Βηθλεέμ: Θλίψη στην «πρωτεύουσα» των Χριστουγέννων - Περιμένοντας την ειρήνη στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αγωνίζονται να βρουν ελπίδα φέτος τα Χριστούγεννα
AP
5'

Η μικρή πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη έχει πολλούς λόγους να θεωρεί τον εαυτό της «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», αλλά φέτος δεν το νιώθει. Υπάρχουν πολύ λίγοι επισκέπτες σε μια τυπική ώρα αιχμής. Δεν υπάρχουν τα συνηθισμένα χαρούμενα στολίδια του δρόμου ούτε το γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από την εκκλησία της Γέννησης, στο σημείο όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.

Οι δημόσιοι εορτασμοί των Χριστουγέννων ακυρώθηκαν για δεύτερη χρονιά λόγω του πολέμου στη Γάζα. Οι Χριστιανοί στα Παλαιστινιακά Εδάφη παρακολουθούν μόνο θρησκευτικές τελετές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

«Αυτή θα έπρεπε να ήταν μια περίοδος χαράς και γιορτής», σχολιάζει ο αιδεσιμότατος Δρ Mίντερ Ισαάκ, ένας τοπικός Λουθηρανός πάστορας. «Αλλά η Βηθλεέμ είναι μια θλιμμένη πόλη σε ένδειξη αλληλεγγύης με τα αδέρφια μας στη Γάζα». Στην εκκλησία της, η σκηνή της Γέννησης δείχνει το μωρό Ιησού να βρίσκεται σε ένα σωρό ερείπια. Ενόψει των Χριστουγέννων, η λειτουργία επικεντρώθηκε στην καταστροφική κατάσταση στη Γάζα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έφτασαν κι άλλα Χριστούγεννα και η γενοκτονία δεν έχει σταματήσει», είπε ο Ισαάκ στο έντονο κήρυγμά του. «Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι ικανοποιημένοι που το αφήνουν αυτό να συνεχιστεί; Για αυτούς, οι Παλαιστίνιοι είναι απαραίτητοι»

Το Ισραήλ αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα και οι δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δεν έχουν ακόμη αποφανθεί σε μια υπόθεση που το κατηγορεί για γενοκτονία και ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική.

Πολλοί Χριστιανοί της Βηθλέεμ αισθάνονται απόγνωση και αμφισβητούν αυτό που θεωρούν ως αποτυχία των άλλων χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο να μιλήσουν. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μελών της μικροσκοπικής παλαιστινιακής χριστιανικής κοινότητας σημαίνει ότι πολλοί ντόπιοι έχουν οικογένειες και φίλους στη Γάζα.

«Η μαμά μου μού είπε ότι αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν αποτυπώνει ούτε το 1% αυτού που συμβαίνει», λέει ο θεολόγος, Δρ Γιούσεφ Χούρι, ο οποίος κατάγεται από την πόλη της Γάζας. Οι γονείς και η αδερφή του είναι μεταξύ των λίγων εκατοντάδων Χριστιανών που πέρασαν μεγάλο μέρος των τελευταίων 14 μηνών σε ένα καταφύγιο σε δύο εκκλησίες της Γάζας.

«Υποβάλλονται όπως ολόκληρη η λωρίδα της Γάζας σε πείνα. Φυσικά, σχεδόν χωρίς ύπνο λόγω βομβαρδισμών, λόγω όλων των drones που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια τους και της έλλειψης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών», λέει.

«Χάσαμε φίλους και συγγενείς»

Στη Γάζα, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Τα στοιχεία προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, αλλά θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ και άλλους. Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους - Ισραηλινούς και μερικούς ξένους - και οδήγησε σε ομηρία ερίπου 250.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη παράλληλα με τον πόλεμο. Το Ισραήλ επέβαλε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων και ακύρωσε δεκάδες χιλιάδες άδειες για εργάτες που περνούσαν καθημερινά στην Ιερουσαλήμ ή στους εβραϊκούς οικισμούς.

Η οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση, ειδικά στη Βηθλεέμ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό που έχει σχεδόν σταματήσει πλήρως. Οι οδηγοί στέκονται αδρανείς δίπλα στην εκκλησία της Γέννησης, ταΐζοντας τα περιστέρια. «Εάν [υπάρχουν] τουρίστες, όλοι οι άνθρωποι θα δουλέψουν: ξενοδοχεία, μεταφορές, καταλύματα, όλοι αυτοί», λέει ένας οδηγός, ο Aμπντάλα «Αλλά [αν] δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχει ζωή στην πόλη της Βηθλεέμ».

«Καταστραφήκαμε! Καμία δουλειά! Για περισσότερο από ένα χρόνο μένουμε σπίτι», αναφωνεί ο Aντνάν Σουμπά, ένας πωλητής αναμνηστικών στην Star Street. «Ο γιος μου είναι ξεναγός στην εκκλησία, μένουμε σπίτι, μένουν όλα τα παιδιά μου. Χωρίς δουλειά, χωρίς τουρίστες»

Ο Ουαέλ Σαέρ διευθύνει το Palestine Lions Club, μια κοινοτική ομάδα που συσκευάζει τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη στη Βηθλεέμ. Πολλές τοπικές χριστιανικές και μουσουλμανικές οικογένειες έχουν μεταναστεύσει τον περασμένο χρόνο. Με τη συνεχή απειλή της βίας και την επέκταση των εποικισμών σε εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι αναζητούσαν εδώ και καιρό ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος, υπάρχει αυξημένος φόβος και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Αλλά μια κοινοτική ομάδα στη Βηθλεέμ προσπαθεί να κάνει τη διαφορά: να μαζεύει δέματα τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική βοήθεια εδώ, και οι εθελοντές μάζευαν δωρεές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της διασποράς.

«Όπως γνωρίζετε τα Χριστούγεννα είναι το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της χαράς. Και ελπίζουμε με αυτό το δέμα να δώσουμε λίγη ελπίδα και χαρά στις οικογένειες της περιοχής μας» λέει. Η πρώτη του παράδοση είναι σε μια γυναίκα που ζει σε ένα διαμέρισμα της περιοχής. Ο άντρας της είναι άρρωστος και άνεργος. Ανοίγει με ευγνωμοσύνη το κουτί με τις προμήθειες που της δίνουν και παίρνει ένα φάκελο με μετρητά.

Η ίδια και ο Ουαέλ ανταλλάσσουν έναν συνηθισμένο εορταστικό χαιρετισμό, ευχόμενοι ο ένας στον άλλον μια ειρηνική χρονιά. «Η αποστολή εκπληρώθηκε!» λέει ο Ουαέλ. «Να σκορπίσουμε λίγη χαρά τα Χριστούγεννα».