Αισιόδοξα νέα για τους λευκούς πελαργούς στη Βουλγαρία - Αυξήθηκε ο πληθυσμός τους
Ειδικότερα, το 2024 δεκάδες ειδικοί πήραν την πρωτοβουλία να καταμετρήσουν τον πληθυσμό των λευκοπελαργών στη βαλκανική χώρα με σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων για τον παγκόσμιο πληθυσμό τους, που είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Η καταμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί δύο συναπτά καλοκαίρια το 2024 και το 2025, προβλέπει επισκόπηση όλων των δήμων και τεκμηρίωση όλων των φωλιών πελαργών, περιλαμβανομένων πληροφοριών για το αν η φωλιά είναι κατειλημμένη, αν περιέχει κλωσσόπουλα και πόσα, την τοποθεσία της --π.χ. αν είναι σε δέντρο, καμινάδα, εκκλησία, πυλώνα ηλεκτρισμού ή πλατφόρμα-- και τυχόν απειλές στη φωλιά.
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Smartbirds Pro, οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση στους τόπους όπου βρίσκονταν όλες οι φωλιές που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη καταμέτρηση πριν από δέκα χρόνια, επιτρέποντας τον ταχύτερο εντοπισμό τους και τη συγκέντρωση στοιχείων με ακρίβεια.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το 2024 δείχνουν 4.482 ενεργές φωλιές, με πλήρεις καταμετρήσεις να έχουν διενεργηθεί σε 112 δήμους. Ατομικές φωλιές καταμετρήθηκαν σε άλλους 41 δήμους. Ο μέσος αριθμός των κλωσσόπουλων ανά φωλιά ήταν 2,52. Μια λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων, μαζί με την καταμέτρηση στις εναπομείνασες περιοχές, θα πραγματοποιηθεί το 2025.
«Στους περισσότερους δήμους που επισκεφθήκαμε, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των Λευκών Πελαργών σε φωλιές σε σύγκριση με τα στοιχεία της καταμέτρησης του 2014-2015», δήλωσε ο Σβίλεν Τσεσμεντζίεφ, ο εθνικός συντονιστής της καταμέτρησης των λευκών πελαργών στη Βουλγαρία.
«Φυσικά, υπάρχουν επίσης περιοχές όπου ο αριθμός των φωλιών έχει μειωθεί», πρόσθεσε. «Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στους εναπομείναντες οικισμούς που θα επισκεφθούμε το επόμενο έτος. Τα τελικά στοιχεία για το μέγεθος και την ανάπτυξη του πληθυσμού των λευκών πελαργών στη χώρα θα είναι διαθέσιμος έπειτα από αυτό», είπε ο Τσεσμεντζίεφ.
Το είδος απειλείται από την αλλοίωση των ενδιαιτημάτων του, κυρίως από την αποστράγγιση των υγρών λιβαδιών, τα αντιπλημμυρικά έργα (φράγματα, αναχώματα, αντλιοστάσια και συστήματα παροχέτευσης ποταμών), τη μετατροπή των περιοχών τροφοληψίας, την ανάπτυξη, την εκβιομηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργία.