Είναι η Γαλλία "too big to fail”; Τα γαλλικά ομόλογα ξεπέρασαν της Ελλάδας

Η κατάρρευση της κυβέρνησης φέρνει χάος στην οικονομία - «Αγκομαχά» η ατμομηχανή της Ευρώπης
Unsplash
3'

Τα επιτόκια για τα γαλλικά κρατικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή περίπου στο 3%. Όμως για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασαν αυτά της Ελλάδας. Και μέχρι την κήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το spread διαμορφωνόταν γύρω στις 50 μονάδες.

Αυτά τα στοιχεία είναι που ανησυχούν τον Φεράν: «Μέχρι τώρα η Γαλλία ισχυριζόταν πάντα πως είναι "too big to fail”, πως είναι δηλαδή υπερβολικά μεγάλο οικονομικό μέγεθος για να την αφήσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να χρεοκοπήσει», λέει ο οικονομολόγος. «Στις Βρυξέλλες όμως οι άνθρωποι χάνουν σιγά-σιγά την υπομονή τους με την ανικανότητα της Γαλλίας να αποπληρώσει τα χρέη της» - ένα χρέος το οποίο είναι πλέον μεγαλύτερο από το γαλλικό ΑΕΠ.

Γαλλία:Η κατάρρευση της κυβέρνησης φέρνει χάος στην οικονομία - «Αγκομαχά» η ατμομηχανή της Ευρώπης

Η εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία αποτελεί βαρύ πλήγμα στην ασθενική γαλλική οικονομία. Μάλιστα, η πολιτική «παράλυση» θα έχει άμεση αντανάκλαση όχι μόνο στην οικονομία της χώρας αλλά και στην ευρωπαϊκή.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την αβεβαιότητα επί μήνες, λένε ότι προετοιμάζονται για ένα πλήγμα στην ανάπτυξη. Τα συνδικάτα προειδοποιούν για διεύρυνση των απολύσεων. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, του προσωπικού των νοσοκομείων, των υπαλλήλων των αεροδρομίων και των εργαζομένων στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προγραμματίζουν διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη τη χώρα για την Πέμπτη.

Η οικονομία της Γαλλίας βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση όταν ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο υποστήριξε την ψήφο δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, απομακρύνοντας τον ίδιο και το υπουργικό συμβούλιο και αφήνοντας τη χώρα χωρίς λειτουργική κυβέρνηση ή προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, ώστε να συγκρατηθούν τα προβληματικά οικονομικά της Γαλλίας.

«Σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία επιβραδύνεται αισθητά, αυτά είναι άσχημα νέα», δήλωσε η Charlotte de Montpellier, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γαλλία στην τράπεζα ING.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα υψηλά επιτόκια, η κάμψη της εγχώριας βιομηχανίας, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων έχουν αφήσει την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό στάσιμη τα τελευταία δύο χρόνια. Η πολιτική αστάθεια από τότε που ο κ. Μακρόν διέλυσε το Κοινοβούλιο το καλοκαίρι και διεξήγαγε πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε ένα πιο βαθιά διασπασμένο νομοθετικό σώμα προκάλεσε στις επιχειρήσεις περαιτέρω παύση των επενδύσεων και των προσλήψεων.

Ο διχασμός την Τετάρτη κινδυνεύει να εγκαινιάσει «μια νέα περίοδο αστάθειας», δήλωσε η Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δραστηριότητας.

«Μια Γαλλία χωρίς προϋπολογισμό θα άνοιγε την πόρτα σε μια κρίση χρέους, οι συνέπειες της οποίας θα έπλητταν σκληρά τους οικονομικούς παράγοντες», δήλωσε η ομάδα.

Η αναταραχή προαναγγέλλει ένα ζοφερό κεφάλαιο για τη Γαλλία, ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης του ευρώ. Η Γαλλία αποτελούσε επί μακρόν μοχλό ανάπτυξης μαζί με τη Γερμανία, αλλά και οι δύο χώρες αποδυναμώνονται σταθερά από το 2021 λόγω της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης και των υψηλών επιτοκίων, μετατρέποντάς τες από ηγέτες του μπλοκ σε υστερούντες.

Αλλά τους τελευταίους μήνες, τα δημοσιονομικά προβλήματα έχουν συσσωρευτεί στα προβλήματα της Γαλλίας. Η χώρα παλεύει με ένα διογκούμενο χρέος και έλλειμμα, αποτέλεσμα των αχαλίνωτων κρατικών δαπανών του κ. Μακρόν από τότε που μπήκε λουκέτο στην πανδημία. Αυτό έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας πάνω από εκείνο της δοκιμαζόμενης από την κρίση Ελλάδας.