Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν – Οι «κρυφές κινήσεις» της Τεχεράνης

Παρά της διαψεύσεις από πλευράς Ιράν για περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος, υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν – Οι «κρυφές κινήσεις» της Τεχεράνης
AP.
3'

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι κάθετοι: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πλήγμα» εναντίον του Ιράν, στον απόηχο των τελευταίων επιθέσεων σε Νέα Ορλεάνη και Λας Βέγκας, δημιουργώντας εκ νέου κλίμα αποκλιμάκωσης και περιφερειακής έντασης.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ έχουν εντοπίσει «ύποπτες» δραστηριότητες Ιρανών επιστημόνων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μίας μυστικής προσπάθειας της Τεχεράνης να χρησιμοποιήσει τη μεταβατική περίοδο της αλλαγής προεδρίας στην Ουάσινγκτον, με απώτερο σκοπό να σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, παρουσίασε πρόσφατα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν μία σειρά από επιλογές για πιθανή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πριν από την 20ή Ιανουάριου, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας συζήτησαν διάφορες επιλογές και σενάρια κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, αλλά ο Πρόεδρος δεν έλαβε καμία τελική απόφαση.

Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος υποστήριξε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν προγραμματίσθηκε επειδή προέκυψαν νέες πληροφορίες, ούτε είχε σκοπό να καταλήξει σε απόφαση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Κάποιοι από τους κορυφαίους συνεργάτες του Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων και ο Σάλιβαν, έχουν υποστηρίξει –πίσω από κλειστές πόρτες– πως η παρούσα συγκυρία καθιστά ένα αμερικανικό χτύπημα ως «επιτακτική ανάγκη».

Από τη μία, η επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δίνει την κατάλληλη αφορμή και από την άλλη, η αποδυνάμωση της Τεχεράνης και των «πληρεξούσιων» κρατών και οργανώσεων βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ιρανικών αντιποίνων και νέας περιφερειακής κλιμάκωσης.

Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Σάλιβαν δεν έκανε καμία σύσταση στον Μπάιντεν για το θέμα, παρά μονάχα συζήτησε τον σχεδιασμό σεναρίων.

Πού βρίσκεται σήμερα το πρόγραμμα της Τεχεράνης

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φέρεται να έχει προχωρήσει δραματικά κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν.

Η Τεχεράνη έχει, πλέον, αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 60% –αρκετά κοντά στο επίπεδο του 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου– κάτι που οι προηγμένες φυγόκεντρες του Ιράν θα μπορούσαν να πετύχουν μέσα σε μερικές ημέρες.

Το Ιράν διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο με 60% για να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Βέβαια ακόμη και αν το Ιράν αποφάσιζε πράγματι να κατασκευάσει μία βόμβα, θα έπρεπε να αναπτύξει έναν πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό ή μία πυρηνική κεφαλή. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι αυτό θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή