Αρχαία ερείπια παλατιού στο σημείο όπου βιβλικός προφήτης πάλεψε με τον Θεό

Το Μαχαναΐμ, που σημαίνει «δύο στρατόπεδα» στα εβραϊκά, αναφέρεται 13 φορές στην Παλαιά Διαθήκη και έχει βαθιά σημασία στις βιβλικές αφηγήσεις
3'

Τα ερείπια ενός παλατιού 2.800 ετών σε μία τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι ένας βιβλικός προφήτης πάλεψε με τον Θεό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Πέτρινοι όγκοι με γλυπτά λιονταριών και πλούσια συμπόσια αποκαλύφθηκαν στην τοποθεσία Tulul ed-Dhahab στην Υπεριορδανία, η οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι «μπορεί να είναι ο βιβλικός Mahanaim».

Λέγεται ότι το Μαχαναΐμ είναι το μέρος όπου ο Ιακώβ, ένας από τους πατέρες του εβραϊκού έθνους, πάλεψε με τον Θεό από τη δύση μέχρι την αυγή.

Τα ερείπια είναι πιθανόν από το Βασίλειο του Ισραήλ, ευθυγραμμισμένα με τις γραφές που υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Ισραηλίτες κάποτε έλεγχαν την περιοχή.

Αν και το παλάτι δεν έχει ακόμη ανασκαφεί πλήρως, η ομάδα πιστεύει ότι ήταν μια ορθογώνιου σχήματος κατοικία χτισμένη σε μια πλατφόρμα από τον Ιεροβοάμ Β', τον 13ο βασιλιά του Ισραήλ, ο οποίος αναφέρεται επίσης στη Βίβλο.

Συνολικά 10 τμήματα αποκαλύφθηκαν στο χώρο, με ένα να δείχνει έναν άνδρα να μεταφέρει μια κατσίκα ως μέρος μιας σκηνής συμποσίου και ένα άλλο με δύο όρθιους λυράρηδες.

Άλλα ήταν χαραγμένα με άλογα, φοίνικες χουρμαδιών και ένα ήταν σκαλισμένο στο κεφάλι ενός λιονταριού.

Ο καθηγητής Israel Finkelstein του Πανεπιστημίου της Χάιφα δήλωσε ότι τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ερείπια παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ως προς το γιατί βασικές θεμελιώδεις βιβλικές ιστορίες τοποθετήθηκαν σε αυτόν τον τομέα.

Το Μαχαναΐμ, που αναφέρεται 13 φορές στην Παλαιά Διαθήκη, έχει βαθιά σημασία στις βιβλικές αφηγήσεις.

Το όνομα σημαίνει «δύο στρατόπεδα» στα εβραϊκά και εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γένεση 32:2.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν σε δύο κοντινούς λόφους δίπλα στον ποταμό Ζάρκα, ο οποίος οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν ο βιβλικός Τζαμπόκ.

Ο δυτικός λόφος, που τώρα ονομάζεται Tall adh-Dhahab al-Gharbi, περιέχει ερείπια μιας αρχαίας πόλης που γνώρισε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αρκετών ιστορικών περιόδων.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης μέρος ενός κτιρίου από την Ηρωδιανή περίοδο, το οποίο μπορεί να ήταν μέρος της ελληνιστικής και ρωμαϊκής τοποθεσίας γνωστής ως Αμαθούντα, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη σημασία της τοποθεσίας και στη ρωμαϊκή περίοδο.

Ο διπλανός λόφος, ο Πενουήλ, λέγεται ότι είναι το μέρος όπου ο Ιακώβ πάλεψε με έναν άγγελο και ονόμασε την τοποθεσία αφού είδε το «πρόσωπο του Θεού».

Επτά από τα τμήματα αποκάλυψαν «εικονογραφικά χαρακτηριστικά ή θέματα που πρέπει να θεωρηθούν στοιχεία δημόσιας αρχιτεκτονικής είτε ενός παλατιού είτε μιας περίτεχνης πύλης, πιθανότατα συστατικά ενός κυβερνητικού συγκροτήματος», σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα μπλοκ 4 και 5 περιείχαν μοτίβα που αποτελούσαν μέρος πολεμικών ή κυνηγετικών θεμάτων, τα οποία συχνά συνδέονταν με σκηνές συμποσίων.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα δύο τετράγωνα με τις κεφαλές λιονταριών ήταν πιθανότατα στην είσοδο της κατοικίας, προστατεύοντας την πύλη.

Παρόμοιες ανακαλύψεις έχουν γίνει σε δύο τοποθεσίες στη νότια Συρία και την Ιορδανία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το έργο τους δεν αποδεικνύει ότι οι βιβλικές ιστορίες είναι αληθινές, αλλά ότι οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι Ισραηλίτες ζούσαν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και παρέχουν λόγους για τους οποίους οι γραφές της Βίβλου χρησιμοποίησαν το Μαχαναΐμ ως τοποθεσία για ιστορίες.