Πανάκριβη η σοκολάτα το 2025: Στα ύψη οι τιμές λόγω της ζήτησης
Η βιομηχανία σοκολάτας είναι μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των τιμών των κόκκων κακάο που διαπραγματεύονται τώρα σε υψηλά όλων των εποχών
Το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, έχει μια πρωτοφανή άνοδο στις τιμές του. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε σχεδόν 9.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2024 - μια αύξηση σχεδόν 50% τους τελευταίους τρεις μήνες και υπερδιπλάσια πριν από ένα χρόνο.
Τη στιγμή πάντως που οι αγρότες κακάο στη Δυτική Αφρική ελπίζουν σε καλύτερες σοδειές, η ζημιά από τις μειώσεις στον όγκο παραγωγής παραμένουν. Η ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα κακές συγκομιδές σε Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κόκκων κακάο παγκοσμίως.
Ακόμη και μια προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 11% φέτος δεν θα είναι αρκετή για την ανοικοδόμηση εξαιρετικά χαμηλών αποθεμάτων. Το αποτέλεσμα; Οι μεγάλες εταιρείες σοκολάτας, προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν τον όγκο πωλήσεων χωρίς να αυξήσουν τις τιμές ή να μειώσουν την παραγωγή.
Οι πατέντες, στις οποίες προχωρούν, περιλαμβάνουν αυξομείωση στις ποσότητες σοκολάτας στα προϊόντα που παράγουν, αλλά και αντικατάσταση του κακάο με υποκατάστατα.
Το χρηματιστήριο της σοκολάτας και του κακάο
Το κακάο ανήκει στην κατηγορία των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων που στη διεθνή ορολογία τα συναντάμε ως commodities.
Η βιομηχανία σοκολάτας είναι μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των τιμών των κόκκων κακάο που διαπραγματεύονται τώρα σε υψηλά όλων των εποχών.
Σύμφωνα με στοιχεία του investopedia.com, οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατά 90% από την αρχή του 2024.
- Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο έχουν εκτιναχθεί σε σχεδόν 9.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αυξημένες κατά 47% σε μόλις τρεις μήνες.
- Ενώ η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% φέτος, δεν θα είναι αρκετή για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων.
- Οι σοκολατοποιοί συνήθως ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες τιμές μειώνοντας τα μεγέθη στις μπάρες σοκολάτας, προσθέτοντας υλικά πλήρωσης και χρησιμοποιώντας περισσότερες τεχνητές γεύσεις.
Η κρίση της σοκολάτας είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των διαρθρωτικών προβλημάτων της βιομηχανίας και των δυνάμεων της αγοράς. Με τις τιμές του κακάο σχεδόν να διπλασιάζονται σε μόλις ένα χρόνο και να προβλέπεται ότι θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2025, ο κλάδος φτάνει σε μια γλυκόπικρη καμπή.