Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο

Η Ρωσία αναφέρει ότι πρέπει να αναμένεται το πόρισμα της επίσημης έρευνας.
4'

Κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν στο Euronews ότι ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 κατά τη διάρκεια εναέριας δραστηριότητας μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από το Γκρόζνι και τα θραύσματα έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας, καθώς εξερράγησαν δίπλα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν στο Euronews ότι δεν επιτράπηκε στο αεροσκάφος, που υπέστη ζημιές, να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων για αναγκαστική προσγείωση και διατάχθηκε να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συστήματα πλοήγησης GPS του αεροπλάνου είχαν μπλοκάρει σε όλη τη διαδρομή της πτήσης πάνω από τη θάλασσα.

Πριν συντριβεί κοντά στην πόλη Aκτάου του Καζακστάν, το αεροπλάνο πράγματι εξετράπη της πορείας του στην Κασπία Θάλασσα, από τον προορισμό του στην Τσετσενία στο δυτικό Καζακστάν. Είκοσι εννέα από τους 67 επιβαίνοντες επέζησαν. Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε εθνικό πένθος την Πέμπτη για τα θύματα της συντριβής. «Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία που προκάλεσε τεράστια θλίψη στον λαό του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Θα ήταν λάθος να διατυπωθούν οποιεσδήποτε υποθέσεις πριν από τα συμπεράσματα της έρευνας. Εμείς, φυσικά, δεν θα το κάνουμε αυτό και κανείς δεν πρέπει να το κάνει. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα»

Το αεροσκάφος Embraer 190 απογειώθηκε από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού το πρωί της Τετάρτης. Επρόκειτο να πετάξει στο Γκρόζνι στην Τσετσενία, αλλά άλλαξε πορεία λόγω ομίχλης, είπε η αεροπορική εταιρεία. Ένας επιζών επιβάτης είπε στη ρωσική τηλεόραση ότι πίστευε ότι ο πιλότος είχε προσπαθήσει δύο φορές να προσγειωθεί σε πυκνή ομίχλη πάνω από το Γκρόζνι μέχρι «την τρίτη φορά που κάτι εξερράγη... μέρος του αεροσκάφους είχε εκραγεί».

Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Ακτάου, περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά. Πλάνα το δείχνουν να κατευθύνεται προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα 3 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης, πριν τυλιχτεί στις φλόγες καθώς προσγειώνεται.Οι αρχές του Καζακστάν ανακάλυψαν τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης και διεξάγεται έρευνα. Λίγο μετά τη συντριβή, αναφορές από την ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφεραν ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν μία «επίθεση» από ένα κοπάδι πουλιών.

Αλλά αυτού του είδους η σύγκρουση έχει συνήθως ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πετάξει προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο, δήλωσε ο αναλυτής αεροπορίας Ρίτσαρντ Αμπουλάφια στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του αεροπλάνου, αλλά δεν πετάτε άγρια ​​εκτός πορείας ως συνέπεια», είπε.

Ο Τζάστιν Κραμπ της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Sibylline είπε ότι η ζημιά μέσα και έξω από το αεροπλάνο υποδηλώνει ότι η ρωσική αεράμυνα που δραστηριοποιείται στο Γκρόζνι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή. «Μοιάζει πολύ με την έκρηξη ενός πυραύλου αεράμυνας στο πίσω μέρος και στα αριστερά του αεροσκάφους, αν κοιτάξετε το σχέδιο των θραυσμάτων που βλέπουμε», είπε στο BBC Radio 4.

Οι αρχές στις γειτονικές ρωσικές περιοχές της Ινγκουσετίας και της Βόρειας Οσετίας ανέφεραν επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο επικεφαλής της Γερουσίας του Καζακστάν, Ασιμμπάγιεφ Μάουλεν, τόνισε ότι η αιτία της συντριβής είναι ακόμη άγνωστη.

«Καμία από αυτές τις χώρες - το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία ή το Καζακστάν - δεν ενδιαφέρεται να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό», είπε. Οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως υπήκοοι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά υπήρχαν και μερικοί επιβάτες από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

Το βίντεο δείχνει επιζώντες να σέρνονται από τα συντρίμμια, ορισμένοι με ορατά τραύματα. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και 11 δίνουν μάχη για τη ζωη τους στην εντατική, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η Embraer, ένας βραζιλιάνος κατασκευαστής, είναι μικρότερος αντίπαλος της Boeing και της Airbus και έχει ισχυρό ιστορικό ασφάλειας.