Συρία: Έλεγχος, λογοκρισία και «ποινές»: Μέσα στον μηχανισμό της προπαγάνδας του Άσαντ
Μετά από 21 χρόνια, η μέρα που φοβόταν ο Φαρούκ είχε επιτέλους έρθει. Ένας φάκελος σφραγισμένος με κόκκινο κερί διέσχισε τους ξεθωριασμένους διαδρόμους του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Συρίας, Sana, και προσγειώθηκε στο γραφείο του.
Μέσα ήταν αυτό που οι εργαζόμενοι αποκαλούσαν ποινή, το περιεχόμενο της οποίας μπορούσε να κυμαίνεται από μια επίπληξη από τους συντάκτες μέχρι μια κλήση σε έναν από τους βάναυσους κλάδους ασφαλείας της Συρίας.
«Βρήκα ένα λάθος πριν δημοσιευτεί το άρθρο και το έθεσα υπόψη των συντακτών. Νόμιζα ότι αυτό θα ήταν καλό, αλλά με τιμώρησαν», δήλωσε ο Farouk, δημοσιογράφος στο τμήμα ξένων ειδήσεων της Sana, με ψευδώνυμο.
Ο Φαρούκ ήταν τυχερός: αντιμετώπισε μόνο μια διοικητική συνέπεια. Άλλοι ρεπόρτερ δεν ήταν τόσο τυχεροί.
Μια μέρα το 2014, ο Μοχάντ Αμπντελραχμάν βρισκόταν στην αίθουσα διαλείμματος και συνομιλούσε με άλλους συναδέλφους του καθώς ετοίμαζε τσάι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, του ήρθε στο μυαλό ότι όλοι οι εργαζόμενοι της ομάδας προέρχονταν από την ίδια θρησκευτική αίρεση, κάτι που θα μπορούσε να κινήσει τις υποψίες των αρχών, οι οποίες ήταν παρανοϊκές απέναντι σε κάθε μορφή κοινοτικής οργάνωσης. Γρήγορα, η ομάδα διαλύθηκε και επέστρεψε στα γραφεία της.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο ίδιος και οι υπόλοιποι υπάλληλοι βρήκαν στα γραφεία τους έναν φάκελο με τη φοβερή κόκκινη σφραγίδα. Μέσα ήταν μια κλήση στο Υποκατάστημα 235, ή αλλιώς το Παλαιστινιακό Υποκατάστημα, ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης της χώρας, όπου ο Abdelrahman και άλλοι υπάλληλοι θα κρατούνταν και θα ανακρίνονταν για τις επόμενες 15 ημέρες.
Ο Abdelrahman και οι συνάδελφοί του διηγήθηκαν τις αντίστοιχες συλλήψεις τους, ενώ κάθονταν γύρω από ένα γραφείο στο τμήμα ξένων ειδήσεων της Σαναά, 10 ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, φαινομενικά ακόμη ζαλισμένοι που μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα.
Τα τελευταία 13 χρόνια, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να κάνουν ελεύθερα ρεπορτάζ, καθώς το πρακτορείο ειδήσεών τους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας του καθεστώτος Άσαντ.
Η αρχική σελίδα της Sana, που δεν είχε ενημερωθεί από την εκδίωξη του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, έφερε ακόμη τον τελευταίο τίτλο που είχε εκδοθεί από το καθεστώς Άσαντ. «Ο πρόεδρος αλ Άσαντ αναλαμβάνει τα εργασιακά, εθνικά και συνταγματικά καθήκοντά του», έγραφε το ειδησεογραφικό ticker, παρά την πτήση του δικτάτορα για τη Μόσχα λίγες ώρες νωρίτερα.
Η κάλυψη του πρακτορείου ειδήσεων τις ημέρες πριν από την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ υποστήριζε ότι όλα ήταν καλά στο εσωτερικό της Συρίας. Καθώς οι αντάρτες προέλαυναν προς τη Δαμασκό, η Sana δήλωσε ότι απλώς έστηναν φωτογραφήσεις. Έκανε λόγο για «στρατηγικές ανακατατάξεις», ενώ οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειπαν μαζικά τις θέσεις τους.
Οι δημοσιογράφοι της Sana δεν υπέστησαν πλύση εγκεφάλου- γνώριζαν ότι η αντιπολίτευση έκανε επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος. Αλλά τα χρόνια του οργουελικού ελέγχου και της λογοκρισίας μέσα στην αίθουσα σύνταξης τους είχαν αφήσει ανίκανους να γράψουν την αλήθεια.
Ο Abdelrahman είπε: "Σου έλεγαν ότι το γιαούρτι ήταν μαύρο και δεν σου επιτρεπόταν να πεις ότι είναι λευκό. Σε έκαναν να αισθάνεσαι φοβισμένος ότι θα τιμωρηθείς, οπότε δεν προσπαθούσες να προσθέσεις κάτι καινούργιο στα άρθρα».
Καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η Sana αναπαρήγαγε τις γραμμές του καθεστώτος, αποτελώντας το κλειδί της συριακής και ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Τα άρθρα της αποκαλούσαν τη Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή ως Λευκά Κράνη, πράκτορες της Αλ Κάιντα που μάζευαν όργανα. Ενώ πάνω από το 90% των Σύρων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε την εγκατάσταση οικολογικών λεωφορείων στη Δαμασκό.
Για να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα έγραφαν τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του καθεστώτος, πράκτορες των συριακών μυστικών υπηρεσιών έβαζαν πληροφοριοδότες στο γραφείο για να παρακολουθούν τους δημοσιογράφους. "Δεν ήξερες ποιος ήταν αυτός ανάμεσά μας που έγραφε ρεπορτάζ για τους συναδέλφους του. Ανέφεραν πότε έμπαινες στη δουλειά, πότε έφευγες, πόση ώρα περνούσες στο μπάνιο», δήλωσε ο Abdelrahman.
Τα προφίλ των δημοσιογράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούνταν. Ένα status που εξέφραζε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, ή ακόμη και ένα «like» σε ένα ύποπτο σχόλιο, θα τραβούσε την προσοχή των αρχών.
Οι συνέπειες για τους δημοσιογράφους που τολμούσαν να παρεκκλίνουν από τη γραμμή του κράτους μπορούσαν να είναι θανατηφόρες. Οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν έναν συνάδελφο ο οποίος κρατήθηκε για τρεις μήνες και βασανιζόταν καθημερινά, κρεμασμένος από έναν σωλήνα σε μια γκροτέσκα θέση στρες. Ένας άλλος βασανίστηκε σκληρά όταν ανακαλύφθηκε ότι έστελνε πλάνα από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη νότια Συρία στο Αλ Τζαζίρα.
Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι της Sana είχαν ιστορίες σχετικά με την κράτησή τους. Τα φερόμενα ως αδικήματα περιλάμβαναν την αμαύρωση της φήμης της Συρίας, την οργάνωση επαναστατικών δραστηριοτήτων, την εργασία για λογαριασμό του Ισραήλ και την εργασία για λογαριασμό του Ιράν.
Υπό την απειλή σωματικής βλάβης, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αρνηθούν την πραγματικότητα που έβλεπαν με τα μάτια τους και αντ' αυτού να πιστέψουν τα δελτία τύπου που τους έστελναν οι ομάδες δημοσίων σχέσεων του καθεστώτος. Καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονταν, το συριακό καθεστώς έβαζε όλο και πιο εξωφρενικά στατιστικά στοιχεία και αριθμούς στα άρθρα τους.
Το καθεστώς Άσαντ ήταν πιο ευαίσθητο απέναντι στις οικονομικές ιστορίες, έχοντας πλήρη επίγνωση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας. «Υπήρχε μια συσκότιση σε οποιαδήποτε πραγματική πληροφορία. Οι αριθμοί που προέρχονταν από το υπουργείο Βιομηχανίας και Οικονομίας ήταν βγαλμένοι από το πουθενά», δήλωσε ο Adnan al-Akhras, δημοσιογράφος των εγχώριων ειδήσεων.
Οι δημοσιογράφοι είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν τη φοβερή γραφειοκρατία του οργανισμού και τα επαχθή συντακτικά πρότυπα. Εάν ένας δημοσιογράφος αποστέλλεται για να καλύψει ένα θέμα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του συντάκτη του, ο οποίος θα πρέπει να πάρει την άδεια του διευθυντή, ο οποίος θα αναφέρεται στον αρχισυντάκτη, ο οποίος θα πρέπει να ζητήσει την άδεια του υπουργού Πληροφοριών. Μέχρι να εξασφαλιστούν όλες οι άδειες, το ρεπορτάζ είχε τελειώσει προ πολλού.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι ειδήσεων βασίζονταν στα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Sputnik και το Xinhua, για την αντιγραφή τους. Ωστόσο, υπήρχαν αυστηρές συντακτικές πολιτικές που μερικές φορές υπερέβαιναν ακόμη και εκείνες των ξένων προστατών του καθεστώτος Άσαντ.
Οι δημοσιογράφοι ήταν υποχρεωμένοι να αλλάζουν αντίγραφα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik για να τα κάνουν πιο αυστηρά. Για παράδειγμα, η αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στον «στρατό της Ουκρανίας» άλλαζε σε «νεοναζιστικές δυνάμεις» στις ιστορίες του Sana.
«Θα αστειευόμασταν ότι εμείς είμαστε η πραγματική Μόσχα, όχι αυτοί», δήλωσε ο Abdelrahman, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι δημοσιογράφοι στο ξένο γραφείο μπορούσαν να γράφουν μόνο για την Κούβα, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.
Καθώς οι δημοσιογράφοι ερευνούσαν τα θέματά τους, τους ζητήθηκε να συλλέξουν όλα τα αρνητικά άρθρα για το καθεστώς Άσαντ που εμφανίζονταν στον ξένο Τύπο. Αντιγράφοντας και επικολλώντας αυτά τα άρθρα σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, υπέγραφαν με το όνομά τους και το έστελναν σε έναν ειδικό λογαριασμό που τους είχε δοθεί από το παλάτι. Πού πήγαν αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν ιδέα - δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.
Καθώς η ζωή στη Συρία γινόταν όλο και πιο σκληρή, το ίδιο συνέβαινε και με τη δουλειά στη Sana. Οι μηνιαίοι μισθοί στο πρακτορείο ειδήσεων κυμαίνονταν περίπου στις 150.000 συριακές λίρες (9 λίρες Αγγλίας). Οι ιστορίες γίνονταν όλο και πιο εξωφρενικές σε αντίθεση με την αυξανόμενη φτώχεια της χώρας, παράλογες ακόμη και για τους συντάκτες τους.
«Είχαμε μια φράση: «Αφήστε τον ιδιοκτήτη του γαϊδάρου να τον δέσει όπου θέλει»», δήλωσε ο Ιμπραήμ, δημοσιογράφος από τη Σανά, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το μικρό του όνομα.
Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρεπόταν να παραιτηθούν. Μπορούσαν να υποβάλουν την παραίτησή τους σε ειδική επιτροπή, η οποία πάντοτε απέρριπτε το αίτημα. Δεν τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν. Αν προσπαθούσαν, το όνομά τους αναβοσβήνει στις οθόνες των συνοριοφυλάκων και τους στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους. Οι δημοσιογράφοι της Sana θεωρούνταν ότι είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και έτσι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ειδικές άδειες ασφαλείας για να φύγουν από τη Συρία - «τις οποίες δεν πήραμε ποτέ», είπε ο Abdelrahman.
Παρά την πολυετή καταστολή, οι δημοσιογράφοι της Sana επέστρεψαν στη δουλειά τους δύο ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Οι ρεπόρτερ των εγχώριων ειδήσεων συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να διατυπώνουν με ενθουσιασμό ιδέες για μελλοντικά άρθρα: οι νέες αγορές που ξεφυτρώνουν στη μετά τον Άσαντ εποχή- η άνοδος του δολαρίου- η ανίχνευση της εξαφάνισης του υλικού των καμερών από τις φυλακές του καθεστώτος.
Παρόλα αυτά, μετά από χρόνια αυστηρού ελέγχου, οι δημοσιογράφοι έδειχναν αβέβαιοι για το πώς να προχωρήσουν.
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ελευθερία ως δημοσιογράφοι και ότι κανένας από εμάς δεν θα συλληφθεί πια», είπε ο Abdelrahman, ρίχνοντας μια ματιά σε έναν υπεύθυνο μέσων ενημέρωσης της Hayat Tahrir al-Sham, της ομάδας ανταρτών που ηγήθηκε της ανατροπής του Άσαντ, στον οποίο είχε ανατεθεί να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων.
Πηγή: Guardian