Πτώση αεροπλάνου στη Νότια Κορέα: Τι προκάλεσε τι συντριβή - Εξηγεί ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης

«Η σύγκρουση με πουλιά είναι μοιραία ή μπορεί να εξελιχθεί μοιραία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αεροναυπηγός και διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης
Associated Press
3'

Ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς, ανάμεσα τους και 5 παιδιά, με το μικρότερο μάλιστα να είναι μόλις τριών ετών, διαδραματίστηκε στη Νότια Κορέα τις πρωινές ώρες της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, ο εν ενεργεία πρόεδρος της Νότιας Κορέας Τσόι Σανγκ-μοκ, κήρυξε εθνικό πένθος μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Η πτήση της Juju Air από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, επιχειρούσε προσγείωση όταν γλίστρησε στον διάδρομο προσγείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Muan και συνετρίβη σε έναν τσιμεντένιο τοίχο.

Από την πτώση του αεροπλάνου συνολικά σκοτώθηκαν 179 από τους 181 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τις αρχές, ο μικρότερος επιβάτης ήταν ένα αγόρι τριών ετών και ο μεγαλύτερος ένας 78χρονος.

Όπως όλα δείχνουν, ένα σμήνος πουλιών έχει αναδειχθεί ως πιθανός παράγοντας για τη συντριβή της Κυριακής, με αξιωματούχους να αποκαλύπτουν πως ι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν το αεροσκάφος για τους κινδύνους πουλιών λίγα λεπτά πριν από το ατύχημα και ένα από τα επιζώντα μέλη του πληρώματος φέρεται να ανέφερε την ύπαρξή τους μετά τη διάσωσή του.

Ο αεροναυπηγός και διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας στο MEGA σκιαγραφεί τα πιθανά αίτια του τρομακτικού δυστυχήματος.

«Υπάρχουν δύο θανατηφόρα συμβάντα μέσα σε 3 ημέρες αλλά δεν μπορούμε να προσμετρήσουμε με τον ίδιο τρόπο το ατύχημα στο Αζερμπαϊτζάν με της Νότιας Κορέας. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μία πολεμική ενέργεια εναντίον του αεροπλάνου και στη δεύτερη έχουμε ένα συμβάν αναμενόμενο μέσα στα πλαίσια της ιπτάμενης μηχανής.

Αυτό που μπορώ να πω για το συγκεκριμένο, με τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι πως έχουμε ένα αεροπλάνο όπου 5 λεπτά πριν από την προσγείωση εμφανίζει μία βλάβη και υπάρχει και καταγεγραμμένο βίντεο. Μία εξήγηση είναι η σύγκρουση με σμήνος πουλιών. Η σύγκρουση με πουλιά είναι μοιραία ή μπορεί να εξελιχθεί μοιραία. Ο αεροκινητήρας είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του αεροσκάφους, δηλαδή περιστρέφονται κομμάτια με ταχύτητες πολλών χιλιάδων στροφών το λεπτό άρα μπορεί να καταστραφεί. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ότι χάνει κάποια από τα συστήματά του, συνεχίζει να πετάει αλλά εξαρτάται από τι χάνει», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι κινητήρες κρατούν τον αεροσκάφος στον αέρα και οδηγούν αντλίες, οι οποίες με τη σειρά τους συμπιέζουν τα υδραυλικά κυκλώματα του αεροπλάνου και έτσι ελέγχεται το αεροπλάνο. Κινούνται οι επιφάνειες, βγαίνουν τα σκέλη. Αν δεν υπάρχει υδραυλική ισχύς, αυτά δεν λειτουργούν. Στα αεροπλάνα υπάρχει τριπλό και τετραπλό σύστημα με υδραυλικές αντλίες. Εδώ προκαλεί ερώτημα ότι δεν έχουν βγει οι τροχοί, ότι δεν υπάρχουν τα αερόφρενα και έχουμε το εξής αποτέλεσμα: Όταν βρίσκεται στον διάδρομο από τη στιγμή που δεν έχει τροχούς δεν μπορεί να σταματήσει με άλλο τρόπο, πέρα από την τριβή. Στην προκειμένη περίπτωση, υπήρχε ανάχωμα όπου υπήρχαν κεραίες προσγείωσης τυφλού συστήματος. Ερώτημα προκαλεί γιατί δεν ήταν πάνω σε ανάχωμα με τσιμεντένιες βάσεις. Και το αποτέλεσμα ήταν αυτό».