Αυστραλία: Φοιτητής δημιούργησε υβριδικό ρομπότ για καλό σκοπό - Είναι μισό μηχανή μισό σκαθάρι
Ελπίζει να δημιουργήσει έναν στρατό από έντομα-ρομπότ που θα χρησιμεύουν στην έρευνα και την διάσωση
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ο Lachlan Fitzgerald, δημιούργησε ένα υβριδικό ρομπότ, που είναι μισό μηχανή και μισό σκαθάρι.
Ο ίδιος βύθισε το σκαθάρι σε παγόλουτρο, που λειτουργεί ως αναισθητικό, για να κάνει την χειρουργική επέμβαση.
Όταν μουδιάσει αρκετά, ο φοιτητής ξεκινά τη διαδικασία, συνδέοντας προσεκτικά μια μικροσκοπική πλακέτα κυκλωμάτων στην πλάτη του για να δημιουργήσει ένα βιοϋβριδικό ρομπότ.
Σύμφωνα με το CNN, η συσκευή που τοποθετεί στην πλάτη του σκαθαριού και μοιάζει με σακίδιο στέλνει παλμούς στις κεραίες του, επιτρέποντας στον Fitzgerald να ελέγχει τις κινήσεις του, αξιοποιώντας παράλληλα τη φυσική του ευκινησία.
«Μόνο όταν φεύγει από την επιθυμητή διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει, επεμβαίνουμε και του λέμε που να πάει», λέει ο Fitzgerald, ο οποίος σπουδάζει μαθηματικά και μηχανική.
«Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους»
Ελπίζει να δημιουργήσει έναν στρατό από έντομα-ρομπότ που θα χρησιμεύουν στην έρευνα και την διάσωση. «Βλέπουμε ένα μέλλον όπου μετά από μια φυσική καταστροφή, όπως ένας σεισμός, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής, θα μπορούμε να στείλουμε ένα «στόλο» από ρομπότ-σκαθάρια για να περιηγηθούν στη ζώνη καταστροφής γρήγορα και αποτελεσματικά», λέει.
Τα έντομα-ρομπότ έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών ρομπότ, σύμφωνα με τον Fitzgerald. «Τα έντομα είναι τόσο ευπροσάρμοστα σε σύγκριση με ένα τεχνητό ρομποτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να εκτελέσει τόσους πολλούς υπολογισμούς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα διαφορετικά σενάρια που μπορεί να του παρουσιαστούν στον πραγματικό κόσμο», εξηγεί.
Αλλά πρώτα οι Αυστραλοί ερευνητές πρέπει να κατακτήσουν την ικανότητα να κατευθύνουν τις κινήσεις των εντόμων, κάτι που μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Ο Fitzgerald λέει ότι αν και η εργασία αυτή μπορεί να φαίνεται φουτουριστική τώρα, σε μερικές δεκαετίες, τα έντομα-ρομπότ θα μπορούσαν να σώζουν ζωές.
Η ηθική του έργου
Δεν είναι ο μόνος που δημιουργεί ρομπότ από ζωντανούς οργανισμούς. Ακαδημαϊκοί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), για παράδειγμα, εμφυτεύουν ηλεκτρονικούς βηματοδότες σε μέδουσες για να ελέγχουν την ταχύτητα κολύμβησής τους. Ελπίζουν ότι οι βιονικές μέδουσες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων για τον ωκεανό πολύ κάτω από την επιφάνεια.
Η άνοδος των βιοϋβριδικών ρομπότ έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με την ηθική του έργου και ορισμένοι ερευνητές έχουν ταχθεί υπέρ της καλύτερης ρύθμισης και εποπτείας. Οι ακαδημαϊκοί του Caltech δήλωσαν στο CNN ότι συνεργάστηκαν με βιοηθικολόγους για να διασφαλίσουν ότι οι παρεμβάσεις του δεν προκαλούν κανενός είδους αντίδραση στρες στις μέδουσες με τις οποίες εργάζονται.
Ο Fitzgerald λέει ότι τα σκαθάρια στα οποία έχουν προσαρτηθεί σακίδια πλάτης έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. «Οπότε δεν νομίζω ότι τους πειράζει», λέει. «Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει στο αν είναι όντως συνειδητά όντα ή όχι», προσθέτει.
Συμφωνεί ότι οι ανησυχίες για την ευημερία των πλασμάτων είναι βάσιμες, αλλά προτρέπει τους ανθρώπους να εξετάσουν τα οφέλη: «Νομίζω ότι η δυνατότητα αυτής της τεχνολογίας να σώσει ζωές σε μια αστική καταστροφή, πραγματικά υπερτερεί κάθε είδους δισταγμού που μπορεί να έχετε απέναντι στο πεδίο».