Financial Times: Τα πέντε σενάρια για την κατάσταση στον κόσμο επί ηγεσίας Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή σκακιέρα μέσα στο 2025 
4'

Μεταξύ των δυτικών χωρών, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα αλλάξει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των συμμάχων και των ανταγωνιστών τους υπό την ηγεσία του νεοεκλεγμένου Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Financial Times γράφει σχετικά, δημοσιεύοντας πέντε σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης στον κόσμο μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

Αυτά είναι τα εξής:

1. "New Great Power Deal" . Η αποφασιστικότητα του Τραμπ να αποφύγει τον πόλεμο και η «περιφρόνηση του για τους δημοκρατικούς συμμάχους» θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στη σύναψη μιας «νέας μεγάλης συμφωνίας με τη Ρωσία και την Κίνα».

Σε αυτό το σενάριο, ο Τραμπ θα πιέσει για μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας «χωρίς συνοδευτικές εγγυήσεις ασφαλείας», με χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου «και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανιστεί σε δείπνο την Ημέρα των Ευχαριστιών στο Μαρ-α-Λάγκο».

Μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα θα περιελάμβανε μερική άρση των περιορισμών και των δασμών της τεχνολογίας των ΗΠΑ στο Πεκίνο με αντάλλαγμα τις πωλήσεις προϊόντων των ΗΠΑ και τις συμφωνίες που έγιναν στην Κίνα με αμερικανικές εταιρείες όπως η Tesla. Ο Τραμπ δεν θα έχει επίσης κανένα συμφέρον να πολεμήσει για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν και «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία θα αναγκαστούν να πολεμήσουν για τη δική τους άμυνα σε ένα νέο κλίμα ανασφάλειας».

2. "Random War" . Οι δυτικοί σύμμαχοι θα ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους. Η πολιτική αστάθεια εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Στην Ουκρανία μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι κάποια στιγμή οι Ρώσοι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αμφισβητεί επανειλημμένα την προθυμία της Αμερικής να προστατεύσει τους συμμάχους της. Μετά την οποία η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα - ή κάποιος συνδυασμός αυτών των δυνάμεων - θα αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν την «αναταραχή στη Δύση» και να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ασία και την Ευρώπη. Αλλά «οι ασιατικές και ευρωπαϊκές δημοκρατίες θα αντεπιτεθούν και τελικά οι ΗΠΑ θα συρθούν σε σύγκρουση, όπως έκαναν δύο φορές τον 20ο αιώνα».

3. «Αναρχία χωρίς ηγέτες» . Σε αυτό το σενάριο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η ΕΕ θα αποφύγουν την άμεση σύγκρουση. Αλλά οι πολιτικές του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» θα δημιουργήσουν ένα ηγετικό κενό στη Δύση.

Η οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο θα πέσει λόγω των εμπορικών πολέμων του Τραμπ. Οι εμφύλιες συγκρούσεις σε χώρες του τρίτου κόσμου θα ενταθούν. Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Έθνη θα αποδυναμωθούν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και οι περιφερειακοί ηγέτες θα αρχίσουν να ξεκινούν συγκρούσεις αναζητώντας πλεονεκτήματα και πόρους.

4. «Παγκοσμιοποίηση χωρίς Αμερική» . Οι ΗΠΑ προστατεύονται με προστατευτικούς δασμούς και αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σε απάντηση, η ΕΕ επικυρώνει τη δική της εμπορική συμφωνία με τη Λατινική Αμερική και υπογράφει νέες συμφωνίες με την Ινδία και την Κίνα. Η Ευρώπη ανοίγει επίσης την αγορά της στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και τις πράσινες τεχνολογίες με αντάλλαγμα τα κινεζικά εργοστάσια κατασκευής σε όλη την ΕΕ και τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ενοποίηση του παγκόσμιου Νότου με την κινεζική οικονομία βαθαίνει ακόμη περισσότερο, οι BRICS αποκτούν νέα μέλη και επεκτείνουν την επιρροή τους. Ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος μειώνεται.

5. «Αμερική – η πρώτη ». Οι πολιτικές του Τραμπ οδηγούν σε αυξημένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας την ηγετική θέση της Αμερικής στην τεχνολογία και τα οικονομικά. Οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες αυξάνουν κατακόρυφα τις δαπάνες για τη δική τους άμυνα και αυτό είναι αρκετό για να αποτρέψει «την επιθετικότητα της Ρωσίας και της Κίνας».

Οι δασμοί των ΗΠΑ επιβραδύνουν απότομα την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, βάζοντας σε κρίση την κινεζική μεταποίηση. Το ιρανικό καθεστώς καταρρέει από έναν συνδυασμό στρατιωτικής, οικονομικής και εσωτερικής πίεσης. Το κύρος του Τραμπ θα αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Σε νέο υψηλό φτάνει το χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα υποθέτει ότι τα παραπάνω σενάρια μπορούν να συνδυαστούν στην πραγματικότητα.