Η διακήρυξη των «27» για Δυτικά Βαλκάνια: «Δεσμευόμαστε στην προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωση», τονίζεται στη διακήρυξη των «27», μετά την αποψινή (18/12) Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
AP.
3'

Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διακήρυξη που εξέδωσαν απόψε (18/12) μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωση κι επιβεβαιώνουμε για άλλη μία φορά την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η δήλωση των «27».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, ενώ, προσέθεσε ότι «η Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ίδια οικογένεια» και ότι «η Διεύρυνση αυτής είναι η σημαντικότερη γεωπολιτική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα και δεν είναι αρκετό απλώς να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για τα επίδοξα μέλη μας, αλλά πρέπει με δράσεις να τα φέρουμε πιο κοντά μας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η Ένωση πρέπει να προσαρμοσθεί για να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη οικογένεια» στο μέλλον.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι αυτή την εβδομάδα, η Ένωση έκλεισε τρία διαπραγματευτικά κεφάλαια με το Μαυροβούνιο και άνοιξε τη δέσμη κεφαλαίων για τις εξωτερικές σχέσεις με την Αλβανία, ενώ η Σερβία καλείται να υποβάλει τις διαπραγματευτικές της θέσεις για δύο κεφάλαια που αποτελούν μέρος της δέσμης «ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη».

Στη δήλωση των ηγετών, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, και κατά την έναρξη του νέου κύκλου ηγεσίας της Ένωσης, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Η Ένωση χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να σεβαστούν και να δεσμευτούν στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τονίζουν ότι το κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες θα μιλούν περισσότερο από τα λόγια καθώς οι εταίροι αναλαμβάνουν την ευθύνη και εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ένωση καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει η δήλωση.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια (ύψους 6 δισ. ευρώ ως το 2027) έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Θα επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ένωσης, υπό τον όρο ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με αυτήν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια για να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις οικονομίες, τις κοινωνίες και την ασφάλεια αυτών. «Θα συνεχίσουμε την υποστήριξη μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου, της Δέσμης Ενεργειακής Στήριξης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης», αναγράφεται επιπλέον.

Ακόμη, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με τα Δυτικά Βαλκάνια.