Εξαιρετικά ανθεκτικά είδη στο Τσέρνομπιλ μεταλλάσσονται για να «τρέφονται» με πυρηνική ακτινοβολία

Η ακτινοβολία στην περιοχή θα ήταν θανατηφόρα για τις περισσότερες μορφές ζωής, αλλά αυτό το είδος έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον του
2'

Στο Τσέρνομπιλ υπάρχει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό είδος που μεταλλάσσεται για να «τρέφεται» με πυρηνική ακτινοβολία.

Διαβάσατε σωστά - ο μαύρος μύκητας μπορεί να βρεθεί στον τόπο της πυρηνικής καταστροφής στη βόρεια Ουκρανία.

Η ακτινοβολία στην περιοχή θα ήταν θανατηφόρα για τις περισσότερες μορφές ζωής, αλλά αυτό το είδος έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον του.

Το εργοστάσιο υπέστη μια καταστροφική πυρηνική έκρηξη το 1986 και η περιοχή εκκενώθηκε.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι ζουν στα περίχωρα, το Τσερνομπίλ παραμένει μια πόλη-φάντασμα μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, όπου εξακολουθεί να είναι παράνομη η διαμονή.

Ο μύκητας, ο οποίος είναι επιστημονικά γνωστός ως cladosporium sphaerospermum, έχει μελετηθεί από ειδικούς οι οποίοι λένε ότι αναπτύσσεται στα τοιχώματα του πυρηνικού αντιδραστήρα που αρχικά προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μύκητας είναι σε θέση να εκτελεί ραδιοσύνθεση - ουσιαστικά τρώει την ακτινοβολία.

Ο Scott Travers, ο οποίος είναι εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, έγραψε σε άρθρο του στο Forbes ότι ο μύκητας χρησιμοποιεί την ακτινοβολία για την παραγωγή ενέργειας.

Η έρευνα θα μπορούσε να ωφελήσει τους αστροναύτες στο διάστημα καθώς και άλλα περιστατικά ακτινοβολίας στη Γη.

Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο μύκητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την απομάκρυνση της ραδιενέργειας από το περιβάλλον.

Η είδηση του μεταλλαγμένου είδους διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους.

Στο Reddit, ένας χρήστης έγραψε: «Πρώτα οι όρκες αντιστέκονται. Τώρα έχουμε έναν μύκητα που τρέφεται από την ακτινοβολία».

Κάποιος άλλος είπε: «Ο μύκητας είναι ένας μύκητας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους μύκητες: "Επιστήμονες: Η έντονη ακτινοβολία καθιστά τη ζωή σε αυτό το φεγγάρι απίθανη. Μανιτάρια: κρατήστε τον σπόρο μου».

Ένα τρίτο άτομο αστειεύτηκε: «Πρώτα ήταν ο μύκητας των ζόμπι-άνθρωπων, τώρα είναι ο πυρηνικός μύκητας... πόσο καιρό θα πάρει μέχρι τα μανιτάρια να καταλάβουν τον κόσμο...».

Ένας τέταρτος σχολίασε: «Τα μανιτάρια δεν είναι η πρώτη φορά που τα βλέπω: «Εγώ πάντως καλωσορίζω τους νέους μας μυκητιασικούς άρχοντες».

Ένας πέμπτος χρήστης είπε: «Οι μύκητες δεν είναι μόνο οι μύκητες: «Οι ραδιοτροφικοί μύκητες είναι συναρπαστικοί, υπάρχει μια θεωρία ότι οι μύκητες είχαν παλαιότερα πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μελανίνη, αλλά αυτή χάθηκε σιγά σιγά καθώς η ακτινοβολία στη γη άρχισε να μειώνεται».

Και ένας έκτος πρόσθεσε: «Η ζωή θα βρει έναν τρόπο. Αν υπάρχει μια ευνοϊκή, άφθονη πηγή ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει η ζωή, σιγά σιγά, τελικά, θα ξεπεράσει τα εμπόδια που την εμποδίζουν να το κάνει».