Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πού ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς - Kαι πιθανότατα δεν ήταν στη Βηθλεέμ
Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν ωστόσο οι ερευνητές δεν σταματούν ποτέ να αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Ιησού.
Ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο Ιησούς γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων στην πόλη της Βηθλεέμ, αυτή η αφήγηση πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα.
Στην πραγματικότητα, πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ.
Ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ο Ιησούς ήταν μια πραγματική ιστορική προσωπικότητα, η ιστορία που εκτίθεται στο ευαγγέλιο περιέχει ιστορικές λεπτομέρειες και αντιφάσεις που δεν ταιριάζουν απόλυτα.
Η ιστορία της Βηθλεέμ, των βοσκών, των μάγων και της φάτνης μπορεί να προέκυψε αργότερα, καθώς οι Χριστιανοί προσπάθησαν να συνδέσουν την ιστορία του Ιησού με μια αρχαία εβραϊκή προφητεία.
Αντ' αυτού, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι ο Ιησούς θα είχε γεννηθεί 68 μίλια (175 χιλιόμετρα) μακριά, στη μικρή πόλη της Ναζαρέτ.
Ορισμένοι αρχαιολόγοι προτείνουν ακόμη ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να είχε γεννηθεί σε μια δεύτερη Βηθλεέμ, μόλις 7 χιλιόμετρα (4 μίλια) μακριά από τη γενέτειρα της Μαρίας και του Δαβίδ.
Η υπόθεση της Βηθλεέμ της Ιουδαίας
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιστορία της χριστιανικής πίστης, ο Ιησούς γεννήθηκε σε μια φάτνη σε μια πόλη που ονομάζεται Βηθλεέμ της Ιουδαίας.
Η πόλη αυτή, περίπου έξι μίλια νότια της Ιερουσαλήμ, βρίσκεται σήμερα σε ένα τμήμα της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης και έχει γίνει βασικό σημείο προσκυνήματος για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
Η καλύτερη απόδειξη που έχουμε για το ότι πρόκειται για τον πραγματικό τόπο γέννησης του Ιησού προέρχεται από τη Βίβλο.
Ο Δρ Clyde Billington, βιβλικός μελετητής και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας, δήλωσε στη MailOnline: «Η Βηθλεέμ στην Ιουδαία αναφέρεται στον Ματθαίο, τον Λουκά και τον Ιωάννη ως ο τόπος γέννησης του Χριστού».
Μετά από 2.000 χρόνια, οποιαδήποτε φυσική μαρτυρία που μπορεί να άφησε πίσω του ο Ιησούς έχει χαθεί προ πολλού, πράγμα που σημαίνει ότι η Βίβλος είναι το μόνο που έχουμε να βασιστούμε.
Αν και οι πηγές αυτές είναι μακρινές και φυσικά αρκετά προκατειλημμένες, είναι όσο πιο κοντά σε μια ιστορική πηγή μπορούν να βρεθούν οι μελετητές για τα γεγονότα της ζωής του Ιησού.
Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στο 80 μ.Χ., γεγονός που το τοποθετεί περίπου 50 χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού.
Ο Δρ Μπίλινγκτον προσθέτει: «Πιστεύω, όπως και οι περισσότεροι χριστιανοί μελετητές, ότι και τα τρία αυτά Ευαγγέλια γράφτηκαν τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
«Έτσι, η ταύτιση της Βηθλεέμ στην Ιουδαία ως τόπου γέννησης του Χριστού χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες της Εκκλησίας».
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Δρ Μπίλινγκτον λέει ότι είναι «πεπεισμένος ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας».
Όσον αφορά την αρχαιολογία, τα στοιχεία είναι ελάχιστα, αλλά οι ερευνητές έχουν τουλάχιστον βρει αποδείξεις ότι η Βηθλεέμ της Ιουδαίας είναι αρκετά παλιά για να έχει νόημα αυτή η ιστορία.
Μια αρχαιολογική έρευνα στη Βηθλεέμ το 1969 αποκάλυψε ορισμένα κομμάτια κεραμικής που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου γύρω στο 1000 έως το 586 π.Χ..
Μια μεταγενέστερη ανασκαφή κοντά στην εκκλησία της Γέννησης το 2016 πραγματοποιήθηκε από τη δρα Τζόαν Τέιλορ του King's College του Λονδίνου και τον δρα Σιμόν Γκίμπσον του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Σάρλοτ.
Οι εργασίες τους αποκάλυψαν έναν αριθμό αγγείων και αντικειμένων που χρονολογούνται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
Μιλώντας τότε, ο Δρ Γκίμπσον δήλωσε: «Βυθίζουμε μια τάφρο μέχρι τα πρώτα επίπεδα και έχουμε, χωρίς αμφιβολία, κεραμικά που χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού.