Ανακαλύφθηκε το μυστικό του «Κόναν του βακτηρίου» στην ακτινοβολία
Το βακτήριο Deinococcus radiodurans, γνωστό και ως «Κόναν το βακτήριο», έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική του αντοχή σε ακραία επίπεδα ακτινοβολίας, που είναι έως και 28.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να αντέξει ο άνθρωπος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Uniformed Services University (USU) έκαναν πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο το βακτήριο επιβιώνει σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ανθεκτικότητα του Deinococcus radiodurans οφείλεται σε ένα μοναδικό σύμπλεγμα που σχηματίζεται από μαγγάνιο, φωσφορικά άλατα και ένα μικρό πεπτίδιο, το οποίο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Αυτό το σύμπλεγμα προστατεύει το βακτήριο από τη βλαπτική δράση της ακτινοβολίας, επιτρέποντάς του να αντέξει έως και 140.000 γκρέι (μονάδα μέτρησης ακτινοβολίας), μια ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα 5 γκρέι, που είναι η δόση που μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Η ανακάλυψη αυτή δεν αφορά μόνο το βακτήριο, αλλά ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη, καθώς οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις στην ανάπτυξη νέων μεθόδων προστασίας από την ακτινοβολία, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.
Η ανακάλυψη ότι τα ιόντα μαγγανίου και τα φωσφορικά άλατα σχηματίζουν έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό μηχανισμό, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της βιολογικής ανθεκτικότητας σε ακραίες συνθήκες, προσφέροντας ελπίδες για νέες εφαρμογές στην ιατρική και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως εξηγεί ο Hoffman, ένας από τους ερευνητές, «γνωρίζαμε ήδη την ισχυρή προστατευτική δύναμη του συνδυασμού αυτών των στοιχείων, αλλά η ακριβής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν μαζί αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην έρευνα».