Τουρκία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ​​Βαρθολομαίο στο Προεδρικό συγκρότημα, όπως κάνει γνωστό η τουρκική προεδρία
2'

Στη δήλωση που έγινε στον λογαριασμό της Προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε κεκλεισμένων των θυρών τον Οικουμενικό Πατριάρχη ​​Βαρθολομαίο στο Προεδρικό συγκρότημα.

Σημειώνεται πως σκόπιμα το τουρκικό κράτος εμφανίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Ορθόδοξο. Συστηματικά το ίδιο δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητά του. Το αντιλαμβάνεται ως θεσμό, του οποίου ο επικεφαλής λογίζεται μόνον ως θρησκευτικός ηγέτης των Ορθοδόξων της Τουρκίας. Πέραν αυτού, οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση του όρου «Οικουμενικός» σε οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα. Υπογραμμίζεται ότι ο όρος «Οικουμενικός», ο οποίος έχει αποκλειστικά εκκλησιαστικό και πνευματικό περιεχόμενο, χρησιμοποιείται από τον ΣΤΆ αιώνα μ.Χ. και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το πρώτο τη τάξει μεταξύ των πρεσβυγενών πατριαρχείων. Το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριάρχη, πνευματικού ηγέτη των απανταχού Ορθοδόξων και η διεθνής θρησκευτική αποστολή του καθορίσθηκαν με αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων. Ως κατ’ εξοχήν θρησκευτικό ζήτημα, το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν αποτέλεσε αντικείμενο πρόνοιας της Συνθήκης της Λωζάννης. Στα πρακτικά αυτής (ενυπόγραφο procès-verbal της 10ης Ιανουαρίου 1923), ωστόσο, αναγνωρίζεται έμμεσα η οικουμενική θρησκευτική αποστολή του Πατριαρχείου. Σημειώνεται, συναφώς, ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης, η Τουρκία ζήτησε πιεστικά την απομάκρυνση του Πατριαρχείου από την επικράτειά της, κάτι που συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας.

Ήδη, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, η Τουρκία αποδύθηκε, ανεπιτυχώς, σε αγώνα για την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεωρώντας το ως κίνδυνο που έπρεπε να εξαλειφθεί. Περιόρισε την εκλογή του Πατριάρχη μεταξύ των κληρικών που έχουν την τουρκική ιθαγένεια και ασκούν εκκλησιαστικά καθήκοντα εντός Τουρκίας. Δήμευσε ναούς και ακίνητα που το τελευταίο απέκτησε από δωρεές.