Πόλεμοι 2025: Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα που μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο όλεθρο

Πόλεμοι 2025: Ο γεωστρατηγικός και στρατιωτικός αναλυτής Αντιστράτηγος (εα) Κωνσταντίνος Κούσαντας εξηγεί ένα προς ένα στο Newsbomb.gr τα σημεία εκείνα όπου ο πλανήτης μπορεί να.... πάρει φωτιά 

Πόλεμοι 2025: Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα που μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο όλεθρο

 AP

Associated Press
6'

Το 2024, το οποίο σε λίγα 24ωρα μάς αποχαιρετάει, αποτέλεσε ένα αν μη τι άλλο ενισχυμένο πεδίο μάχης σε πολλά σημεία του πλανήτη. Πέραν του ήδη από το 2022 διεξαγόμενου πολέμου στην Ουκρανία, «φωτιά» πήρε για τα καλά η Μέση Ανατολή.

Συνάμα η ρευστή κατάσταση στον Ινδοειρηνικό, αλλά και οι πολλαπλές συγκρούσεις σε χώρες της Αφρικής συνθέτουν ένα σκηνικό σοβαρότατης έντασης με απρόβλεπτα επακόλουθα, καθώς σε όλα τα μέτωπα οι «παίχτες» λίγο έως πολύ είναι οι ίδιοι.

«To 2025 ενδεχομένως να μην έχει τις μεγάλες εντάσεις διακρατικών πολέμων ή πολέμων κρατών εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων που είχε το 2024, διαφαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν διεθνείς συγκρούσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να εντείνουν την ανασφάλεια και την αστάθεια του διεθνούς συστήματος», σημειώνει στο Newsbomb.gr ο στρατιωτικός και γεωστρατηγικός αναλυτής Αντιστράτηγος (εα) Κωνσταντίνος Κούσαντας*.

Ο κ. Κούσαντας αναλύει τα πέντε βασικά μέτωπα, τα οποία βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και τα οποία θα μας απασχολήσουν την ερχόμενη χρονιά:

1) Ρωσία - Ουκρανία

Πιθανό είναι ο Τραμπ να ξεκινήσει τη διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά τις 20 Ιανουαρίου 2025, δίχως να διαβλέπουμε κοντά το τέλος του πολέμου το οποίο θα σφραγιστεί από τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας και τις εγγυήσεις που θα δώσει η Ρωσία.

Επομένως θα συνεχίσουν να υπάρχουν παραμεθόριες διενέξεις εκατέρωθεν και το 2025, μέχρι να επέλθει η πολυπόθητη ειρηνευτική προσέγγιση, καθώς οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία κυρίως από την Ρωσία θα έχουν ως γενεσιουργό αίτιο τις απειλητικές ενισχύσεις οπλικών συστημάτων από την Δύση.

Εκτιμάται ότι ο Πούτιν θα ενδώσει στις ειρηνευτικές προσεγγίσεις διότι η Ρωσία έχει ήδη τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό (80.000 καταγεγραμμένους νεκρούς στρατιώτες), έλλειψη οικονομικών πόρων (το 40% του προϋπολογισμού της Ρωσίας διατίθεται για αμυντικές δαπάνες) και αντιμετωπίζει προβλήματα κόπωσης ενός παρατεταμένου πολέμου με τον αριθμό των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή να ξεπερνά τις 450.000 συν τους 11.000 Βορειοκορεάτες.

Όμως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2025 η Ρωσία θα πραγματοποιήσει έντονες προσπάθειες εδαφικών προσαρτήσεων ενισχύοντας την διαπραγματευτική ισχύ της, όταν και όπου εκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες - διαδικασίες.

2) Ισραήλ – Ιράν

Οι σχέσεις Ισραήλ με Ιράν για το 2025 θα παραμείνουν σε μεγάλη ένταση διότι το Ιράν παραμένει ο κύριος τροφοδότης οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ (παρά την εκεχειρία), της Χαμάς και των Χούθι. Επιπλέον, το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο των σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ, που βρίσκονται εντελώς αποκομμένες και εκτελούνται μέσω της Ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Επειδή το Ιράν κατηγορήθηκε για αρκετές θαλάσσιες επιθέσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενδέχεται οι ΗΠΑ να αναλάβουν μέσα στο 2025 μια σκληρή στάση εναντίον του Ιράν, με αντίποινα στον θαλάσσιο τομέα παρόμοια με αυτά που συνέβησαν μεταξύ 2018 και 2020, με τις κυρώσεις φυσικών προσώπων του Ιράν και την εξόντωση του Κασέμ Σολείμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αντίστοιχα.

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά την συμφωνία 5 + 1 υπό την επίβλεψη της Δύσης, θεωρώντας το μείζονος σημασίας απειλή για την ίδια του την κυριαρχία και την ασφάλεια. Επομένως δεν θα διστάσει να καταστρέψει μέρος του προγράμματος και να διασφαλίσει την βιωσιμότητά του.

Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας να λειτουργήσει εκτονωτικά στο περιφερειακό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, καθόσον οι σχέσεις με το Ιράν συνέχισαν να βελτιώνονται μετά τη διπλωματική αποκατάσταση τους με την κινεζική διαμεσολάβηση το 2023.

3) Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Παρά την εκεχειρία των 60 ημερών, το Ισραήλ θα συνεχίσει να εξουδετερώνει – καταστρέφει στόχους της Χεζμπολάχ και το 2025, παρόλο που η Χεζμπολάχ πλέον δεν δύναται να ενισχυθεί επαρκώς από το Ιράν μέσω Συρίας λόγω της πτώσης του Άσαντ.

Η βασική προϋπόθεση εκεχειρίας του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ είναι ότι δεν θα υπάρχουν προετοιμασίες - δραστηριότητας εκτοξεύσεων πυρομαχικών καμπύλης τροχιάς στο Β Ισραήλ από την Χεζμπολάχ. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η προσβολή στόχων στο Β Ισραήλ από την Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα συνεχίσει ανεμπόδιστα με τα αεροσκάφη του να καταστρέφει στόχους της Χεζμπολάχ, που θα υποδεικνύουν οι μυστικές του υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια του Λιβάνου υπό την πλήρη ανοχή των ΗΠΑ

4) ΗΠΑ (Δύση) – Χούθι

Εντός του 2025, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα πλήξουν στόχους των Χούθι με αεροσκάφη 5ης γενιάς ενώ θα εστιάσουν την στοχοποίησή τους σε στόχους υποδομών των Χούθι όπως δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρικά δίκτυα, αποθήκες καυσίμων, εργοτάξια συναρμολόγησης οπλικών συστημάτων, ραντάρ ώστε να αποκόψουν εντελώς την προετοιμασία των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους.

Παρόλο που οι δυνάμεις της συμμαχίας των ΗΠΑ (CENTCOM) ενέτειναν τις αεροπορικές επιδρομές από τον περασμένο Οκτώβριο εναντίον εκτοξευτών όπλων, εγκαταστάσεων, αποθήκευσης όπλων των Χούθι, εν τούτοις οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι παραμένουν. Η διασφάλιση της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ Ελ Μαντέμπ θα αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα για την δυτική συμμαχία και την συνέχιση του παγκόσμιου εμπορίου καθώς επηρεάζονται οι τιμές όλες των αγαθών.

5) Πακιστάν - Αφγανιστάν

Οι εκκαθαρίσεις του Πακιστάν θα συνεχιστούν στο Αφγανιστάν μέσα στο 2025 με αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στις συνοριακές επαρχίες του Αφγανιστάν καθώς διεξάγονται επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερα οι σφοδροί πρόσφατοι βομβαρδισμοί στην περιοχή Μπαρμάλ της επαρχίας Πακτίκα με τους 46 νεκρούς μέσα στο αφγανικό έδαφος εκτιμάται ότι δεν θα μείνει αναπάντητοι και το Ισλαμικό Κράτος.

Από τότε που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανέλαβε την εξουσία το 2021 στο Αφγανιστάν, πολλές ομάδες Ταλιμπάν συνενώνονται με ομάδες Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν ,στα βουνά μεταξύ των 2 κρατών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται από το Πακιστάν ότι η Καμπούλ παρέχει καταφύγιο σε μαχητές, επιτρέποντάς τους να χτυπούν ατιμώρητα σε πακιστανικό έδαφος.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας (γεν.1962), αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1983 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών MSc στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο Βέλγιο και την Ισπανία στο ΝΑΤΟ (2006 – 2009) και (2011 - 2013) αντίστοιχα. Είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης (Senior Fellow) του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2022

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή