Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος της Γης αλλάζει την παραμονή των Χριστουγέννων - Πιο κοντά στη Ρωσία
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος έχει κινηθεί πιο γρήγορα από το συνηθισμένο , γεγονός που ανησυχεί τους ερευνητές.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, μια νέα προβολή από το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δείχνει ότι ο Βόρειος Πόλος του πλανήτη βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος.
Η μελέτη μιλά για τη θέση του Βόρειου Μαγνητικού Πόλου, ενός σημείου στη Γη όπου βρίσκεται ένα μαγνητικό πεδίο που προκύπτει από την τήξη μετάλλων στο κέντρο του πλανήτη, διαφορετικό από τον Γεωγραφικό Βόρειο Πόλο.
Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος λειτουργεί ως ένας μεγάλος γήινος «μαγνήτης», σημείο στο οποίο η Γη έχει τον ισχυρότερο μαγνητισμό. Εδώ βρίσκονται οι πυξίδες, είναι επίσης αυτό το σημείο που επιτρέπει τη χρήση του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS).
Αυτό το σημείο αλλάζει θέση συνεχώς, αυτό συμβαίνει λόγω της κίνησης των μετάλλων στον εξωτερικό πυρήνα της Γης. Αυτό το στρώμα αποτελείται κυρίως από υγρά μέταλλα - σίδηρο και νικέλιο - και θερμά, τα οποία κάνουν μια κίνηση που ονομάζεται συναγωγή, μια κυκλική κίνηση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στις μονάδες κλιματισμού. Η θερμότητα που υπάρχει στον εσωτερικό πυρήνα θερμαίνει τα υγρά μέταλλα στον εξωτερικό πυρήνα, τα οποία γίνονται λιγότερο πυκνά και ανεβαίνουν προς τον μανδύα της Γης. Καθώς πλησιάζουν τον μανδύα, το νικέλιο και ο σίδηρος γίνονται πιο πυκνοί και κατεβαίνουν προς τον εσωτερικό πυρήνα.
Η επανάληψη αυτής της κίνησης δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα που σχηματίζουν το μαγνητικό πεδίο.
Το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο 2025 δείχνει ότι το σημείο είναι πλέον πιο κοντά στη Σιβηρία, στη Ρωσία, παρά στον Καναδά. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος έχει κινηθεί πιο γρήγορα από το συνηθισμένο , γεγονός που ανησυχεί τους ερευνητές.
Από τη δεκαετία του 1830, ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος έχει μετακινηθεί περίπου 2.250 km. Μεταξύ 1990 και 2005, η ταχύτητα κίνησης αυξήθηκε από 15 χιλιόμετρα το χρόνο σε περίπου 50 έως 60 χιλιόμετρα ετησίως. Αλλά μια άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η κίνηση επιβραδύνθηκε και έγινε 35 χιλιόμετρα το χρόνο.