Πριν από 20 χρόνια, η μεγαλύτερη καταστροφή τσουνάμι μέχρι σήμερα συνέβη στην Ασία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Τέτοια κύματα είναι επίσης δυνατά στην Ευρώπη. Η επιστήμη εργάζεται πάνω σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά σε επιστημονικό ντοκιμαντέρ του γερμανικού ARD.
Περίπου το 10% όλων των τσουνάμι παγκοσμίως συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Στατιστικά μιλώντας, αυτό σημαίνει ότι κάθε 100 χρόνια ένα καταστροφικό κύμα χτυπά τον πληθυσμό.
Στο τελευταίο μεγάλο γεγονός - το 1908 στη νότια Ιταλία - αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το σχηματισμό των γιγαντιαίων κυμάτων: ισχυροί υποβρύχιοι σεισμοί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής ή στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον γεωλόγο Heidrun Kopp από το GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, τα γιγαντιαία κύματα δημιουργούνται επειδή οι ωκεάνιες και ηπειρωτικές τεκτονικές πλάκες συναντιούνται και γλιστρούν η μία πάνω στην άλλη. «Όταν ολόκληρες οροσειρές καταπίνονται από μια ολόκληρη ήπειρο, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πραγματική φασαρία, δηλαδή χωρίς ισχυρούς σεισμούς».
Οι σεισμοί προκαλούν δόνηση του βυθού και ανύψωση ολόκληρης της στήλης νερού, δημιουργώντας κύματα που τρέχουν προς τις ακτές με ταχύτητα έως και 700 χιλιόμετρα την ώρα και συσσωρεύονται στα ρηχά νερά της ακτής.
Όταν μια ηφαιστειακή πλαγιά ολισθαίνει
Μια ηφαιστειακή έκρηξη, για παράδειγμα της Αίτνας στη Σικελία, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τσουνάμι. Μια ομάδα από τη GEOMAR ερευνά τον κίνδυνο εκεί. Οι πρόποδες της Αίτνας δεν βρίσκονται μόνο στην ηπειρωτική χώρα, μέρος του λεγόμενου «ηφαιστειακού κτιρίου» της προεξέχει πολύ μέσα στη θάλασσα. Εάν ένα μέρος του γλιστρήσει - πάνω ή κάτω από το νερό - σύμφωνα με τη γεωλόγο Morelia Urlaub, και "η μάζα που αρχίζει να κινείται, φτάνει στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια μετατοπίζει επίσης το νερό, δημιουργείται τσουνάμι".
Ανίχνευση κατολισθήσεων με ήχο
Ερευνητικές ομάδες από τη GEOMAR και το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) έχουν εγκαταστήσει όργανα μέτρησης και καλώδια. Ένα μέρος στους πρόποδες του ηφαιστείου, ένα μέρος στον βυθό. Οι ράβδοι μέτρησης στέλνουν ηχητικά κύματα μεταξύ τους. Κάτω από το νερό, ο ήχος ταξιδεύει πάντα με την ίδια ταχύτητα. Αυτό επιτρέπει τη μέτρηση της απόστασης μεταξύ των ράβδων μέτρησης. Εάν η πλευρά του ηφαιστείου ολισθαίνει, οι αποστάσεις μεταξύ των ράβδων μέτρησης μετατοπίζονται και οι μετρούμενες τιμές αλλάζουν.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον Morelia Urlaub, η Αίτνα κινείται κάτω από το νερό με παρόμοια ταχύτητα όπως στην ξηρά - με δύο έως τρία εκατοστά ετησίως. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλευρά του βουνού θα γλιστρήσει ξαφνικά στη θάλασσα, σύμφωνα με τον Urlaub. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα σημάδια».
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με οπτικές ίνες
Μια άλλη τεχνική έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανίχνευση ηφαιστειακής δραστηριότητας και, συνεπώς, κινδύνων τσουνάμι σε πρώιμο στάδιο. Η ομάδα της GEOMAR έχει τοποθετήσει καλώδια οπτικών ινών στην Αίτνα. Μια ακτίνα λέιζερ αποστέλλεται μέσω αυτών. Το φως διαθλάται στις μικρές οπτικές ίνες στο καλώδιο και δημιουργεί μια εικόνα σε μια οθόνη. Εάν η γείωση και το καλώδιο παραμείνουν ακίνητα, η εικόνα είναι πάντα η ίδια.
Εάν η γη κουνηθεί, όπως σε σεισμό ή κατολίσθηση, η εικόνα αλλάζει και καθιστά μια επικίνδυνη κατάσταση άμεσα αναγνωρίσιμη. Τα καλώδια οπτικών ινών μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στη θάλασσα και έτσι προσφέρουν έναν σχετικά απλό και συγκριτικά φθηνό τρόπο προειδοποίησης σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την Charlotte Krawczyk από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ). «Πιστεύουμε ότι στο τέλος, το όφελος για την ανθρωπότητα μπορεί επίσης να είναι πραγματικά μεγάλο».
Σύντομος χρόνος προειδοποίησης στη Μεσόγειο
Όσο πιο γρήγορη είναι η προειδοποίηση, τόσο το καλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρόνος προειδοποίησης είναι σύντομος στη Μεσόγειο, καθώς οι ακτές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη σε σύγκριση με τους ωκεανούς. Στους ωκεανούς, ένα τσουνάμι μπορεί να μην χτυπήσει μια ακτή παρά μόνο ώρες μετά από σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη. Στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Heidrun Kopp, είναι θέμα «λεπτών έως δεκάδων λεπτών το πολύ». Στην παραλία των Καννών, στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου, ο Matthieu Péroche από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και ο Yannick Ferrand από την τοπική διοίκηση της πόλης έχουν αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους λουόμενους και τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην ακτή.
Μαγνητοσκόπηση αντί φυγής - το μεγαλύτερο λάθος
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι σειρήνες θα ηχήσουν και τα μεγάφωνα που είναι εγκατεστημένα στον παραλιακό δρόμο θα ζητήσουν από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μικρές προειδοποιητικές πινακίδες. Πάνω τους, ένα βέλος κατεύθυνσης δείχνει πού να φύγουν. «Τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με περιέργεια στη φυσική καταστροφή. Σταματούν και κινηματογραφούν με τα smartphones τους», λέει ο Péroche.
Φοβάται επίσης ότι πολλοί θα χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να διαφύγουν σε υψηλότερο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να φράξει τους δρόμους και να επιβραδύνει την εκκένωση για όλους τους άλλους. Ως εκ τούτου, οι Κάννες βασίζονται σε μια γρήγορη απόδραση με τα πόδια. Και να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό. Οι κάτοικοι της πόλης συμμετέχουν ενεργά. Για παράδειγμα, όλοι οι επιχειρηματίες στην ακτή συμμετέχουν στο "Cannes Alerte" για να λάβουν ένα προειδοποιητικό SMS. Και έχουν δεσμευτεί να καθοδηγούν τους τουρίστες στα καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τσουνάμι στη Βόρεια Θάλασσα;
Τα τσουνάμι είναι επίσης πιθανά στις γερμανικές ακτές, όχι τόσο ισχυρά όσο αυτά στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά επαρκή για να θέσουν σε κίνδυνο τους λουόμενους. Ο μαθηματικός Jörn Behrens μελετά το φαινόμενο και γνωρίζει ένα γεγονός τσουνάμι το 2013, στο οποίο οι λουόμενοι εξεπλάγησαν από ένα ξαφνικό κύμα ύψους ενάμισι μέτρου, αν και δεν υπήρχε άλλο φούσκωμα.
Αυτά τα κύματα είναι τα λεγόμενα μετεωρολογικά τσουνάμι. Εάν πολύς ζεστός αέρας ανεβαίνει πάνω από τη θάλασσα, μπορεί να σχηματιστεί μια μεγάλη περιοχή χαμηλής πίεσης. Η πίεση του αέρα κάτω πέφτει απότομα, οδηγώντας σε ελαφρά άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η αρνητική πίεση απορροφά ελαφρώς το νερό. Η ταχεία αλλαγή της πίεσης μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα που συσσωρεύεται όλο και υψηλότερα καθώς η περιοχή χαμηλής πίεσης κινείται με την ίδια ταχύτητα με το κύμα.
Τέλος, το μετεωρολογικό τσουνάμι ξεφεύγει από το μέτωπο της καταιγίδας και τρέχει ανεξάρτητα προς την παραλία. Πειράματα σε ένα κανάλι κυμάτων έχουν δείξει ότι ακόμη και αυτά τα μικρά τσουνάμι έχουν τόσο μεγάλη δύναμη που μπορούν να χτυπήσουν τους ανθρώπους στην παραλία και να τους σύρουν στη θάλασσα καθώς τρέχουν πίσω.