Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ με ελαττώματα εκτύπωσης: Εδώ είναι πόσο μπορεί να αξίζουν
Τα τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ έχουν γίνει ιδιαίτερα περιζήτητα από τους συλλέκτες, ιδίως τον τελευταίο καιρό, διότι εκτός από τη σημαντική ονομαστική αξία που καταφέρνουν να διατηρούν, υπάρχουν επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάποιες λεπτομέρειες που τα κάνουν να διαφέρουν από άλλες παραλλαγές τραπεζογραμματίων, για παράδειγμα κάποια λάθη ή ελαττώματα εκτύπωσης έχουν γίνει σχεδόν «ιός» χάρη στο διαδίκτυο.
Τα 100 ευρώ είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολο να αναγνωριστούν και ορισμένα στοιχεία, ξεκινώντας από τις απεικονίσεις μέχρι συγκεκριμένους σειριακούς αριθμούς, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στο διαδίκτυο, συχνά και με μια πιθανή τιμή πώλησης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως θα δούμε, που αυξάνουν επίσης την πραγματική αξία.
Προσοχή στα 100 ευρώ
Το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, όπως και τα υπόλοιπα της σειράς Europa (δηλαδή της δεύτερης σειράς, που κυκλοφορεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και αντικατέστησε την πρώτη σειρά, η οποία ήταν ενεργή από το 2002), έχει αλλάξει ελάχιστα, στην πραγματικότητα διατηρεί ένα μέγεθος στα μισά του δρόμου μεταξύ των άλλων δύο «γύρω» χαρτονομισμάτων, δηλαδή των 50 και 20 ευρώ, τα οποία είναι ανοιχτό καφέ και κίτρινης ώχρας αντίστοιχα.
Τα 100 ευρώ είναι προφανώς υψηλής αξίας, που καθιστά το εν λόγω δείγμα όχι από τα πιο παραχαραγμένα, καθώς γενικά οδηγούμαστε να θεωρούμε ότι τα δείγματα του συγκεκριμένου τραπεζογραμματίου είναι πιο άξια περαιτέρω ελέγχου.
Ποια είναι όμως τα δείγματα αυτού του ευρωπαϊκού τραπεζογραμματίου που είναι πραγματικά πιο ενδιαφέροντα;
Σφάλματα εκτύπωσης που πρέπει να ελέγξετε
Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να παρουσιάσει διάφορα εκτυπωτικά σφάλματα, κάποια πολύ ελαφρά καθώς και κάποια ελαφρώς λιγότερο έντονα χρωματισμένα χρώματα, μέχρι για παράδειγμα την ολική ή μερική έλλειψη της ολογραφικής λωρίδας , αυτής που ουσιαστικά βρίσκεται σε μία από τις πλευρές που είναι κατασκευασμένες με ανακλαστικά υλικά, η οποία μπορεί να αυξήσει την ονομαστική αξία έως και 4 φορές.
- Άλλα παραδείγματα είναι η μερική παρουσία ή απουσία της κλωστής ασφαλείας, η οποία μπορεί να φανεί μόνο έναντι του φωτός, η αξία ενός τεμαχίου των 100 που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 ευρώ αν είναι σε άριστη κατάσταση.
- Η παρουσία του αριθμού στο νήμα ασφαλείας που δείχνει φυσικά την αξία του χαρτονομίσματος, αν έχει άλλο αριθμό (για παράδειγμα 50 ή 20) είναι ένα αρκετά σπάνιο σφάλμα που αξίζει έως και 6 φορές την ονομαστική αξία επομένως 600 ευρώ.
Άλλα σχετικά συνηθισμένα αλλά και πάλι ενδιαφέροντα λάθη είναι η έλλειψη του σειριακού αριθμού, δηλαδή του σειριακού αριθμού που φυσικά λειτουργεί ως ταυτότητα για κάθε μεμονωμένο δείγμα. Αν λείπει μόνο από μία πλευρά, η αξία του μπορεί να φτάσει έως και 3 φορές την ονομαστική αξία, αν λείπει και από τις δύο πλευρές έως και 5 φορές, μόνο αν είναι σε άριστη κατάσταση.
Εάν λείπει ο αριθμός στο κάτω μέρος, στην άκρη της γωνίας, δηλαδή το «100» που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία, η μέγιστη αξία που μπορούμε να περιμένουμε κατά την πώληση είναι ακριβώς η διπλάσια, άρα ίση με 200 ευρώ, μια κατάσταση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή την περίπτωση, επίσης, εάν έχουμε ένα χαρτονόμισμα χωρίς σημάδια φθοράς.