Λίβανος: Γάλλοι υπουργοί συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Στρατού

Ο στρατηγός Αούν φέρεται επίσης μεταξύ των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο του Λιβάνου, που παραμένει κενός εδώ και πάνω από δύο χρόνια
AP
2'

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Σεμπαστιάν Λεκορνί, έφθασαν σήμερα στον Λίβανο όπου παραμένει σε ισχύ από τις 27 Νοεμβρίου μια εύθραυστη εκεχειρία, ύστερα από δύο μήνες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

Το απόγευμα συναντήθηκαν με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, τον στρατηγό Ζοζέφ Αούν, ο οποίος ανέλαβε να αναπτύξει στρατεύματα στο νότιο τμήμα της χώρας διασφαλίζοντας την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Ο στρατηγός Αούν φέρεται επίσης μεταξύ των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, που παραμένει κενός εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Οι γάλλοι υπουργοί συζήτησαν μαζί του «τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών», σύμφωνα με ανάρτηση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Λιβάνου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Αύριο Τρίτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Μπαρό και Λεκορνί θα συναντήσουν γάλλους στρατιώτες της UNIFIL (της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο) στη βάση της Ντέιρ Κίφα, στον νότιο Λίβανο.

«Τα στρατεύματά μας είναι και θα παραμείνουν προσηλωμένα στη σταθερότητα του Λιβάνου και της περιοχής», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, συμπληρώνοντας ότι θα έχει συνομιλίες με «τον στρατηγό Πονσέν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γαλλία στον μηχανισμό επιτήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας».

Την Πέμπτη, η UNIFIL είχε εκφράσει «ανησυχία» για τις καταστροφές που εξακολουθεί να προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο, παρά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο λιβανέζικος στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα αναπτύσσονταν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, από όπου τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν προθεσμία 60 ημερών να αποχωρήσουν. Ωστόσο, έναν και πλέον μήνα αφότου τέθηκε σε ισχύ, ο ισραηλινός στρατός έχει αποσυρθεί μόνον από τον τομέα του Χιάμ, επιτρέποντας την ανάπτυξη λιβανέζικων στρατευμάτων.

H UNIFIL ζήτησε «την ταχεία απόσυρση» των ισραηλινών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία πρέπει να σταματήσει».

Παράλληλα, ο λιβανέζικος στρατός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας», εξαπολύοντας επιθέσεις και προκαλώντας καταστροφές σε πόλεις και χωριά στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις