Η κλιματική κρίση προκάλεσε επιπλέον έξι εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης το 2024
Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο ήταν πολύ χειρότερες για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με ανάλυση της World Weather Attribution (WWA) και της Climate Central. Εκείνοι στα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού επλήγησαν περισσότερο. Πολλοί υπέμειναν περίπου 150 περισσότερες ημέρες επικίνδυνης ζέστης από ό, τι θα έκαναν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, σχεδόν το ήμισυ του έτους.
Σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου υπέμειναν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών. Ακόμη και στις λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, η ρύπανση άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε επιπλέον τρεις εβδομάδες αυξημένων θερμοκρασιών.
Η επιδείνωση των κυμάτων καύσωνα είναι η πιο θανατηφόρα συνέπεια της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Ο τερματισμός της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η επιδείνωση των επιπτώσεων, δήλωσαν οι επιστήμονες, με το 2024 να προβλέπεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί με ρεκόρ υψηλών εκπομπών άνθρακα.
Οι ερευνητές ζήτησαν οι θάνατοι από καύσωνες να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο, με τα τρέχοντα δεδομένα να είναι μια «πολύ μεγάλη υποτίμηση» λόγω της έλλειψης παρακολούθησης. Είναι πιθανό ότι αμέτρητα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Guardian αποκάλυψε τον Νοέμβριο ότι η κλιματική κρίση είχε προκαλέσει δεκάδες προηγουμένως αδύνατους καύσωνες, καθώς και εκατοντάδες άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο σοβαρά ή πιο πιθανό να συμβούν.
Η νέα ανάλυση εντόπισε τοπικές «επικίνδυνες ημέρες ζέστης» υπολογίζοντας τη θερμοκρασία για το θερμότερο 10% των ημερών από το 1991-2020. Αυτές οι μέρες συνδέονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των ημερών που υπερβαίνουν αυτό το όριο το 2024 με εκείνες σε ένα σενάριο χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη για να υπολογίσουν πόσες επιπλέον ζεστές ημέρες προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση.
Διαπίστωσαν ότι ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε άλλες 41 ημέρες επικίνδυνης ζέστης, υπογραμμίζοντας πώς η κλιματική κρίση εκθέτει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες για μεγαλύτερες περιόδους του έτους.
Η Ινδονησία, όπου ζουν 280 εκατομμύρια άνθρωποι, βίωσε 122 ημέρες επιπλέον επικίνδυνης ζέστης, όπως και η Σιγκαπούρη και πολλά κράτη της Κεντρικής Αμερικής.
Στη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία υπέμειναν 70 επιπλέον ζεστές ημέρες, σε μια χρονιά που τουλάχιστον 1.300 προσκυνητές του Χατζ πέθαναν κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης.
Η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές υπέμειναν περίπου 50 επιπλέον ζεστές ημέρες, ενώ η Ισπανία, η Νορβηγία και οι βαλκανικές χώρες είχαν έναν επιπλέον μήνα υψηλών θερμοκρασιών.
Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσαν αυξημένες θερμοκρασίες τουλάχιστον διπλάσιες από την υπερθέρμανση του πλανήτη στις 21 Ιουλίου, μία από τις πιο ζεστές ημέρες του έτους.