Νικολά Σαρκοζί: Αρχίζει σήμερα η δίκη του Γάλλου πρώην προέδρου

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί φέρεται ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του Kαντάφι για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία

Νικολά Σαρκοζί: Αρχίζει σήμερα η δίκη του Γάλλου πρώην προέδρου
5'

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δικάζεται σήμερα (6/1) για το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, στο οποίο φέρεται να έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε παράνομη προεκλογική εκστρατεία από το καθεστώς του εκλιπόντος δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Η ιστορική δίκη του συντηρητικού Γάλλου πρώην προέδρου και άλλων 12 ατόμων - συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην υπουργών της κυβέρνησης - για εγκληματική συνωμοσία για τη λήψη κεφαλαίων από έναν ξένο δικτάτορα σε μαζική κλίμακα απειλεί να επιδεινώσει την ήδη χαμηλή εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη γαλλική πολιτική τάξη.

Μετά από 10ετή έρευνα κατά της διαφθοράς, το δικαστήριο θα ακούσει τους ισχυρισμούς για αυτό που οι ανακριτές αποκάλεσαν «σύμφωνο διαφθοράς» που είχε συναφθεί μεταξύ του Σαρκοζί και του καθεστώτος της Λιβύης, στο οποίο μεσάζοντες παρέδιδαν βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε κτήρια υπουργείων στο Παρίσι για να χρηματοδοτήσουν παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για την προεδρία το 2007.

Το δικαστήριο θα εξετάσει εάν, σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Σαρκοζί, το καθεστώς της Λιβύης ζήτησε διπλωματικές, νομικές και επιχειρηματικές χάρες. Ένα από αυτά τα υποτιθέμενα αιτήματα για χάρες αφορούσε τον αρχικατάσκοπο του Καντάφι, Αμπντουλάχ αλ-Σενούσι. Είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη από γαλλικό δικαστήριο το 1999 για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1989 σε επιβατικό αεροπλάνο της UTA πάνω από τον Νίγηρα που σκότωσε 170 ανθρώπους.

Το δικαστήριο θα ακούσει πώς φέρεται να υποβλήθηκαν αιτήματα από το καθεστώς της Λιβύης προς το περιβάλλον του Σαρκοζί για να βρεθεί τρόπος να αρθεί το γαλλικό διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Σενούσι. Η Laure Heinich, δικηγόρος 15 συγγενών ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση, είπε ότι οι πελάτες της θα πουν στο δικαστήριο για το σοκ τους όταν ακούσουν ότι «η σύλληψη του ατόμου που σκότωσε τα μέλη της οικογένειάς τους» θα μπορούσε να «ανταλλαχθεί με χρήματα».

Είπε ότι το φερόμενο σύμφωνο διαφθοράς θα σήμαινε ότι «τα χρήματα που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί για να εκλεγεί το 2007 ήταν χρήματα που μολύνθηκαν από το αίμα αυτών των οικογενειών».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος ήταν πρόεδρος μεταξύ 2007 και 2012, έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία στην υπόθεση. Η τρίμηνη δίκη θα ξεκαθαρίσει τη σύνθετη σχέση του Σαρκοζί με τον αυταρχικό ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος είχε απομονωθεί διεθνώς για τη σύνδεση του καθεστώτος του με την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στην πτήση 103 της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία τον Δεκέμβριο του 1988 .

Η βάναυση 41χρονη διακυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέλη του περιβάλλοντος του Σαρκοζί φέρεται να συνάντησαν μέλη του καθεστώτος του Καντάφι στη Λιβύη το 2005, όταν ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών. Αμέσως αφού έγινε πρόεδρος της Γαλλίας το 2007, ο Σαρκοζί κάλεσε στη συνέχεια τον Λίβυο ηγέτη για μια μακρά κρατική επίσκεψη στο Παρίσι, στήνοντας τη σκηνή των Βεδουίνων του σε κήπους κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Σαρκοζί ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που καλωσόρισε τον Καντάφι σε πλήρη κρατική επίσκεψη μετά το πάγωμα των σχέσεων τη δεκαετία του 1980. Αλλά το 2011, ο Σαρκοζί έβαλε τη Γαλλία στην πρώτη γραμμή των αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά των στρατευμάτων του Καντάφι που βοήθησαν τους αντάρτες να ανατρέψουν το καθεστώς του.

Ο Καντάφι συνελήφθη από αντάρτες τον Οκτώβριο του 2011 και σκοτώθηκε. Ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, το Personne N’y Comprend Rien (Κανείς δεν καταλαβαίνει), θα βγει στους γαλλικούς κινηματογράφους την Τετάρτη και θα αφηγείται την ιστορία της έρευνας. Εάν καταδικαστεί για διαφθορά, ο Σαρκοζί μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών μαζί με τον Claude Guéant, πρώην γενικό γραμματέα και υπουργό Εσωτερικών των Ηλυσίων, και τον Brice Hortefeux, στενό σύμμαχο του Σαρκοζί που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών. Όλοι αρνούνται ότι έσφαλλαν.

Τον Μάρτιο του 2011, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είπε στο Euronews: «Ο Σαρκοζί πρέπει να δώσει πίσω τα χρήματα που δέχθηκε από τη Λιβύη για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Χρηματοδοτήσαμε την εκστρατεία του και έχουμε την απόδειξη… Το πρώτο πράγμα που απαιτούμε είναι αυτός ο κλόουν να δώσει πίσω τα χρήματα στον λιβυκό λαό».

Ο Σαρκοζί έχει ήδη δύο δικαστικές καταδίκες. Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας επιβεβαίωσε μια ετυμηγορία εναντίον του για διαφθορά και εμπλοκή επιρροής για παράνομες απόπειρες εξασφάλισης χάρης από δικαστή. Έχει διαταχθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι για ένα χρόνο, πρώτη φορά για πρώην αρχηγό κράτους. Αμφισβητεί την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια ξεχωριστή δίκη, καταδικάστηκε για απόκρυψη παράνομων υπερβολικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012 τις οποίες έχασε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. Έχει κάνει επίσης έφεση.

Ο Fabrice Arfi, ερευνητής δημοσιογράφος για τον ιστότοπο Mediapart, ο οποίος αποκάλυψε την ιστορία το 2011, είπε ότι το μέγεθος των κατηγοριών διαφθοράς στην υπόθεση της Λιβύης θα ήταν «ηλεκτροσόκ» για τη γαλλική κοινωνία. «Ολόκληρη η εικόνα της Γαλλίας διακυβεύεται», είπε. «Οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τη συμβιβαστική συμπεριφορά ενός πρώην προέδρου και της ομάδας του με έναν τρομερό δικτάτορα, σε επίπεδο διπλωματικό, οικονομικό, δικαστικό και οικονομικό».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή