Πώς να στεγνώσετε γρήγορα τα ρούχα σας τον χειμώνα χωρίς στεγνωτήριο

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να κρεμάσετε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν στην ύπαιθρο μετά το πλύσιμο για να στεγνώσουν, αλλά τι γίνεται τον χειμώνα;
unsplash
8'

Το πλυντήριο ρούχων είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε κάθε νοικοκυριό. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα και για το στεγνωτήριο ρούχων.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να κρεμάσετε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν στην ύπαιθρο μετά το πλύσιμο.

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ωστόσο, αυτό συχνά δεν αποτελεί επιλογή (εκτός αν κάνει παγωνιά, και σε αυτό το άρθρο θα μάθετε γιατί). Πώς μπορείτε πραγματικά να στεγνώσετε τα ρούχα σας ταχύτερα κατά τους σκοτεινούς και κρύους μήνες, αν δεν έχετε στεγνωτήριο;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές

Συμβουλή 1: Χρησιμοποιήστε τη θερμάστρα

Κάντε χρήση της θερμάστρας. Λειτουργεί καλύτερα αν τοποθετήσετε τη σχάρα στεγνώματος κοντά σε ένα καλοριφέρ.

Τα ρούχα απλά στεγνώνουν γρηγορότερα κοντά σε μια πηγή θερμότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το (προχωρημένο) φθινόπωρο και το χειμώνα, επειδή ο αέρας είναι πιο υγρός αυτή την εποχή.
Δεδομένου ότι ο ζεστός αέρας τείνει να ανεβαίνει, μπορεί να βοηθήσει κάπως να κρεμάσετε τα ρούχα όσο το δυνατόν ψηλότερα. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με μια σχάρα πλυντηρίων που ρυθμίζεται σε ύψος.
Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, χρειάζεστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν πολύ γρήγορα, μπορείτε επίσης να απλώσετε ένα σεντόνι πάνω από το καλοριφέρ και τη σχάρα στεγνώματος αφού κρεμάσετε τα ρούχα.

Μην αφήνετε τα ρούχα στο καλοριφέρ

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, ωστόσο, είναι να αφήνετε τα ρούχα στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν. Αυτό μπορεί να κάνει το ρούχο ή το κομμάτι ύφασμα πολύ στεγνό και σκληρό.
Επίσης, θα παρεμποδίσει τη λειτουργία του καλοριφέρ. Η τοποθέτηση βρεγμένων ρούχων πάνω σε ένα θερμαντικό στοιχείο μπορεί να κάνει τη θερμότητα να διαχέεται στον χώρο λιγότερο αποτελεσματικά. Τότε η υγρασία αυξάνεται, οπότε σύντομα θα πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο για να αερίσετε για να αποβάλλετε την υπερβολική υγρασία.

Ο εξαερισμός όμως έχει νόημα, και γι' αυτό θα μιλήσουμε τώρα.

Συμβουλή 2: Αερίστε καλά

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, είναι προτιμότερο να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά. Αλλά υπάρχει και ο εξαερισμός που απαιτείται.
Με το σωστό αερισμό του χώρου, ο υγρός αέρας αποβάλλεται και έχετε πιο ξηρό αέρα στο σπίτι. Είναι πιο αποδοτικό -και επομένως φθηνότερο- να θερμαίνετε ξηρό αέρα. Πριν κρεμάσετε τα ρούχα για να στεγνώσουν, ανοίξτε ένα παράθυρο στο δωμάτιο όπου τοποθετείτε τη σχάρα στεγνώματος. 20-30 λεπτά αερισμού είναι υπεραρκετά.
Κρεμάστε τα ρούχα στο θερμαινόμενο, πρόσφατα αεριζόμενο δωμάτιο. Καθώς η υγρασία είναι χαμηλή λόγω του εξαερισμού, το στέγνωμα θα είναι ταχύτερο. Εάν παρατηρήσετε ότι τα ρούχα δεν στεγνώνουν αρκετά γρήγορα; Τότε μπορείτε να αερίσετε ξανά ενδιάμεσα για να βγει ο υγρός αέρας - που προκαλείται από τα βρεγμένα ρούχα- από το δωμάτιο.

Συμβουλή 3: (Επιπλέον) στύψιμο

Ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα, το τελευταίο μέρος ενός κύκλου πλύσης που εκτελεί το πλυντήριο αποτελείται από το στύψιμο. Αυτό γίνεται για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από τα ρούχα πριν το πρόγραμμα πλύσης τελειώσει.
Σχεδόν σε όλα τα πλυντήρια ρούχων, μπορείτε να ρυθμίσετε τον αριθμό των στροφών ανά λεπτό ή τον αριθμό των στροφών του τυμπάνου ανά λεπτό. Στα περισσότερα πλυντήρια ρούχων, αυτό φτάνει μέχρι το μέγιστο των 1200 ή 1400 στροφών ανά λεπτό. Τα ακριβότερα ή/και νεότερα μηχανήματα προσφέρουν μερικές φορές ακόμη υψηλότερες στροφές, για παράδειγμα 1600 ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και 1800 στροφές ανά λεπτό.
Αν το τέλος της πλύσης, διαπιστώσετε ότι τα ρούχα είναι ακόμα πολύ υγρά, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να στύψετε ξανά τα ρούχα ξεχωριστά. Όλα εξαρτώνται από το μοντέλο του πλυντηρίου σας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ένα επιπλέον στύψιμο διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Συμβουλή 4: Τινάξτε τα ρούχα πριν τα κρεμάσετε

Είναι λογικό να τινάζετε για λίγο τα ρούχα πριν τα κρεμάσετε στη σχάρα στεγνώματος.
Τινάζοντάς τα, αποφεύγετε τις τσαλακώσεις. Οι πτυχώσεις έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύεται σε αυτές η υγρασία. Εν ολίγοις: όσο λιγότερες είναι οι πτυχές, τόσο λιγότερη είναι η υγρασία. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα ρούχα είναι λιγότερο τσαλακωμένα με αυτόν τον τρόπο.

Συμβουλή 5: Αφήστε αρκετό χώρο στη σχάρα στεγνώματος

Τα βρεγμένα σας ρούχα δεν θα στεγνώσουν καλά αν η σχάρα στεγνώματος είναι εντελώς γεμάτο και όλα είναι στριμωγμένα μεταξύ τους. Αυτό έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αέρα. Αν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να αφήνετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο μεταξύ των υγρών ρούχων.


Συμβουλή 6: Κρεμάστε τα ρούχα με τον σωστό τρόπο

Αυτή η συμβουλή σχετίζεται με την παραπάνω, καθώς και αυτή η συμβουλή έχει να κάνει με την (προώθηση της) κυκλοφορίας του αέρα με το σωστό κρέμασμα των ρούχων. Τα μπλουζάκια, τα πουλόβερ και τα παντελόνια, για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να κρεμιούνται ανάποδα, έτσι ώστε το πιο βαρύ μέρος αυτών των ρούχων να έχει περισσότερο χώρο και να μην εμποδίζεται τόσο πολύ από άλλα ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για μια πετσέτα: οι δύο πλευρές δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, μπορείτε να την κρεμάσετε έτσι ώστε η μία πλευρά να είναι χαμηλότερα από την άλλη.
Τα μεγαλύτερα κομμάτια ρούχων πρέπει να αναποδογυρίζονται περιστασιακά, αν θέλετε να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Σκεφτείτε τα σεντόνια και άλλα κλινοσκεπάσματα. Μια άλλη συμβουλή είναι να κρεμάτε εναλλάξ μεγάλα και μικρά αντικείμενα το ένα δίπλα στο άλλο για να αξιοποιήσετε καλύτερα το χώρο.

Συμβουλή 7: Τυλίξτε τα ρούχα για λίγο σε μια στεγνή πετσέτα

Αν ένα ρούχο είναι πολύ υγρό, μπορείτε να το τυλίξετε σε μια στεγνή πετσέτα και στη συνέχεια να πιέσετε απαλά το ρολό. Με αυτόν τον τρόπο, η πετσέτα απορροφά μέρος της υγρασίας, γεγονός που με τη σειρά του εξοικονομεί χρόνο στεγνώματος. Αυτή η συμβουλή αναφέρεται συχνά όταν πρόκειται για μάλλινα ρούχα.
Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτής της συμβουλής είναι ότι η πετσέτα πρέπει επίσης να στεγνώσει στη συνέχεια.

Συμβουλή 8: Στεγνώστε τα ρούχα γρήγορα με σίδερο ή πιστολάκι μαλλιών

Μια συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει αν χρειάζεστε άμεσα ένα συγκεκριμένο ρούχο είναι το στέγνωμα με σίδερο. Για μεγαλύτερες ποσότητες ρούχων, ωστόσο, αυτό είναι πολύ δυσκίνητο και επίπονο. Αν όμως χρειάζεστε κάτι γρήγορα, μπορείτε να τοποθετήσετε το εν λόγω ρούχο πάνω σε μια σιδερώστρα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε πάνω σε αυτό μια πετσέτα τσαγιού και το σιδερώνετε για λίγο.
Η χρήση ενός στεγνωτήρα μαλλιών είναι επίσης μια επιλογή. Και πάλι, είναι αρκετά επίπονη και επίσης όχι τόσο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ποσότητες ρούχων.

Τόσο για το σίδερο όσο και για το πιστολάκι μαλλιών, να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους, ώστε να μην προκαλέσετε ζημιά ή ακόμα και έγκαυμα στο ρούχο.

Συμβουλή 9: Αφυγραντήρας

Μπορείτε να σκεφτείτε να εγκαταστήσετε έναν αφυγραντήρα στο δωμάτιο όπου κρεμάτε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν. Μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε αφυγραντήρες με ειδική λειτουργία στεγνώματος ρούχων. Αυτοί οι αφυγραντήρες λειτουργούν με πλήρη ισχύ αφύγρανσης και εξαερισμού όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, οπότε τα ρούχα θα στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα αν χρησιμοποιείτε μια τέτοια συσκευή κοντά στα άπλυτά σας.

Το μειονέκτημα αυτών των συμβουλών, ωστόσο, είναι ότι πρέπει να αγοράσετε.

Συμβουλή 10: Έχει παγωνιά; Τότε απλώστε τα έξω

Όπως αναφέρθηκε, συχνά δεν είναι δυνατόν να κρεμάσετε τα ρούχα σας έξω το φθινόπωρο και το χειμώνα, λόγω της υψηλής υγρασίας. Αν όμως κάνει παγωνιά, μπορείτε να το κάνετε.
Αν κρεμάσετε βρεγμένα ρούχα έξω για να στεγνώσουν στο τσουχτερό κρύο, (η υγρασία στα) ρούχα θα παγώσει αρχικά. Αλλά αν φέρετε τα ρούχα μέσα αργότερα, τότε θα στεγνώσουν σχεδόν αμέσως. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξάχνωση στη φυσική. Ένα στερεό μετατρέπεται σε ατμό χωρίς να συμπυκνώνεται. Μια πιο γνωστή λέξη για αυτό το φαινόμενο είναι η ξήρανση με κατάψυξη.