Ένας νέος ωκεανός πρόκειται να «δημιουργηθεί» επειδή αυτή η χώρα του κόσμου είναι χωρισμένη στα δύο
Πάνω από τα δύο τρίτα του πλανήτη Γη είναι νερό και είναι γενικά αποδεκτό ότι ο παγκόσμιος ωκεανός χωρίζεται σε πέντε τμήματα: Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό, Αρκτική και Ανταρκτική ή Νότια, αν και τα δύο τελευταία ενοποιούνται μερικές φορές στα πρώτα τρία . Ωκεανοί που εμφανίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια και που μοιάζουν να διαρκούν για πάντα μετά τη διαίρεση της ηπείρου Παγγαία. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι διάφορα γεωλογικά γεγονότα που σχετίζονται με την τεκτονική των πλακών θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη δημιουργία του έκτου ωκεανού στον κόσμο μας, σε σχέση με τη διάλυση της Αφρικής, η οποία φαίνεται να χωρίζεται στα δύο.
Οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται συνεχώς φυσικά. Αυτό οφείλεται σε κινήσεις που οδηγούνται από τις εσωτερικές γεωλογικές δυνάμεις της Γης. Για παράδειγμα, η θερμότητα που προέρχεται από τον πυρήνα της Γης δημιουργεί ρεύματα αγωγιμότητας στον μανδύα, τα οποία κινούν τις πλάκες σε διαφορετικές κατευθύνσεις και τις αναγκάζουν να διαχωριστούν ή να συγκρούονται μετωπικά. Αυτές οι κινήσεις και οι συγκρούσεις είναι η κινητήρια δύναμη της τεκτονικής πλακών και έχουν κάποιες συνέπειες όπως ο σχηματισμός βουνών, η δημιουργία ωκεάνιων τάφρων ή η δημιουργία σεισμών και ηφαιστειακής δραστηριότητας σε ζώνες καταβύθισης.
Η εν λόγω διαδικασία λαμβάνει χώρα στο Great Rift Valley, ένα εκτεταμένο γεωλογικό κάταγμα που διασχίζει την Ανατολική Αφρική από την Αιθιοπία έως τη Μοζαμβίκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ρωγμή μήκους εξήντα χιλιομέτρων σχηματίστηκε στο έδαφος της Αιθιοπίας, αποτέλεσμα ενός μεγάλου τεκτονικού γεγονότος. Ομοίως, στην Κένυα και την Αιθιοπία, έχουν παρατηρηθεί τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της γης που υποδεικνύουν τον προοδευτικό διαχωρισμό της Αφρικής όπως την ξέρουμε.
Ο διαχωρισμός προκαλείται από την απόκλιση των τεκτονικών πλακών της Νουβίας , που βρίσκεται στα δυτικά της αφρικανικής ηπείρου, και της Σομαλίας , που βρίσκεται στα ανατολικά. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι πλάκες διαχωρίζονται με ταχύτητα μερικών χιλιοστών το χρόνο, λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Πώς μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός;
Και η Great Rift Valley είναι μια περιοχή όπου τεντώνεται ο φλοιός της Γης, μια κατάσταση που βοηθά στο σχηματισμό ρωγμών και ως εκ τούτου τη βύθιση τεμαχίων γης. Με τη σειρά τους, αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ενεργές από γεωλογική άποψη , με τη δραστηριότητα ηφαιστείων όπως το όρος Nyiragongo ή το όρος Κιλιμάντζαρο, καθώς και με συχνούς σεισμούς που δείχνουν τεκτονική κίνηση.
Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό και θα διαχωρίσει την περιοχή του Κέρας της Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο , αφού η Σομαλική πλάκα θα διαχωριστεί πλήρως από τη σημερινή Αφρική και θα επιτρέψει την είσοδο του νερού από τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου πέντε έως δέκα εκατομμύρια χρόνια.
Δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, αφού κάτι ανάλογο προέκυψε όταν σχηματίστηκε το Mariana Trench. Αν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς συνέβη, οι ειδικοί λένε ότι η πλάκα του Ειρηνικού ωθήθηκε κάτω από την πλάκα των Φιλιππίνων σε μια διαδικασία καταβύθισης και αυτή η σύγκρουση δημιούργησε αυτή την υποβρύχια τάφρο, το βαθύτερο μέρος στον φλοιό της Γης και το βάθος της οποίας ξεπερνά τα 10.000 μέτρα κάτω από το θάλασσα.
Ομοίως, δεν είναι η μόνη περίπτωση γεωλογικών αλλαγών που θα μπορούσαν να συμβούν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Και η Ινδία θα ήταν κοντά στο σπάσιμο και θα μπορούσε να χωριστεί στα δύο, αφού υφίσταται μια οριζόντια διαίρεση λόγω μιας σύγκρουσης μεταξύ τεκτονικών πλακών, που εμπλέκει την Ινδική Ηπειρωτική πλάκα με την Ευρασιατική πλάκα. Σε σχέση με αυτό το φαινόμενο αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες: ένας εξέχων ορεινός σχηματισμός στο Θιβέτ, η αναδίπλωση της ινδικής πλάκας ή η ρήξη ή η «απέλαση» της πλάκας, που θα προκαλούσε την εμφάνιση μιας νέας, μικρής ηπείρου στη Γη. Φυσικά, μέσα σε εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.