνησης», εξήγησε αρχικά ο Ανδρέας Λιούμπας στο Newsbomb.gr.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λιούμπα, «ο Πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει τη Βουλή ή να περιορίσει τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να φυλακίσει βουλευτές ή να περιορίσει τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να επικυρώσει την απόφαση. Εάν η πλειοψηφία των βουλευτών την ακυρώσει, τότε η απόφαση θεωρείται ανενεργή».
Η κινητοποίηση στη χώρα ήταν άμεση, καθώς, όπως σημειώνει, «190 βουλευτές συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου. Παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, η απόφαση του Προέδρου ακυρώθηκε».
Ο Διεθνολόγος συνδέει την κίνηση του Προέδρου με προσωπικά του προβλήματα: «Η ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου ενδέχεται να σχετίζεται με οικονομικά σκάνδαλα, με προβλήματα που αφορούν τη σύζυγό του και τις σχέσεις της με ισχυρές βιομηχανίες. Αυτές οι εταιρείες, που λειτουργούν σχεδόν φεουδαρχικά, έχουν έντονη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Νότιας Κορέας».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αντίδραση δεν περιορίστηκε μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά επεκτάθηκε και στο ίδιο το κόμμα του Προέδρου. «Ο πρόεδρος του κόμματος κατήγγειλε ανοιχτά την ενέργεια του Γιουν, χαρακτηρίζοντάς την πρωτοφανή και απαράδεκτη. Μέσα σε λίγες ώρες, όλα είχαν λήξει, αποδεικνύοντας τη σταθερότητα των θεσμών στη χώρα», σημείωσε ο κ. Λιούμπας.
Η κρίση, αν και απρόσμενη, έληξε γρήγορα, με την κοινωνία να αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά. «Η έντονη κινητοποίηση πολιτών, βουλευτών και πολιτικών κομμάτων δείχνει την αντοχή της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα, παρά την πίεση από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», κατέληξε ο καθηγητής.