Ο πορτάρης της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα στο Newsbomb.gr: «Το σκήνωμα ευωδιάζει συνεχώς»

Ο πατέρας Εφραίμ μοιράστηκε στο Newsbomb.gr μερικές από τις εμπειρίες του ως μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, επισημαίνοντας πως τα θαύματα είναι αμέτρητα - Ο βίος του Αγίου Σάββα, το σπήλαιο που ασκήτεψε, τα ιερά λείψανα, οι Σαββαΐτες μοναχοί και η ιστορική μονή στην έρημο της Ιουδαίας

Ο πορτάρης της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα στο Newsbomb.gr: «Το σκήνωμα ευωδιάζει συνεχώς»

Το Ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Σάββα (Mar Saba), του 5 αιωνα, στη σημερινή Παλαιστίνη/Δυτική Όχθη

Getty Images
6'

Προστάτης των καρκινοπαθών και των άτεκνων ζευγαριών, με πλούσιο άγιο βίο, με δόξα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης και με «σπίτι» την ομώνυμη Ιερά Μονή στην έρημο της Ιουδαίας. Ο λόγος για τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο.

Ο πατέρας Εφραίμ, που διετέλεσε ως «πορτάρης» για περίπου 15 χρόνια στην ιστορική Μονή μίλησε στο Newsbomb.gr με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Σάββα και μοιράστηκε στιγμές από τη ζωή του μέσα στο μοναστήρι.

«Είναι ένας ευλογημένος τόπος. Πολλοί θεωρούν ότι η ζωή εδώ είναι σε ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα. Δεν ισχύει αυτό, γιατί πολύ απλά, όποιος επιλέγει τον μοναχικό βίο σ' αυτό το μοναστήρι, το αγαπάει από την καρδιά του», είπε ο πατέρας Εφραίμ. Στη συνέχεια, εξήγησε πως «το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. Έχουμε πολύ πρωινό ξύπνημα, μία τράπεζα την ημέρα, δεν τρώμε ποτέ κρέας, ψάρι μονάχα στις γιορτές, ενώ η προσευχή είναι σχεδόν συνεχής». Αμέσως μετά, συμπλήρωσε ότι «οι μοναχοί στον Άγιο Σάββα δεν κάνουμε ποτέ μπάνιο. Κι όμως κάτι τέτοιο δεν προκαλεί δυσωδία. Τουναντίον. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά σας διαβεβαιώ πως έτσι είναι».

Μειωμένη η επισκεψιμότητα στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα

Ο πατέρας Εφραίμ εξήγησε ότι τους τελευταίους αρκετούς μήνες λόγω της εμπόλεμης κατάστασης η επισκεψιμότητα στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα έχει μειωθεί αισθητά. «Πετούν μόνο εβραϊκές εταιρείες. Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί. Η είσοδος από το Ισραήλ είναι μόνο μία και είναι πολύ πιθανόν να μην αφήσουν ένα ταξιδιωτικό γκρουπ να περάσει προς τη Βηθλεέμ. Ούτε καν γράμματα δεν μπορούν να μας ταχυδρομήσουν».

«Δεν καταγράφουμε τα θαύματα του Αγίου Σάββα»

Εν συνεχεία, ο πατέρας Εφραίμ είπε στο Newsbomb.gr πως «τα θαύματα του Αγίου μας προς τους καρκινοπαθείς είναι αμέτρητα. Δεν φαντάζεστε πόσοι έχουν θεραπευτεί. Η Φοινικιά είναι φημισμένη σε όλον τον κόσμο. Επίσης αμέτρητα είναι και τα θαύματά Του προς τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν!». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «ο ηγούμενος δεν ήθελε να καταγράφουμε τα θαύματα που συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι του το είχαμε προτείνει. "Η πρόνοια του Θεού είναι παντού" μας έλεγε συνέχεια. Τα θαύματα είναι τόσα πολλά! Δεν υπάρχει λόγος να τα καταγράψουμε λοιπόν, διότι πολύ απλά ο Θεός είναι παντού και τα έργα Του δεν χωρούν σε πρόχειρες καταγραφές».

Το σκήνωμα του Αγίου Σάββα ευωδιάζει ασταμάτητα

Ο πατέρας Εφραίμ μοιράστηκε στο Newsbomb.gr την εμπειρία του όταν τη νύχτα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου (13 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) 2018 τελέσθηκε η τοποθέτηση του λειψάνου του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου σε νέα Λάρνακα.

«Ήμουν παρών. Ομολογώ πως δεν αισθάνθηκα κάτι το μεγαλύτερο απ' ό,τι αισθανόμουν χρόνια, όταν γονάτιζα μπροστά στη σφραγισμένη παλαιά λάρνακα. Εισέπνευσα την ίδια ευωδία! Μονάχα όσοι έχουν έρθει να προσκυνήσουν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το σκήνωμα του Αγίου μας ευωδιάζει ασταμάτητα», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Εφραίμ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον ναό της Γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ, ωστόσο διατηρεί το κελί του στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα και πηγαίνει πολύ συχνά.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ποιος ήταν ο Άγιος Σάββας

Γεννήθηκε το 439 στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, σημερινό προάστιο της Καισάρειας, στη Μικρά Ασία. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών μετέβη στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Ευθύμιος ο Μεγάλος θα τον οδηγήσει στο κοινόβιο του Θεόκτιστου. Το 473 κι αφού πεθάνει ο Ευθύμιος ακολούθησε τον ερημιτισμό. Στη συνέχεια και καθώς υποχρεώθηκε να γίνει κληρικός από τον Σαλλούστιο Ιεροσολύμων ανέλαβε και τη διοίκηση των κοινοβίων και λαυρών. Θα ιδρύσει διάφορα κοινόβια και λαύρες: με πιο γνωστά το κοινόβιο της Μεγάλης Λαύρας (ή Mar Saba) το 483 δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Βηθλεέμ, και του Σπηλαίου της Γεννήσεως. Συνολικά θα ιδρύσει τέσσερις λαύρες, έξι μοναστήρια, και τέσσερα άσυλα.

Desert Monastery in Israel

Αεροφωτογραφία - Το Ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Σάββα (Mar Saba), του 5 αιωνα, στη σημερινή Παλαιστίνη/Δυτική Όχθη

Getty Images

Η Ιερά Μόνη του Αγίου Σάββα

Ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Αγίας Γης. Χωροθετημένο στην έρημο της Ιουδαίας, στην αριστερή όχθη του Πύρινου ποταμού, στη μέση περίπου της διαδρομής από Βηθλεέμ μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με mini Bus τα οποία έχουν σαν αφετηρία τη μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Monastiri Agiou Savva

Η δυτική πλευρά του μοναστηριού του Αγίου Σάββα

Getty Images

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα τον ηγιασμένο γύρω στο 485 μ. Χ, όταν με εντολή της Θεοτόκου, πέρασε στην απέναντι πλευρά του ποταμού , από το σπήλαιο που ασκήτευε ήδη από το 479μ. Χ. Στη νέα αυτή θέση βρίσκει μια σπηλιά την οποία ονομάζει Θεόκτιστη και την αφιερώνει στον Άγιο Νικόλαο.

spilia-agiou-Savva.jpg

Η σπηλιά στην απέναντι πλευρά του ποταμού

Προσωπικό αρχείο Κυριάκου Κουζούμη

Τα εγκαίνια της Θεόκτιστης εκκλησίας έγιναν από τον Πατριάρχη Σαλούστιο το 484 μ.Χ. Στο μεταξύ λόγω της αγιότητας και της φήμης του συγκεντρώθηκαν αρκετοί ερημίτες γύρω από αυτόν και έτσι η ιστορία της μονής αρχίζει ουσιαστικά σαν Λαύρα από το 485 μ.Χ.

Monastiri Agiou Savva

Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα

Getty Images

Οι Σαββαΐτες μοναχοί

Οι μοναχοί του μοναστηρίου και των παρακείμενων κτισμάτων είναι γνωστοί ως Σαββαΐτες. Το μοναστήρι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα αδιάλειπτα κατοικημένα μοναστήρια στον κόσμο και διατηρεί πολλές από τις αρχαίες παραδόσεις του, όπως τον περιορισμό στην είσοδο των γυναικών στο κυρίως συγκρότημα. Το μόνο κτίριο στο οποίο μπορούν να μπουν γυναίκες είναι ο Πύργος των Γυναικών, κοντά στην κεντρική είσοδο.

Monastiri Agiou Savva

Ο αύλιος χώρος και ο τάφος του Αγίου Σάββα στο ομώνυμο μοναστήρι

Getty Images

Ιερά Λείψανα του Αγίου Σάββα

Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών. Το 1257 μ.Χ. οι Βενετοί πέτυχαν να μεταφέρουν το Λείψανο στη Βενετία. Η παρουσία του Λειψάνου του Αγίου Σάββα στη Βενετία επιβεβαιώνεται από την σχετική ομολογία του Σαββαΐτου Μοναχού Σωφρονίου στον Μητροπολίτη Ρωσίας Άγιο Μακάριο, το 1547 μ.Χ..

Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φυλάσσεται έκτοτε στη Μονή του.

Monastiri Agiou Savva

Η αγιογραφία της κοιμήσεως του Αγίου Σάββα, όπως αυτή κοσμεί τον τάφο του μέσα στο ομώνυμο μοναστήρι

Getty Images

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Ιεροσολύμων. Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, επίσης, απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας.

Monastiri Agiou Savva

Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα στην έρημο της Ιουδαίας

Getty Images

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή