«Στο σφυρί» τα ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν - Το μότο του: «Επιστήμη, αγάπη και καφέ»

Οι ερωτικές επιστολές του προς τη Μιλέβα Μάριτς 
2'

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) υπήρξε μια "ποπ φιγούρα" στον κόσμο της επιστήμης, με τις επαναστατικές του μελέτες να τον καθιστούν διάσημο από την ηλικία των 26 ετών, το 1905, το «θαυματουργό έτος» για τη φυσική. Ανάμεσα στις καινοτόμες θεωρίες του, η ειδική θεωρία της σχετικότητας τον έκανε διεθνώς αναγνωρίσιμο, ενώ μόλις δώδεκα χρόνια αργότερα, βραβεύτηκε με το Νομπέλ Φυσικής. Πώς όμως κατάφερε να συνδυάσει την επιστημονική του πρόοδο με προσωπικές σχέσεις και καθημερινές υποχρεώσεις;

«Επιστήμη, αγάπη και καφές» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του Αϊνστάιν, όπως υποστηρίζει ο Γιέργκεν Ρεν, ιστορικός και καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στην Ιένα. Η συλλογή ερωτικών επιστολών του Αϊνστάιν και της πρώτης συζύγου του, Μιλέβα Μάριτς, δημοσιεύτηκε το 2005 με τίτλο «Την Κυριακή θα σου δώσω ένα φιλί στο στόμα», και αναδεικνύει την προσωπική και επιστημονική τους σχέση.

Ο Ρεν, επιμελητής της έκδοσης «Collected Papers of Albert Einstein», επισημαίνει ότι οι επιστολές που δημοσιεύτηκαν το 1987 αποτελούν πολύτιμο υλικό, καθώς πέρα από την προσωπική αλληλογραφία, περιλαμβάνουν και επιστημονικές συζητήσεις μεταξύ του Αϊνστάιν και της Μιλέβα, ιδιαίτερα κατά την πιο δημιουργική φάση της ζωής του.

Ο Αϊνστάιν και η Μιλέβα, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 1896 στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, μοιράστηκαν μια δυνατή σχέση, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στις επιστολές τους. Η Μιλέβα, μια Σέρβα φυσικός, ήταν ισότιμη του Αϊνστάιν στα μαθηματικά και υπήρξαν εικασίες σχετικά με τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της θεωρίας της σχετικότητας.

Οι ερωτικές επιστολές του Αϊνστάιν αποδεικνύουν την έντονη σχέση του με την επιστήμη, τη φιλία και τις γυναίκες, αποκαλύπτοντας τον άνθρωπο πίσω από τη φήμη του επιστήμονα. Οι επιστολές αυτές, οι οποίες δημοπρατήθηκαν έναντι 500.000 ευρώ, εκφράζουν συναισθηματική και επιστημονική ένταση, αποδεικνύοντας ότι ο Αϊνστάιν ήταν μια απόλυτα ανθρώπινη προσωπικότητα.

Πηγή: DW