Μπρα ντε φερ Νετανιάχου-Ερντογάν στα ερείπια του καθεστώτος Άσαντ: Ποιος είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης
«Έχουμε μείνει μόνο δύο ηγέτες. Αυτή τη στιγμή, είμαστε εγώ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν». Αυτή ήταν η υπερφίαλη ετυμηγορία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αμφισβητήσουν την παγκόσμια κατάταξη του Τούρκου προέδρου. Σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους δύο ισχυρούς ηγέτες που αναδιαμορφώνουν τη Μέση Ανατολή. Ο μισητός αντίπαλός του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ, είναι ο άλλος, σημειώνει ο Γκιντεόν Ράχμαν στους Financial Times
Η σημερινή αλαζονεία του Ερντογάν πηγάζει από τον ρόλο του στη Συρία. Η Τουρκία ήταν η μόνη περιφερειακή δύναμη που έβαλε όλο της το βάρος πίσω από την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham, την ισλαμιστική ομάδα που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, επισκέφθηκε τη Δαμασκό λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το HTS.
Ο Ερντογάν φιλοδοξεί εδώ και πολύ καιρό να ανοικοδομήσει την τουρκική δύναμη στα εδάφη της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για αυτόν, η ανατροπή του Άσαντ ανοίγει έναν νέο δρόμο προς την περιφερειακή επιρροή. Έπίσης έχει μία δυνητικά εσωτερική ανταπόδοση - αποδυναμώνει τους Κούρδους στη Συρία, χαλαρώνει το προσφυγικό πρόβλημα της Τουρκίας και βοηθάει την προσπάθειά του να παραμείνει πρόεδρος μετά το 2028.
Οι συμμαχίες της Τουρκίας με ισλαμιστικές ομάδες όπως η HTS και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρούνται σοβαρή απειλή από το Ισραήλ και τις συντηρητικές μοναρχίες του Κόλπου. Το Ισραήλ έχει κινηθεί για να καταστρέψει τη στρατιωτική ικανότητα της Συρίας, βομβαρδίζοντας το ναυτικό και την αεροπορία της και καταλαμβάνοντας εδάφη πέρα από τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει καταλάβει από το 1967.
Η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσίασε τις κινήσεις της ως προληπτικές και αμυντικές. Αλλά ο Νετανιάχου, όπως και ο Ερντογάν, βλέπει ευκαιρίες μπροστά. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, παρατήρησε: «Κάτι τεκτονικό έχει συμβεί εδώ, ένας σεισμός που έχει να συμβεί εκατό χρόνια από τη συμφωνία Sykes-Picot». Αυτή η αναφορά στη βρετανο-γαλλική συμφωνία του 1916 που χώρισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία ακούγεται σημαντική. Με τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή, οι υποστηρικτές του «Μεγάλου Ισραήλ» βλέπουν την ευκαιρία να ξαναχαράξουν τα σύνορα της περιοχής. Ο Aluf Benn της Haaretz γράφει ότι ο Νετανιάχου «φαίνεται να αναζητά μια κληρονομιά ως ο ηγέτης που επέκτεινε τα σύνορα του Ισραήλ μετά από 50 χρόνια υποχώρησης».
Το κίνημα των εποίκων, που εκπροσωπείται καλά στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, πιέζει το Ισραήλ να ξανακαταλάβει τμήματα της Γάζας. Η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να δώσει στο Ισραήλ το πράσινο φως για την επίσημη προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Και η «προσωρινή» κατοχή της συριακής γης μπορεί να αποδειχθεί μόνιμη.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Νετανιάχου θα δει μια ευκαιρία για έναν τελικό απολογισμό με το Ιράν. Η Τεχεράνη βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση της εδώ και δεκαετίες. Αντιμετωπίζει εγχώρια αντιπολίτευση και σίγουρα κλυδωνίστηκε από τις εξελίξεις στη Συρία. Η Τεχεράνη έχει δει τους συμμάχους της - τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τώρα τον Άσαντ - να καταστρέφονται.
Το Ιράν μπορεί να απαντήσει στην απώλεια των περιφερειακών πληρεξουσίων του με μια επιταχυνόμενη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια επίθεση από το Ισραήλ. Μετά την επιτυχή επίθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο - μια εκστρατεία για την οποία προειδοποίησε η κυβέρνηση Μπάιντεν - οι Ισραηλινοί έχουν αυτοπεποίθηση και ριζοσπαστική διάθεση.
Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ έχει αποδείξει την ικανότητά του να πολεμά σε πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα - συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, του Λιβάνου, της Υεμένης, του Ιράν και τώρα της Συρίας. Οι Ισραηλινοί είναι επίσης η μόνη πυρηνική δύναμη στην περιοχή και, προς το παρόν, έχουν σχεδόν την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ.
Οι πιθανότητες του Νετανιάχου να μείνει στην ιστορία ως επιτυχημένος ηγέτης φαινόταν ελάχιστες μετά την καταστροφή των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Βαθιά αμφιλεγόμενος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δικάζεται επί του παρόντος για διαφθορά στο Ισραήλ.
Όπως ο Ερντογάν, ο Νετανιάχου είναι ένας αδίστακτος πολιτικός επιζών. Ο καθένας πήρε για πρώτη φορά την εξουσία πριν από δεκαετίες και θεωρεί τον εαυτό του ως άνθρωπο που επέλεξε η μοίρα. Ωστόσο, τα όνειρά τους για περιφερειακή κυριαρχία πάσχουν από παρόμοιες αδυναμίες. Το Ισραήλ και η Τουρκία είναι μη αραβικές δυνάμεις σε μια αραβική περιοχή. Δεν υπάρχει όρεξη στον αραβικό κόσμο για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Ισραήλ παραμένει μια ξένη δύναμη στη Μέση Ανατολή, που αντιμετωπίζεται με φόβο και δυσπιστία και είναι συχνά μισητή.
Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επίσης πολύ αδύναμη οικονομική βάση για να επιδιώξουν πραγματικά την περιφερειακή κυριαρχία. Η τουρκική οικονομία καταστρέφεται από τον πληθωρισμό. Παρά την τεχνολογική και στρατιωτική του ικανότητα, το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με λιγότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι αντίπαλες φιλοδοξίες του Ερντογάν και του Νετανιάχου θα μπορούσαν εύκολα να συγκρουστούν στη Συρία. Κινδυνεύει να γίνει πεδίο μάχης για ανταγωνιστικές περιφερειακές δυνάμεις επειδή η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου έχουν επίσης συμφέροντα στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Τούρκοι επευφημούσαν την πτώση Άσαντ και οι Ισραηλινοί κατέστρεφαν τον συριακό στρατό, η Σαουδική Αραβία γιόρταζε ένα πιο ειρηνικό επίτευγμα, καθώς επιλέχθηκε ως οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034.
Οι Σαουδάραβες και τα κράτη του Κόλπου πιθανότατα αισθάνονται πιο άμεσα απειλούμενοι από τις ισλαμιστικές συμμαχίες της Τουρκίας παρά από τις εδαφικές φιλοδοξίες του Ισραήλ. Αλλά το Ριάντ γνωρίζει ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει τρομοκρατήσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου. Το να πλησιάσουμε τον Νετανιάχου για να εμποδίσουμε τον Ερντογάν θα ήταν αμφιλεγόμενο, ιδιαίτερα εάν οι Ισραηλινοί θάβουν ταυτόχρονα οποιαδήποτε προοπτική για λύση δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους.
Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ισχυρούς στρατούς. Αλλά οι Σαουδάραβες, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την οικονομική δύναμη πυρός. Όποια πορεία και αν αποφασίσει να ακολουθήσει το Ριάντ, θα μπορούσε να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή ακόμη πιο θεμελιωδώς από τις ενέργειες του Ερντογάν και του Νετανιάχου.
Financial Times