Γερμανία: «Κυριαρχία» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτω από το μηδέν οι τιμές του ρεύματος
Το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά ενέργειας αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τη σημαντικότητα των ανανεώσιμων πηγών προς τη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες να εξοικειωθούν με τις επιλογές της «πράσινης» ενέργειας και τη βιωσιμότητα.
Στη Γερμανία, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν κάτω από το μηδέν, κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης (02/01), στην αρχή του 2025.
Οι αρνητικές τιμές του ρεύματος είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα στην Ευρώπη, λόγω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι ενδοημερήσιες τιμές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, έγιναν αρνητικές για τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας έφθασε τα 40 GW, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ζήτηση.
Κατά τη διάρκεια του 2024, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης γνώρισαν περιόδους ιστορικών αρνητικών τιμών, καθώς η ταχεία αύξηση της ισχύος αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενίσχυσε την παραγωγή.
Η Γερμανία σημείωσε 468 ώρες με αρνητικές τιμές ρεύματος, 60% περισσότερες από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Epex Spot. Στη Γαλλία, οι ώρες στις οποίες οι τιμές έπεσαν κάτω του μηδενός υπερδιπλασιάσθηκαν (356 συνολικά).
Αυτή η τάση ώθησε ορισμένους πολιτικούς να ζητήσουν περιορισμό των επιδοτήσεων, αφού οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί πληρώνονται ένα ελάχιστο ποσό ακόμη και όταν η ενέργεια δεν είναι απαραίτητη.
Οι μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες ενόσω «τρέχουν» τον στρατηγικό τους σχεδιασμό στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Οι διακυμάνσεις του καιρού ταλάνισαν την ευρωπαϊκή αγορά τον περασμένο μήνα, με μία παρατεταμένη περίοδο ημερών άπνοιας που σταμάτησε τις ανεμογεννήτριες και στη συνέχεια την επιστροφή των θυελλωδών συνθηκών.
Η Ισπανία είδε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά πέρυσι για συνολικά 247 ώρες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές υπό του μηδενός κατεγράφησαν στο 17% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την ομάδα βιομηχανίας Eurelectric.