Η μοναδική μετάλλαξη που κάνει κάποιες γάτες... πορτοκαλί και ο σκανδαλιάρικος χαρακτήρας τους

Οι επιστήμονες είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο σε οποιοδήποτε ζώο, πόσο μάλλον στις γάτες

Η μοναδική μετάλλαξη που κάνει κάποιες γάτες... πορτοκαλί και ο σκανδαλιάρικος χαρακτήρας τους
3'

Οι πορτοκαλί γάτες έχουν την φήμη ότι είναι δραστήριες και σκανταλιάρες. Στην Ιταλία πιστεύουν ότι αυτές οι γάτες έχουν πάντα ρόλο αρχηγού.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι πορτοκαλί γάτες είναι σχεδόν πάντα αρσενικές, και τώρα δύο ομάδες επιστημόνων που διερευνούν τη γενετική καταγωγή του πορτοκαλί τριχώματος στα εξημερωμένα αιλουροειδή, έμαθαν γιατί.

Δουλεύοντας χωριστά, όπως αναφέρει το περιοδικό Smithsonian, οι δύο ομάδες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα - μια μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χ.

Τα αρσενικά ζώα έχουν ένα μόνο αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ, ενώ τα θηλυκά έχουν δύο. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι οι θηλυκές γάτες τείνουν να έχουν πορτοκαλί τρίχωμα αναμειγμένο και με άλλα χρώματα, όπως το μαύρο στην περίπτωση μιας γάτας tortoiseshell και το λευκό στην περίπτωση μιας calico.

Η Kelly McGowan, επιστήμονας γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που συμμετείχε στη μία από τις δύο μελέτες, δήλωσε ότι οι γάτες αποτελούν μια «συναρπαστική εξαίρεση» σε σχέση με τα άλλα ζώα που έχουν πορτοκαλί τρίχωμα, όπως τα πρόβατα, τα άλογα και τα κουνέλια.

Στα περισσότερα θηλαστικά, οι μεταλλάξεις σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Mc1r οδηγούν σε κόκκινο/πορτοκαλί χρώμα τριχών, αλλά όχι στις γάτες. Αντίθετα, έχει να κάνει με το γονίδιο Arhgap36 που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη κατά μήκος του χρωμοσώματος Χ.

Το Arhgap36 δεν είχε ποτέ στο παρελθόν θεωρηθεί ως υπεύθυνο για το «πορτοκαλί γονίδιο», εν μέρει επειδή η πρωτεΐνη που κωδικοποιεί το ίδιο ρυθμίζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη -μια λειτουργία ζωής ή θανάτου και όχι ένα μέρος που θα επηρέαζε μια αισθητική μετάλλαξη, όπως το τρίχωμα.

Ο Greg Barsh από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην οποία συμμετείχε η McGowan διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Arhgap36 στις πορτοκαλί γάτες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 13 φορές της παραγωγής RNA, του μορίου που «διαβάζει» το γενετικό υλικό που περιέχεται στο DNA.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι πορτοκαλί γάτες, αντί να αποτελούν μια επικίνδυνη μετάλλαξη, είχαν μόνο ένα κομμάτι DNA που έλειπε από το γονίδιο Arhgap36 και ότι αυτή η απουσία σήμαινε ότι οι επιπτώσεις παρατηρούνταν μόνο στα μελανοκύτταρα, ή αλλιώς στα κύτταρα του δέρματος που παράγουν το χρώμα του τριχώματος.

Το Arhgap36 βρέθηκε στο χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά κληρονομούν ένα αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ και από τους δύο γονείς, πράγμα που σημαίνει ότι η επίδραση ενός μεταλλαγμένου αντιγράφου του Arhgap36 σχεδόν πάντα εξισορροπείται από το φυσιολογικό αντίγραφο που κληρονομείται από τον άλλο γονέα.

Αντίθετα, οι αρσενικές γάτες έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, το οποίο λαμβάνουν από τη μητέρα τους. Εάν λάβουν ένα μεταλλαγμένο Arhgap36, δεν θα επηρεαστεί το χρώμα του τριχώματος της γάτας από την πλευρά του πατέρα.

Ο Hiroyuki Sasaki από το Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας δήλωσε στο Newsweek ότι «ένα προφανές επόμενο ερώτημα είναι πότε και πού προέκυψε η γενετική παραλλαγή και πώς εξαπλώθηκε, καθώς η εργασία μας έδειξε ότι αυτή η παραλλαγή είναι κοινή στις γάτες με πορτοκαλί χρώμα παγκοσμίως».

Με πληροφορίες από Good News Network

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή