Φινλανδία: Ακτιβιστές δημοσίευσαν φωτογραφίες αλεπούδων σε εκτροφεία γούνας

Η βιομηχανία εκτροφής γούνων είναι - τουλάχιστον προς το παρόν - νόμιμη και ρυθμιζόμενη
Associated Press
3'

Η φινλανδική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων (Oikeutta Elaimille) και η Humane Society International έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από μια «μυστική έρευνα» σε τρία εκτροφεία γούνας στη δυτική Φινλανδία στα τέλη Οκτωβρίου για να αναδείξουν την πραγματικότητα του εμπορίου.

Η εισβολή των ακτιβιστών έγινε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπολογίζει τη Φινλανδία ως μέλος της, αναμένει τον Μάρτιο συμβουλές από τον οργανισμό της ΕΕ που επιβλέπει την καλή διαβίωση των ζώων, προτού αποφασίσει αν θα πρέπει να προτείνει την πλήρη απαγόρευση της εκτροφής ζώων με γούνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, η FIFUR, μια φινλανδική ομάδα εκτροφέων γούνας, κατήγγειλε τη «μυστική βιντεοσκόπηση» των εκτροφείων, κατηγορώντας τους εισβολείς ότι «παραβιάζουν τις αυστηρές απαιτήσεις βιοασφάλειας» σε εκτροφεία όπου οι εργασίες «ελέγχονται αυστηρά από τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς» και όπου οι κτηνίατροι παρακολουθούν την καλή διαβίωση των ζώων.

Προσοχή: Σκληρές Εικόνες

Νόμιμη και ρυθμιζόμενη βιομηχανία

Η βιομηχανία είναι - τουλάχιστον προς το παρόν - νόμιμη και ρυθμιζόμενη.

Εκτός από την αιχμαλωσία των ζώων σε μικρά κλουβιά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κακοποιούνται. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το έντονο κόκκινο αίμα σε κάτι που έμοιαζε με ανοιχτή πληγή και εκτεθειμένο οστό στην περιοχή της ουράς μιας αλεπούς.

«Αυτές οι εικόνες και αυτές οι παρεμβάσεις ... δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα για την ευζωία των ζώων στο εργαστήριο και τη διατήρηση τους στις φάρμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FIFUR, Olli-Pekka Nissinen, προσθέτοντας ότι η ομάδα του πιστεύει ότι η πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων με γούνα θα απορριφθεί.

Η ομάδα εκτροφέων δήλωσε ότι ο τομέας της γούνας είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας από κάθε μορφή εκτροφής ζώων και ο Nissinen υποστήριξε ότι οι εκτροφείς δεν έχουν λόγο να τα κακομεταχειρίζονται. «Η καλή διαβίωση των ζώων φαίνεται πρώτα στη γούνα τους και είναι πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους να τα φροντίζουν».

Η FIFUR αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις 442 φάρμες-μέλη της - από τον περασμένο Δεκέμβριο - διοικούνται από οικογενειακές επιχειρήσεις και σχεδόν όλες οι φάρμες βρίσκονται στην περιοχή Ostrobothnia κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας. Η Φινλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πιστοποιημένων γούνων αλεπούς στον κόσμο, δήλωσε η βιομηχανική ομάδα.

Ο εκπρόσωπος της Oikeutta Eläimille, Kristo Muurimaa, αναφέρει ότι η επιχείρηση αφορούσε την είσοδο στις φάρμες για να παρατηρηθούν και να καταγραφούν οι συνθήκες υπό τις οποίες διατηρούνται τα ζώα και ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για οποιαδήποτε νομική ενέργεια.

Η βιομηχανία γουνών

«Η γούνα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό, βασικά από τη Λίθινη Εποχή», δήλωσε ο Muurimaa. «Ωστόσο, μια πρακτική όπου τα ζώα διατηρούνται σε πολύ μικρά άγονα κλουβιά δεν είναι τόσο παλιά. Είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής, όπου τα ζώα θεωρούνται απλώς προϊόντα».

«Αυτού του είδους η μεταχείριση των ζώων δεν ανήκει στη σημερινή εποχή. Οι καιροί έχουν προχωρήσει και τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω αυτό το είδος σκληρότητας», πρόσθεσε. «Κανείς δεν χρειάζεται γούνα στη σύγχρονη εποχή. Η γούνα χρησιμοποιείται κυρίως ως σύμβολο κύρους από την πλούσια ελίτ σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία».

Σχετικές ειδήσεις