Γαλλία: Πώς θα βγει ο Μακρόν από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε
Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Καλείται να βρει νέο πρωθυπουργό που θα εγκρίνει έναν νέο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο για να λάβει μία «διευκρίνιση» όπως είπε από τους ψηφοφόρους σχετικά με την ηγεσία και την κατεύθυνση που ήθελαν για τη χώρα. Απάντησαν με σαφήνεια μία οδυνηρή απώλεια για το κόμμα του και ένα διχασμένο, μετέωρο κοινοβούλιο που εξεγέρθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες, εκδιώκοντας τον πρωθυπουργό του Μισέλ Μπαρνιέ, για έναν προϋπολογισμό που περιόριζε το έλλειμμα.
Τώρα υπάρχουν λίγες εύκολες λύσεις για τον Μακρόν, καθώς αναζητά μια διέξοδο από ένα χάος που οι αντίπαλοί του -ακόμα και ορισμένοι από τους συμμάχους του- λένε ότι είναι δική του κατασκευή. «Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας δρόμος προς τη σταθερότητα», παραδέχτηκε ο Φρανσουά Πατριά, ένας γερουσιαστής που έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τον Μακρόν.
Με το κόμμα του να έχει απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μακρόν παραγκωνίστηκε στις εσωτερικές υποθέσεις κατά τη σύντομη θητεία του Μπαρνιέ, αλλά η έξωση του πρωθυπουργού τον επαναφέρει προσωρινά στη θέση του «οδηγού». Ο Μακρόν πρέπει τώρα να επιλέξει έναν νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα αντέξει περισσότερο από τον Μπαρνιέ, παρά το γεγονός ότι θα κληθεί να αντιμετωπίζει την ίδια δύσκολη κοινοβουλευτική εξίσωση, όπου τρία μπλοκ κανένα από τα οποία δεν έχει πλειοψηφία, διεκδικούν τον έλεγχο.
Πλησιάζει επίσης μια προθεσμία στο τέλος του έτους για την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, γεγονός που ασκεί πίεση στον Μακρόν να κινηθεί γρήγορα, αν και μπορούν να θεσπιστούν μέτρα διακοπής λειτουργίας για να αποφευχθεί ένα «κλείσιμο» (shutdown) τύπου ΗΠΑ.
Ενώ ο πρόεδρος χρειάστηκε δύο μήνες για να προτείνει τον Μπαρνιέ, ο Μακρόν θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη πιο γρήγορα αυτή τη φορά. Οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να τον κάνει να φαίνεται αδύναμος ενώ θα προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές - το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εκτινάχθηκε στα ύψη την περασμένη εβδομάδα υπό τον φόβο ότι το στοίχημα προϋπολογισμού του Μπαρνιέ θα αποτύγχανε.
Οι πιθανοί διάδοχοι Μπαρνιέ
Το παρατεταμένο αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιέσεις προς τον Μακρόν να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος της θητείας του το 2027. Ο πρόεδρος πρόκειται να απευθυνθεί στο έθνος σήμερα το βράδυ (5/12) για να εξηγήσει πώς θα κινηθεί στο εξής. Έχει ήδη αρχίσει να αναζητά πιθανούς υποψηφίους για το πρωθυπουργικό μέγαρο Mατινιόν και λέγεται ότι θέλει να προτείνει κάποιον τις επόμενες ημέρες.
Τα ονόματα που κυκλοφορούν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν τον πιστό του Σεμπαστιάν Λεκορνού, τον υπουργό Άμυνας Φρανσουά Μπαϊρού, έναν άλλο σύμμαχό του και βετεράνο πολιτικό του κέντρου και τον Μπερνάρ Καζνέβ, τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό. Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα διευθύνεται από δημόσιο λειτουργό ή μη πολιτικό πρόσωπο είναι επίσης μια πιθανότητα.
Το διακύβευμα για τον Μακρόν είναι να σώσει το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του προστατεύοντας ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό του, ειδικά στην οικονομία, όπου θέσπισε φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις και φορολογικές περικοπές.
Αλλά η ικανότητα του προέδρου να επιβάλει μια λύση έχει υπονομευτεί από τη συρρίκνωση του κεντρώου κόμματός του «Αναγέννηση» στον απόηχο των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου, με τους εναπομείναντες βουλευτές του να μην μπορούν πλέον να υπαγορεύουν όρους σε πιθανούς εταίρους.
Με μικρή παράδοση στην οικοδόμηση συνασπισμών στη Γαλλία, ο Μακρόν έχει περιοριστεί αντ' αυτού στο να προτρέπει τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν σταθερότητα και τουλάχιστον να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό. Το έργο του έχει γίνει πιο δύσκολο επειδή η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της «Εθνικός Συναγερμός» (RN) και η ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», έχουν ενθαρρυνθεί από την κοινή τους επιτυχία στην εκδίωξη του Μπαρνιέ.
Ο Φρανκ Αλισιο, ανώτερος βουλευτής του RN, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να προωθεί τις προτεραιότητές του, όπως η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων και η μείωση της μετανάστευσης. «Εξ ορισμού τα αιτήματά μας παραμένουν, όποιος κι αν είναι πρωθυπουργός, αφού οι προσδοκίες των ψηφοφόρων μας δεν έχουν αλλάξει», είπε ο Αλισιό, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα να ρίξει ξανά την κυβέρνηση.
Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές
Η οικοδόμηση του συνασπισμού περιπλέκεται περαιτέρω από τα πολιτικά βαρίδια των διαφόρων κομμάτων και παρατάξεων του κοινοβουλίου που ανταγωνίζονται για να διαδεχθούν τον Μακρόν. «Όλοι τους έχουν εμμονή με τις εκλογές του 2027, οι οποίες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των αρχηγών των κομμάτων», όπως η Λεπέν και ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, είπε ο Ζαν Γκαριγές, ιστορικός που ειδικεύεται στο γαλλικό κοινοβούλιο και το σύνταγμα. «Αυτό είναι που κάνει τόσο δύσκολο να συμβιβαστούν στο κοινοβούλιο».
Ορισμένοι κορυφαίοι παίκτες ζητούν μία διαφορετική προσέγγιση για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού, προτείνοντας στους βουλευτές να διαπραγματευτούν μια μορφή συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ πρόθυμων κομμάτων που θα καθόριζε μερικές κεντρικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν, με αντάλλαγμα μια συμφωνία για να μην καταρρεύσει το κυβέρνηση.
Ο Μπορίς Βαλό, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στη συνέλευση, είπε ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια τέτοια πρωτοβουλία, χωρίς να διευκρινίσει εάν η ομάδα θα αποχωριστεί πλήρως από τους σημερινούς συμμάχους της στην άκρα αριστερά, οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε συνεργασία με τον Μακρόν. Οι αριστεροί ηγέτες έχουν επισημάνει ότι θα απαιτήσουν το Mατινιόν σε αντάλλαγμα για μια τέτοια συνεργασία, στην οποία κινδυνεύει να αντιταχθείτο RN.
Ο Γκάμπριελ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, ο οποίος ηγείται του κεντρώου κόμματος «Μαζί για τη Δημοκρατία» (Ensemble pour la République), ζήτησε μια παρόμοια συμμαχία που εκτείνεται από τη μετριοπαθή αριστερά έως τη μετριοπαθή δεξιά, αλλά αποκλείοντας αυτό που αποκάλεσε «τα άκρα». «Αυτό θα μας έβγαζε όλους από την κατάσταση όπου η κυβέρνηση είναι όμηρος της Μαρίν Λεπέν», είπε, αν και παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε αν ήταν εφικτό.
Εν μέσω της εντεινόμενης πολιτικοποίησης, ένας προϋπολογισμός του 2025 που θα αντικαταστήσει αυτόν που έβγαλε απο το πλάνο η ψηφοφορία της Τετάρτης - ο οποίος υποτίθεται ότι θα βελτίωνε τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας - πρέπει με κάποιο τρόπο να ψηφιστεί.
Εάν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν μπορούν να τηρήσουν μια συνταγματική προθεσμία για να περάσει - κάτι που έχει συμβεί μόνο δύο φορές στη σύγχρονη γαλλική ιστορία - μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν προσωρινές διορθώσεις, όπως η υιοθέτηση έκτακτου νόμου και εκτελεστικά μέτρα για την ανατροπή των κανόνων φόρων και δαπανών από το προηγούμενο έτος.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, που πιστεύουν ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, λένε ότι θα αύξανε το έλλειμμα του 2025 στο 6,3% —από περίπου 6,1% φέτος— σε σύγκριση με το 5,6% που προέβλεπε το σχέδιο του Μπαρνιέ.
Οι προσωρινές διορθώσεις «θα οδηγούσαν σε έναν προϋπολογισμό το 2025 που δεν θα είχε τις αυξήσεις φόρων που είχαν προγραμματιστεί στο τρέχον σχέδιο, κάτι που θα επέτρεπε τη μείωση του ελλείμματος», δήλωσε ο Ζαν Φρανσουά Ουβράρ, εκτελεστικός διευθυντής για την οικονομική έρευνα στο Morgan Stanley.
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η άνευ προηγουμένου αποτυχία να θεσπιστεί ένας πλήρης προϋπολογισμός για το 2025, μόλις δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο. «Εδώ φτάνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή», είπε ο ειδικός συνταγματικού δικαίου Ντενίς Μπαρανζέ από το Université Paris-Panthéon-Assas. «Αυτή είναι μια στιγμή που δεν προβλέπεται πραγματικά στο σύνταγμα».