Συρία: Αντάρτες έκαψαν τον τάφο του Χαφέζ αλ Άσαντ

Σύροι αντάρτες πυρπόλησαν τον τάφο του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ, στη γενέτειρα της οικογένειας. Η μεταβατική κυβέρνηση υπόσχεται στους Σύρους «ασφάλεια και σταθερότητα» αλλά οι φόβοι για την επόμενη ημέρα παραμένουν
8'

Σύροι αντάρτες κατέστρεψαν τον τάφο του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ, στη γενέτειρα της οικογένειας. Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC έδειχναν ένοπλους άνδρες να φωνάζουν καθώς περπατούσαν γύρω από το φλεγόμενο μαυσωλείο στην Καρντάχα, στα βορειοδυτικά της παράκτιας περιοχής της Λατάκια.

Οι αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) σάρωσαν τη Συρία σε μια αστραπιαία επίθεση που ανέτρεψε την 54χρονη διακυβέρνηση της δυναστείας Άσαντ. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταφύγει στη Ρωσία, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν λάβει άσυλο. Αγάλματα και αφίσες του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ και του γιου του Μπασάρ έχουν καταστραφεί σε όλη τη χώρα υπό τις επευφημίες των Σύρων που γιορτάζουν το τέλος της διακυβέρνησής τους.

Χαμενεϊ: «ΗΠΑ και Ισραήλ έριξαν τον Άσαντ»

Την ίδια στιγμή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επέρριψε την ευθύνη για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς και σε ένα ανώνυμο «γειτονικό κράτος» της Συρίας. Το Ισραήλ συνέχισε εν τω μεταξύ να στοχεύει το οπλοστάσιο του συριακού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναφέρει περισσότερες από 350 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε συριακές επαρχίες από την Κυριακή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι αυτοί που ελέγχουν τώρα μεγάλα τμήματα της Συρίας δεν πρέπει να έχουν τα μέσα να απειλήσουν το Ισραήλ, ενώ τα αραβικά κράτη επέκριναν τις αεροπορικές επιδρομές. Οι δυνάμεις των συριακών ανταρτών λένε ότι έχουν πάρει τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο ανατολικής πόλης Ντείρ αλ Ζουτ από τις κουρδικές δυνάμεις.

Το 2011, ο Μπασάρ αλ Άσαντ συνέτριψε βάναυσα μια ειρηνική εξέγερση, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμλη από το 1971 μέχρι τον θάνατό του το 2000, όταν η εξουσία δόθηκε στον γιο του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Αλεβιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ και θρησκευτικής μειονότητας στη Συρία, της οποίας το κύριο κέντρο πληθυσμού βρίσκεται στην επαρχία Λατάκια κοντά στις ακτές της Μεσογείου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Πολλοί Αλεβίτες -που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας- ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Άσαντ κατά τη μακρά παραμονή τους στην εξουσία.

Ορισμένοι από αυτούς τώρα φοβούνται ότι μπορεί να γίνουν στόχος των νικητών ανταρτών. Τη Δευτέρα, μια αντιπροσωπεία ανταρτών με μέλη του HTS και μια άλλη σουνιτική μουσουλμανική ομάδα, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, συνάντησε τους πρεσβύτερους της Καρντάχα και έλαβε την υποστήριξή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η αντιπροσωπεία των ανταρτών υπέγραψε ένα έγγραφο, στο οποίο το Reuters ανέφερε ότι τόνιζε τη θρησκευτική και πολιτιστική πολυμορφία της Συρίας.

Το HTS και οι συμμαχικές ομάδες ανταρτών κατέλαβαν τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού την Κυριακή μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο αρχηγός του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ο οποίος έχει αρχίσει τώρα να χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Aχμέντ αλ Σαράα, είναι πρώην τζιχαντιστής που διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα το 2016. Πρόσφατα έχει υποσχεθεί ανοχή σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες και κοινότητες. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία είπε ότι οι αντάρτες πρέπει να μετατρέψουν τα «καλά μηνύματά τους» σε πράξη.

Η ισλαμιστική ομάδα του ηγέτη των ανταρτών του εγκαθιδρύει την εξουσία της στο κράτος της Συρίας με την ίδια ταχύτητα που κατέλαβε τη χώρα, αναπτύσσοντας αστυνομία, ενώ διορίζει μια προσωρινή κυβέρνηση και συναντά ξένους απεσταλμένους - εγείροντας ανησυχίες για το πόσο περιεκτικοί σκοπεύουν να είναι οι νέοι ηγέτες της Δαμασκού.

Από τότε που η ομάδα HTS εξοστράκισε τον Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία την Κυριακή, οι επικεφαλής μιας συμμαχίας ανταρτών, οι γραφειοκράτες της - που μέχρι την περασμένη εβδομάδα διοικούσαν μια ισλαμιστική διοίκηση σε μια απομακρυσμένη γωνιά της βορειοδυτικής Συρίας - μετακινήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Ο διορισμός του Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, αρχηγού της περιφερειακής κυβέρνησης στον θύλακα του HTS στην Ιντλίμπ, ως νέου μεταβατικού πρωθυπουργού της Συρίας τη Δευτέρα υπογράμμισε το καθεστώς της ομάδας ως της πιο ισχυρής από τις ένοπλες ομάδες που πολέμησαν για περισσότερα από 13 χρόνια μέχρι να τελειώσει.

Αν και ήταν μέρος της Αλ Κάιντα πριν διακόψει τους δεσμούς με την εξτρεμιστική οργάνωση το 2016, το HTS είχε διαβεβαιώσει τους ηγέτες των φυλών, τους τοπικούς αξιωματούχους και τους απλούς Σύρους κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Δαμασκό ότι θα προστάτευε τις μειονοτικές θρησκείες, κερδίζοντας ευρεία έγκριση. Το μήνυμα βοήθησε στην εξομάλυνση της προέλασης των ανταρτών και ο αλ Γκολάνι το έχει επαναλάβει μετά την ανατροπή του Άσαντ.

Στο γραφείο του κυβερνήτη της Δαμασκού, ο άνδρας που έφερε από την Ιντλίμπ για να κυβερνήσει τη χώρα, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Συρία μετακινούνταν προς μια ισλαμική μορφή διακυβέρνησης. «Δεν υπάρχει ισλαμική διακυβέρνηση. Τελικά, είμαστε όλοι μουσουλμάνοι και είναι πολιτικοί θεσμοί ή υπουργεία», είπε ο Μοχάμεντ Γκαζάλ, ένας 36χρονος πολιτικός μηχανικός με γυαλιά με γυαλιά και πυκνή γενειάδα που μεγάλωσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μιλούσε σε σχεδόν τέλεια αγγλικά.«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία εθνότητα και θρησκεία», είπε. «Αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν ο Άσαντ».

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ακολούθησε το HTS για τη διαμόρφωση της νέας προσωρινής κυβέρνησης - με το να φέρει ανώτερα διοικητικά στελέχη από την Ιντλίμπ έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους. Τέσσερις πηγές της αντιπολίτευσης και τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν για τη συμμετοχικότητα της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

«Θα μείνουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2025»

Ο Μπασίρ είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μόνο μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, η HTS - η οποία παραμένει ταξινομημένη ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την περιφερειακή ισχυρή Τουρκία και άλλες κυβερνήσεις - δεν έχει ακόμη διευκρινίσει βασικές λεπτομέρειες της διαδικασίας μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης της για ένα νέο σύνταγμα.

Πηγή της αντιπολίτευσης που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις του HTS είπε ότι όλες οι σέκτες της Συρίας θα έχουν εκπροσώπηση σε μια προσωρινή κυβέρνηση. Τα ζητήματα που θα καθοριστούν τους επόμενους τρεις μήνες περιελάμβαναν εάν η Συρία θα πρέπει να έχει προεδρικό ή κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, είπε.

Η συριακή εξέγερση προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 που ανέτρεψαν αυταρχικούς στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Υεμένη, προκαλώντας ταραχώδεις και συχνά βίαιες μεταβατικές περιόδους. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπασίρ είπε ότι «θα μείνουμε μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2025».

Οι προτεραιότητες, είπε, ήταν η αποκατάσταση της ασφάλειας και της κρατικής εξουσίας, η επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και η παροχή βασικών υπηρεσιών. Ερωτηθείς εάν το νέο σύνταγμα της Συρίας θα είναι ισλαμικό, είπε ότι «αυτές οι λεπτομέρειες» θα διευκρινιστούν στη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η μετάβαση στη Συρία θα πρέπει να οδηγήσει σε «αξιόπιστη, χωρίς αποκλεισμούς και μη θρησκευτική διακυβέρνηση» σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτό το ψήφισμα, που εγκρίθηκε το 2015, ζητά μια διαδικασία υπό τη Συρία που θα διευκολυνθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώνοντας εντός έξι μηνών μη θρησκευτική διακυβέρνηση και ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία σύνταξης ενός νέου συντάγματος. Ζητά επίσης ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Στη Δαμασκό, οι ανταποκριτές του BBC βλέπουν σημάδια ζωής να αρχίζουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα, με τους ανθρώπους να επιστρέφουν στη δουλειά τους και τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά. Σε μια από τις διάσημες αγορές τροφίμων και λαχανικών της Δαμασκού, ένας πωλητής είπε στο BBC: «Τώρα έχουμε οξυγόνο στον αέρα». Ενώ ένας άλλος άνδρας σημείωσε ότι «οι γιορτές βρίσκονται σε εξέλιξη από τώρα και στο εξής».