Αυτή είναι η Πρωτοχρονιά στη Γάζα: Τα μωρά πεθαίνουν από το κρύο - Η συγκλονιστική ιστορία της Sila
Την ώρα που ο πλανήτης ετοιμάζεται για το 2025, πολλοί ξεχνάμε τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο και το σκληρό του πρόσωπο
Η Sila ήταν λιγότερο από τριών εβδομάδων όταν η μητέρα της Nariman συνειδητοποίησε ότι δεν κουνιόταν.
«Ξύπνησα το πρωί και είπα στον σύζυγό μου ότι το μωρό δεν είχε κουνηθεί για αρκετή ώρα. Εκείνος ξεσκέπασε το πρόσωπό της και τη βρήκε μπλε, να δαγκώνει τη γλώσσα της και να βγαίνει αίμα από το στόμα της», λέει η Nariman al-Najmeh.
Στη σκηνή τους που βρίσκεται στην παραλία της νότιας Γάζας, η Nariman κάθεται μαζί με τον σύζυγό της, Mahmoud Fasih, και τα δύο μικρά παιδιά τους - τον Rayan, που είναι τεσσάρων ετών, και τον Nihad, που είναι δυόμισι ετών.
Η οικογένεια λέει ότι έχει μετακινηθεί περισσότερες από 10 φορές κατά τη διάρκεια του 14μηνου πολέμου.
«Ο σύζυγός μου είναι ψαράς, είμαστε από το βορρά και φύγαμε χωρίς τίποτα, αλλά το κάναμε για τα παιδιά μας», λέει η Nariman σε συνέντευξή της σε έναν ανεξάρτητο εικονολήπτη που συνεργάζεται με το BBC. Το Ισραήλ εμποδίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εισέλθουν και να εργαστούν ελεύθερα επί τόπου στη Γάζα.
«Όταν ήμουν έγκυος, σκεφτόμουν πώς θα βρω ρούχα για το μωρό. Ανησυχούσα πραγματικά επειδή ο σύζυγός μου δεν έχει δουλειά».
Κατά τη διάρκεια των 20 ημερών της ζωής της, το σπίτι της Sila ήταν ο μικρός και υπερπλήρης καταυλισμός στην «ανθρωπιστική περιοχή» al-Mawasi, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από άλλα σημεία της επικράτειας έχουν διαταχθεί να μετακινηθούν από τον ισραηλινό στρατό.
Η περιοχή υποφέρει από κακές υποδομές και αποχέτευση, καθώς και από πλημμύρες που προκαλούνται τόσο από τη βροχή όσο και από τα κύματα της Μεσογείου.
«Το κρύο είναι πικρό και σκληρό. Όλη τη νύχτα, λόγω του κρύου, κουρνιάζουμε ο ένας δίπλα στον άλλο», λέει ο πατέρας της Sila, Mahmoud.
«Η ζωή μας είναι κόλαση. Είναι κόλαση εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου, η οικογένειά μου μαρτύρησε και η κατάστασή μας είναι αφόρητη».
Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός είπε στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την περιοχή, ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει επανειλημμένα την αλ-Μαουάσι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του εναντίον της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στη Γάζα.
Ο θάνατος του Sila δεν προήλθε από βομβαρδισμό - αλλά εξακολουθεί να προκαλείται από τις τιμωρητικές συνθήκες που επιβάλλει ο πόλεμος στους αμάχους.
Είναι ένα από τα έξι νεογέννητα που πέθαναν από υποθερμία μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων στη Γάζα - όπου οι θερμοκρασίες τη νύχτα έχουν πέσει στους 7 βαθμούς Κελσίου - σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι πολλές χιλιάδες σκηνές έχουν καταστραφεί από τις καιρικές συνθήκες.
Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί από το Ισραήλ στις παραδόσεις τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα, λέει ο ΟΗΕ, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση του πολέμου. Το Ισραήλ αρνείται ότι περιορίζει τη βοήθεια.
Ο Nariman λέει ότι η Sila γεννήθηκε σε ένα βρετανικό νοσοκομείο πεδίου που ιδρύθηκε στην περιοχή Khan Younis.
«Αφού γέννησα... άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να εξασφαλίσω το γάλα της, τις πάνες της. Ό,τι έβρισκα, το έβρισκα με μεγάλη δυσκολία».
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γεννούσα ζώντας σε μια σκηνή, σε τόσο κρύες και παγωμένες συνθήκες, με νερό να στάζει πάνω μας. Το νερό διέρρεε μέσα στη σκηνή και έπεφτε πάνω μας. Μερικές φορές, έπρεπε να τρέξουμε για να ξεφύγουμε από το νερό - για το καλό του μωρού», λέει η Nariman.
Παρόλα αυτά, η Sila γεννήθηκε χωρίς επιπλοκές.
«Η υγεία της ήταν καλή, δόξα τω Θεώ, Ξαφνικά, άρχισε να επηρεάζεται από το κρύο», λέει ο Nariman. «Παρατήρησα ότι φτερνιζόταν και φαινόταν να αρρωσταίνει από το κρύο, αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα πέθαινε εξαιτίας αυτού».
Η Sila εισήχθη την περασμένη Τετάρτη στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, όπου ο Δρ Ahmad al-Farra, διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος, δήλωσε ότι είχε υποστεί «σοβαρή υποθερμία, που οδήγησε σε παύση των ζωτικών σημείων, καρδιακή ανακοπή και τελικά θάνατο».
«[Την προηγούμενη ημέρα], επίσης, είχαν εισαχθεί δύο περιστατικά: το ένα ήταν ένα μωρό τριών ημερών και το άλλο ήταν μικρότερο του ενός μηνός. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν σοβαρή υποθερμία, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος», λέει ο Δρ Φάρα.
Τα μωρά έχουν έναν υπανάπτυκτο μηχανισμό για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους και μπορεί να αναπτύξουν εύκολα υποθερμία σε ψυχρό περιβάλλον. Τα πρόωρα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και ο Δρ Φάρα λέει ότι οι γιατροί της Γάζας έχουν παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των πρόωρων γεννήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι μητέρες υποφέρουν επίσης από υποσιτισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θηλάσουν επαρκώς τα μωρά τους. Υπάρχει επίσης ανεπάρκεια βρεφικών τροφών λόγω του περιορισμού των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Δρ Φάρα.
Και την Κυριακή, μια άλλη, τραγική υπόθεση.
Έξω από το νοσοκομείο al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας, ένας δεύτερος τοπικός εικονολήπτης που συνεργαζόταν με το BBC συνάντησε τον Yehia al-Batran, ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει την αγωνία του, καθώς κουβαλούσε το νεκρό μωράκι του, τον Jumaa. Όπως και ο Sila, ήταν επίσης μόλις 20 ημερών και ήταν μπλε από το κρύο.
«Ακούμπησέ τον με το χέρι σου, είναι παγωμένος», είπε ο Yehia. «Και οι οκτώ μας, δεν έχουμε τέσσερις κουβέρτες μεταξύ μας. Τι μπορώ να κάνω; Βλέπω τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά μου».
«Αυτοί οι αποτρέψιμοι θάνατοι αποκαλύπτουν τις απελπιστικές και επιδεινούμενες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα παιδιά σε όλη τη Γάζα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef, Edouard Beigbeder, σε δήλωσή του την Πέμπτη.
«Με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, είναι τραγικά προβλέψιμο ότι θα χαθούν κι άλλες παιδικές ζωές από τις απάνθρωπες συνθήκες που υφίστανται».
Υπό τον ήχο των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν μπροστά, ο πατέρας της Sila, Mahmoud, μετέφερε το άψυχο σώμα της από το νοσοκομείο Nasser σε ένα αυτοσχέδιο νεκροταφείο στο Khan Younis. Εκεί, έσκαψε έναν μικρό τάφο στην άμμο.
Αφού άφησε τη Sila να αναπαυθεί, ο Mahmoud παρηγόρησε τον Nariman.
«Τα αδέλφια της είναι άρρωστα, εξαντλημένα. Είμαστε όλοι άρρωστοι. Πονάει το στήθος μας και έχουμε κρυώσει από το κρύο και τη βροχή», λέει ο Nariman. «Αν δεν πεθάνουμε από τον πόλεμο, θα πεθάνουμε από το κρύο».
*Με πληροφορίες από το BBC