Το ISRO εγκαινιάζει την αποστολή SpaDeX
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO) ενημέρωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι δύο διαστημόπλοια που θα βοηθούσαν το ISRO να επιδείξει διαστημική οπώρυψη, μια κρίσιμη τεχνολογία για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, χωρίστηκε με επιτυχία και τοποθετήθηκαν στην επιθυμητή χαμηλή γήινη τροχιά αργά.
«Η αποστολή PSLV C60 που έχει επιτευχθεί από το διαστημικό σκάφος SpaDeX θεωρείται», δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής M Jayakumar.
Σε αυτό που θεωρείται προοίμιο του ISRO που δημιουργεί το δικό του Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2035, η αποστολή PSLV-C60 θα έκανε επίσης την Ινδία να ενταχθεί σε μια ελίτ λέσχη για την επίτευξη αυτού του κατορθώματα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Ο πύραυλος ύψους 44,5 μέτρων μετέφερε το διαστημόπλοιο -Spacecraft A και B, το καθένα βάρους 220kg που θα βοηθούσε στον διαστημικό δέξο, τη δορυφορική εξυπηρέτηση και τις διαπλανητική αποστολές, δήλωσε ο ISRO.
Μετά το τέλος της πτώσης των 25 ωρών που ξεκίνησε την Κυριακή, ο πύραυλος απογειώθηκε στις 10 μ.μ. από το πρώτο Launch Pad σε αυτό το διαστημικό λιμάνι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ISRO, τα δύο διαστημόπλοια-χωρηματικό A (SDX01), ή το «Chaser» και το διαστημικό σκάφος Β (SDX02), ή ο «Κοιτγοποιός» θα συγχωνευθούν ξανά αργότερα σε υψόμετρο περίπου 470 χιλιομέτρων αφού ταξίδευαν με την ίδια ταχύτητα και απόσταση.
Με την κύρια επένδυση των τεχνολογιών, ο ISRO κοιτάζει να ενισχύσει την επιχειρησιακή ευελιξία της και να επεκτείνει τους ορίζοντες αποστολής του.
«Η τεχνολογία λανσαρίσματος στο διάστημα είναι απαραίτητη όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για την επίτευξη κοινών στόχων αποστολής. Μέσω αυτής της αποστολής, η Ινδία βαδίζει προς το να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που έχει τεχνολογία διαστημικού δέσμου», δήλωσε ο ISRO.