Αλαουίτες: Ποιοι είναι οι μυστικιστές Σιίτες ισλαμιστές που υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ

Σήμερα, οι Αλαουίτες αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της Συρίας και αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στην Τουρκία και στον βόρειο Λίβανο
Αρχείου - AP
2'

Μπορεί η Συρία να είναι μια ενιαία περιοχή στον χάρτη, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι χωρισμένοι σε πολλά κομμάτια, εθνικά και θρησκευτικά. Κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδίως μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Πρόκειται για επίθεση, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ιράν, και όλα δείχνουν πως συνιστά απειλή για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Στη Συρία υπάρχουν διάφορες εθνοτικές ομάδες αλλά και δεκάδες ισλαμικά και χριστιανικά δόγματα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι οι μυστικιστές ισλαμιστές Αλαουίτες, θερμοί υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τι είναι οι Αλαουίτες

Οι Αλαουίτες γνωστοί και ως Νουσαϊρίτες ή Ανσαρίτες, είναι μια σημαντική μυστικιστική θρησκευτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στη Συρία και ακολουθεί έναν κλάδο του Σιιτικού Ισλάμ, σχετικά με τους Δώδεκα Ιμάμηδες των Σιιτών. Οι Αλαουίτες τιμούν τον Αλί (Αλί Ιμπν Αμπί Τάλιμπ), ενώ το όνομά τους Αλαουίτες, σημαίνει ακόλουθοι του Αλί. Η ομάδα πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Ιμπν Νουσαΐρ κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα.

Σήμερα, οι Αλαουίτες αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της Συρίας και αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στην Τουρκία και στον βόρειο Λίβανο. Υπάρχει, επίσης, ένας αξιόλογος πληθυσμός τους, που ζει στο χωριό Γκαχάρ στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς Υψώματα του Γκολάν. Συχνά συγχέονται με τους Αλεβίτες της Τουρκίας, ένα άλλο Σιιτικό δόγμα. Οι Αλαουίτες αποτελούν την κυρίαρχη θρησκευτική ομάδα στις Συριακές παράκτιες περιοχές, οι οποίες κατοικούνται επίσης και από Σουνίτες, Χριστιανούς και Ισμαηλίτες.

Η ιστορία των Αλαουιτών

Οι Αλαουίτες έχουν κρατήσει ιστορικά κρυφές τις πεποιθήσεις τους σε άλλα θρησκευτικά δόγματα, καθώς αυτοί όπως και οι Σιίτες σε γενικές γραμμές διώκονται για τις πεποιθήσεις τους από τους ηγεμόνες της περιοχής Σουνίτες Μουσουλμάνους. Η κατάληψη της περιοχής της Συρίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Γάλλους έφερε πολλές αλλαγές στην περιοχή. Οι Γάλλοι έδωσαν πολλά προνόμια στις μειονότητες, ενώ προχώρησαν στην ίδρυση του Αλαουιτικού κράτους, προτεκτοράτου της Γαλλίας στην περιοχή. Από την δεκαετία του 1970 η Συρία κυβερνιέται από την Αλαουιτική οικογένεια των Άσαντ. Αρχικά με τον Χαφέζ αλ Άσαντ και έπειτα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις