Asma al-Assad: Η γυναίκα που «πούλησε την ψυχή της στον Διάβολο» - Από τη Συρία στην εξορία

Από Νταϊάνα της Συρίας σε Μαρία Αντουανέτα και εξόριστη στη Ρωσία - Πώς σκιαγραφούν τα βρετανικά ταμπλόιντ την πρώην Πρώτη Κυρία
7'

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας, Άσμα αλ Άσαντ, με την ανατροπή του καθεστώτος και της οικογενειαοκρατίας Άσαντ, τράβηξε αμέσως τα βλέμματα των βρετανικών ΜΜΕ, που αναφέρονται με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά της, αλλά και τη ζωή της.

Tι θα γίνει τώρα για την Άσμα αλ Άσαντ, η πρώην μαθήτρια της Βρετανίας έγινε διεθνής παρίας, είναι το τίτλος της Telegraph για την πρώην Πρώτη Κυρία, η οποία από σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης – το αντίστοιχο της Συρίας με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τώρα βρέθηκε εξόριστη στη Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων έγκειται στο γεγονός ότι η Άσμα, είναι Βρετανίδα και εξακολουθεί να κατέχει βρετανικό διαβατήριο.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Λαμπερή, όμορφη και γεννημένη στη Βρετανία, θα μπορούσε να ζήσει μια πλούσια ζωή στην Αγγλία, με φίλους, οικογένεια και καλή καριέρα, αν δεν είχε πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο. Όπως και να έχει, είναι μια διεθνής παρία, σύζυγος ενός τέρατος που ευθύνεται για περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους και αντιμετωπίζει –μαζί με τα τρία της παιδιά– την πολύ πραγματική προοπτική να περάσει τις υπόλοιπες μέρες της στην εξορία».

Μάλιστα, προειδοποιούν πως αν κάνει χρήση του βρετανικου διαβατηρίου της κινδυνεύει να συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι της στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκκρεμεί έρευνα σε βάρος της, από το 2021 για ισχυρισμούς ότι υποκίνησε και βοήθησε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Αυτό, λοιπόν, είναι το τίμημα που πληρώνει για τη φαουστιανή συμφωνία που έκανε όταν παντρεύτηκε τον Μπασάρ το 2000 – όταν γύρισε την πλάτη της στην προνομιακή, φιλελεύθερη δυτική ανατροφή της και μετατράπηκε σταδιακά από το ισοδύναμο της Συρίας της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε Μαρία Αντουανέτα.

Η Asma δεν μπορεί να επικαλεστεί μια στερημένη παιδική ηλικία για να μετριάσει τις εντυπωσεις. Μεγάλωσε σε ένα ευρύχωρο σπίτι της δεκαετίας του 1930, με πεζόδρομο, σε έναν ήσυχο δρόμο της μεσαίας τάξης έξω από τον αυτοκινητόδρομο A40 στο Acton, στο Δυτικό Λονδίνο. Είναι κόρη του Fawaz Akhras, ενός αξιοσέβαστου καρδιολόγου της Harley Street, και της Sahar, μία πρώην Σύρου διπλωμάτη. Και οι δύο γονείς είναι σουνίτες μουσουλμάνοι από τη Χομς – η αίρεση και η πόλη που θα υποστούν τα χειρότερα από τη βαρβαρότητα του Μπασάρ.

Η Άσμα πήγε από ένα τοπικό δημοτικό σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας, όπου ονομαζόταν Έμμα, στο Queen's College, ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Marylebone, και στη συνέχεια στο King's College του Λονδίνου όπου απέκτησε για πρώτη φορά στην επιστήμη των υπολογιστών.

Μια λαμπερή καριέρα είχε μπροστά της. Εντάχθηκε στην Deutsche Bank και αργότερα στην επενδυτική τράπεζα JPMorgan για την οποία εργάστηκε στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη ως εμπειρογνώμονας σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για τρία χρόνια. Στη συνέχεια, το 1992, ο Μπασάε έφτασε στο Λονδίνο για να σπουδάσει οφθαλμολογία στο Western Eye Hospital στο Marylebone.

Το ζευγάρι γνώριζε ήδη ο ένας τον άλλον, αφού είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της οικογένειάς της πίσω στη Συρία όταν εκείνη ήταν κορίτσι, αλλά ήρθαν κοντά τη χρονιά που ο Μπασάρ – δέκα χρόνια μεγαλύτερος από την Άσμα – πέρασε στο Λονδίνο.

Εκείνη την εποχή κανένας από τους δύο δεν πίστευε ότι ο Μπασάρ θα διαδεχόταν τον πατέρα του, Χαφέζ Άσαντ, στην προεδρία. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Μπασέλ, ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος, αλλά σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1994. Ο Μπασάρ επέστρεψε κα στέφθηκε Πρόεδρος της Συρίας όταν πέθανε ο πατέρας του, τον Ιούνιο του 2000.

Παντρεύτηκε την Άσμα με ελάχιστη δημοσιότητα έξι μήνες αργότερα, την τελευταία μέρα του χρόνου, αλλά δεν ήταν δημοφιλής επιλογή στην οικογένεια των Αλαουιτών του Άσαντ. Δεν ήταν μόνο σουνίτης, αλλά φιλελεύθερη, δυτικοποιημένη και ανεξάρτητη.

Η οικογένεια του Άσαντ δυσανασχετεί με την αυξανόμενη δημοτικότητά της, αλλά ήταν χρήσιμη στον νέο πρόεδρο. Ο Μπασάρ επεδίωκε να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της Συρίας μετά τη βάναυση δικτατορία του πατέρα του και η νεαρή, μορφωμένη, λαμπερή σύζυγός του –η αντίθεση της καλυμμένης συζύγου του συνήθους Άραβα ηγέτη– ήταν η τέλεια εικόνα.

Η Sun την αποκάλεσε «η σέξι Βρετανίδα που φέρνει τη Συρία από το κρύο». Το Paris Match , ένα γαλλόφωνο περιοδικό, την περιέγραψε ως «ένα στοιχείο φωτός σε μια χώρα γεμάτη σκιές». Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η συριακή επανάσταση τον Μάρτιο του 2011, ένα άρθρο της Vogue με τίτλο «Ένα τριαντάφυλλο στην έρημο» την αποκάλεσε «η πιο φρέσκια των Πρώτων Κυριών».

Αλλά η εξέγερση του 2011 εξέθεσε τη λεγόμενη «Άνοιξη της Δαμασκού» για την απάτη που ήταν.

Τα επόμενα 13 χρόνια, σχεδόν 600.000 Σύροι σκοτώθηκαν και έξι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αμέτρητες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν γίνει ερείπια.

Αρχικά, η Άσμα δεν είπε τίποτα, με κάποιους να υποστηρίζουν πως ήταν «αιχμάλωτη» του συζύγου της και της είχε απαγορευτει να φύγει από τη χώρα με τα τρία παιδιά τους.

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης απέκτησαν πρόσβαση στα emai των Άσαντ. Αποκάλυψαν ότι ενώ η χώρα της καιγόταν, η Asma αγόραζε κρυφά κορυφαίους πίνακες, έπιπλα, κοσμήματα και παπούτσια Christian Louboutin μέσω μεσαζόντων στο Παρίσι και το Λονδίνο. Στον σύζυγό της έγραψε: «Αν είμαστε δυνατοί μαζί, θα το ξεπεράσουμε μαζί… Σ’ αγαπώ».

Φαινόταν ότι είχε παρασυρθεί από τη δύναμη και τον πλούτο. Η πολυτέλεια που αποκαλύφθηκε όταν το πολυτελές σπίτι του Άσαντ στη Δαμασκό λεηλατήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Η ίδια κρυφή μνήμη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκάλυψε ότι ο πατέρας της Asma εν τω μεταξύ συμβούλευε τον γαμπρό του για τρόπους χειραγώγησης των δυτικών μέσων ενημέρωσης καθώς η καταστολή του Μπασάρ συνεχιζόταν.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια και η σύγκρουση συνεχιζόταν, η Άσμα γινόταν όλο και πιο ισχυρή στην υποστήριξή της στο καθεστώς του συζύγου της. Επίσης, εδραίωσε τη δύναμή της καθώς αντίπαλα μέλη της οικογένειας Άσαντ πέθαναν, τράπηκαν σε φυγή ή παραγκωνίστηκαν από τον σύζυγό της.

Καθώς η πρόσοψη γύρω της κατέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Asma. Το 2020, οι ΗΠΑ της επέβαλαν κυρώσεις επειδή συσσώρευσε «παράνομα κέρδη σε βάρος του συριακού λαού» και χρησιμοποίησε τις «λεγόμενες φιλανθρωπίες» της για να «εδραιώσει την οικονομική και πολιτική εξουσία».

Το 2018 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ότι είχε θεραπευτεί, αλλά τον περασμένο Μάιο διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία, έναν επιθετικό καρκίνο του μυελού των οστών και του αίματος. Και το περασμένο Σαββατοκύριακο, η 54χρονη δυναστεία Άσαντ ανατράπηκε και η ζωή που είχε επιλέξει η Άσμα κατέρρευσε.

Στους Άσαντ δεν θα λείψουν χρήματα στη ρωσική εξορία τους (λέγεται ότι η αξία τους είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Εν τω μεταξύ, το πατρικό της σπίτι στο Άκτον είναι άδειο, οι κουρτίνες του τραβηγμένες και ο κήπος του κατάφυτος. Κανείς δεν είναι ευπρόσδεκτος ωστόσο εκεί, καθώς οι σχέσεις των γονιών της με τους γείτονες λέγεται ότι ήταν τεταμένες, ακόμα και πριν χάσουν την προστασία των ισχυρών συγγενών τους στη Δαμασκό.