Επίσκεψη Σολτς στο Μαγδεμβούργο μετά το μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά - 5 νεκροί

Το τρομακτικό προφίλ του δράστη που έσπειρε τον θάνατο και τον τρόμο στο Μαγδεμβούργο - Ασαφές το κίνητρό του
AP
4'

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ -σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Guardian- πρόκειται να ταξιδέψουν στο Μαγδεμβούργο σήμερα, μετά τη φρικτή επίθεση με τον οδηγό να πέφτει με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος κόσμου σε χριστουγεννιάτικη αγορά. Ο τραγικός απολογισμός -μέχρι στιγμής- θέλει 5 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες να μετρώνται σε δεκάδες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, που επικαλέστηκε αστυνομικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή 41 από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 86 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα και 78 ακόμη ελαφρά. Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης του Μαγδεμβούργου.

Ο Όλαφ Σολτς μέσω ανάρτησης στα social media έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους. Στεκόμαστε δίπλα τους και δίπλα στους ανθρώπους του Μαγδεμβούργου», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος.

Μαγδεμβούργο - Ασαφές το κίνητρο του μακελάρη

Ασαφές παραμένει το κίνητρο του δράστη της χθεσινοβραδινής επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, οι αρχές ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Την έρευνα απασχολεί τώρα το προφίλ του Σαουδάραβα Ταλέμπ Α., ο οποίος οδήγησε ένα αυτοκίνητο κατευθείαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων - εκ των το οποίων το ένα παιδί - και τον τραυματισμό άλλων 60.

Το προφίλ του δράστη

Ο 50χρονος ψυχίατρος γεννήθηκε στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας το 1974 και το 2006 έφθασε στην Γερμανία ζητώντας άσυλο, καθώς είχε αποκηρύξει το ισλάμ και φοβόταν για την ζωή του. Από το 2016 απολαμβάνει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και μέχρι σήμερα εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Μπέρνμπουργκ, μια πόλη 32.000 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου, στην Σαξονία-'Ανχαλτ.

Ο Ταλέμπ Α. ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών.

Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Frankfurter Rundschau, δήλωνε ότι γυναίκες από την πατρίδα του στρέφονται σε εκείνον ζητώντας προστασία, κυρίως επειδή «είχαν βιαστεί από τον σύζυγο-κηδεμόνα τους» και υποστήριζε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για αυτές.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο 50χρονος φαίνεται ότι είχε απομακρυνθεί από αυτές τις απόψεις και κατηγορούσε την Γερμανία ότι επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης.

«Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων ήταν ένα σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξισλαμίσει την Ευρώπη», έγραφε συχνά στην πλατφόρμα «Χ» και εξέφραζε ευθέως την συμπάθειά του για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Ποιος άλλος πολεμά το ισλάμ στην Γερμανία;», έγραφε σε αναρτήσεις του. Πριν από τρία χρόνια είχε μάλιστα απευθυνθεί στην AfD εισηγούμενος την ίδρυση ακαδημίας για πρώην μουσουλμάνους.

Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε σε αμερικανικό αντι-ισλαμικό ιστολόγιο, ο Ταλέμπ Α. φαίνεται να υιοθετεί θεωρείς συνωμοσίας περί «μυστικής επιχείρησης» του γερμανικού κράτους «να κυνηγήσει και να εξουδετερώσει» Σαουδάραβες πρώην μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, «ενώ σύροι τζιχαντιστές λαμβάνουν άσυλο στην χώρα».

Από τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του φαίνεται ότι ήταν επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και θαυμαστής του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την BILD, λίγη ώρα πριν ο Ταλέμπ Α. νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στην χριστουγεννιάτικη αγορά, είχε αναρτήσει βίντεο, στο οποίο ο ίδιος συστηνόταν ως «Ταλέμπ Α. ψυχίατρος που εργάζεται στην Γερμανία» και σε έναν χαοτικό μονόλογο υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι στην Γερμανία οι επικριτές του ισλάμ διώκονται «ενεργά και με εγκληματικό τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις