Τούρκοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του «Άη Βασίλη» – Η σχέση με τον Άγιο Νικόλαο
Ομάδα αρχαιολόγων στην Τουρκία βρίσκονται κοντά στη λύση ενός μυστηρίου που κρατά για χιλιάδες χρόνια.
Μία «ανάσα» μακριά από τη λύση ενός μυστηρίου που κρατά για χιλιάδες χρόνια, βρίσκονται αρχαιολόγοι στην Τουρκία, μετά την ανακάλυψη ενός τάφου που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Ντεμρέ στην Αττάλεια, που επίσημα είναι γνωστή ως Μύρα και πιστεύεται πως ανήκει στον Άγιο Νικόλαο, που έχει γίνει γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο ως «Άγιος Βασίλης».
Από τις τελευταίες ανασκαφές –οι οποίες διήρκησαν συνολικά δύο χρόνια– υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Δρ. Εμπρού Φατμά Φιντίκ, ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος.
Το γεγονός ότι βρέθηκε στην περιοχή όπου θάφτηκε ο Άγιος Νικόλαος μετά τον θάνατό του, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση.
«Οι ανασκαφές μας συνεχίζουν να παρέχουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Στο πλαίσιο του έργου, εκτελούμε εργασίες στο διώροφο παράρτημα μήκους 20 μέτρων που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας από τα νότια. Φθάσαμε σε μία ανακάλυψη – έκπληξη, μία σαρκοφάγο κατά τη διάρκεια των εργασιών γεώτρησης μέσα σε αυτήν την κατασκευή. Φυσικά, αυτό μάς έκανε πολύ χαρούμενους», τόνισε η καθηγήτρια. Ακόμη, τόνισε ότι αυτό το έργο, το οποίο συγκαταλέγεται στην ομάδα των ακόσμητων σαρκοφάγων, ήταν κατασκευασμένο από τοπικό ασβεστόλιθο.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη αποκάλυψη της σαρκοφάγου
«Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να βρούμε μία επιγραφή, ειδικά στη σαρκοφάγο. Αυτό θα ρίξει “φως” στην ταφή μέσα στη σαρκοφάγο και θα μας επιτρέψει να δηλώσουμε πειστικότερα την περίοδο κατά την οποία χρονολογείται η σαρκοφάγος.
Αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να δούμε το καπάκι της σαρκοφάγου και έχουμε αποκαλύψει ένα μικρό τμήμα της βάσης. Στο μέλλον, θα σκάψουμε βαθύτερα και θα την αποκαλύψουμε πλήρως. Ακόμη είναι νωρίς να πούμε την ημερομηνία της σαρκοφάγου. Θα ήταν ακριβέστερο να παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες, όταν ολοκληρώσουμε τις επιστημονικές μελέτες», τόνισε η υπεύθυνη της ανασκαφής.