Σεισμός στο Θιβέτ: Μάχη με τον χρόνο στους -16 βαθμούς Κελσίου για τον εντοπισμό επιζώντων
Περισσότεροι από 14.000 διασώστες έφτασαν στο Θιβέτ για να συνεχίσουν την αναζήτηση επιζώντων μετά τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε, τουλάχιστον 126 ανθρώπους σε απομακρυσμένη περιοχή της δυτικής Κίνας.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν διασωθεί, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, από τον σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη, περίπου 50 μίλια από τη βάση του Έβερεστ, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Zανγκ Γκουοκίνγκ έφτασε την Τετάρτη για να επιβλέψει την επιχείρηση, η οποία παρεμποδίζεται από τις χειμερινές θερμοκρασίες που έπεσαν στους -16 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε ένα μεγάλο γεωλογικό ρήγμα, αλλά ο σεισμός της Τρίτης ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Ο σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, έγινε επίσης αισθητός στο Νεπάλ και σε περιοχές της Ινδίας, που γειτνιάζει με το Θιβέτ.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη στο Θιβέτ, το οποίο ελέγχεται αυστηρά από το Πεκίνο, και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκεί χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τον σεισμό και τις συνέπειές του προέρχονται από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτυχθεί και drones έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τους διασώστες, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και την επανεγκατάσταση των πληγέντων κατοίκων.
Η κρατική People's Daily αναφέρει ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί στην περιοχή. Η ηλεκτρική ενέργεια και η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στην κομητεία Τίνγκρι, κοντά στο επίκεντρο, αποκαταστάθηκαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότερα από 3.600 κτίρια είχαν καταρρεύσει, αφήνοντας ενδεχομένως χιλιάδες ανθρώπους χωρίς καταφύγιο. Βίντεο που δημοσιεύθηκαν από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV της Κίνας έδειχναν σπίτια κατεστραμμένα και κτίρια να ισοπεδώνονται στην ιερή πόλη Σιγκάτσε του Θιβέτ, με τους διασώστες να περνούν μέσα από τα συντρίμμια και να μοιράζουν κουβέρτες στους ντόπιους.
Ο Σανγκζί Ντανγκζί, του οποίου το σούπερ μάρκετ υπέστη ζημιές από τον σεισμό - είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η καταστροφή των σπιτιών ήταν εκτεταμένη. «Εδώ τα σπίτια είναι φτιαγμένα από χώμα, οπότε όταν ήρθε ο σεισμός... πολλά σπίτια κατέρρευσαν», είπε ο 34χρονος, προσθέτοντας ότι ασθενοφόρα μετέφεραν ανθρώπους στο νοσοκομείο όλη την ημέρα.
Σημειώθηκαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Ο Ζιανγκ Χαικούν, ερευνητής στο China Earthquake Networks Center, είπε στο CCTV ότι ενώ ένας άλλος σεισμός μεγέθους περίπου 5 ρίχτερ μπορεί να συμβεί ακόμα, «η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού είναι χαμηλή».
Στους πρόποδες του Έβερεστ, που χωρίζει το Νεπάλ και την Κίνα, η κομητεία Tingri είναι μια δημοφιλής βάση για ορειβάτες που ετοιμάζονται να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα του Έβερεστ στην περιοχή έχουν ακυρωθεί, δήλωσε μέλος του τουριστικού προσωπικού στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η περιοχή είχε κλείσει. Υπήρχαν τρεις επισκέπτες που όλοι είχαν μεταφερθεί σε υπαίθριο χώρο για ασφάλεια, είπαν.
Η περιοχή Σιγκάτσε, όπου ζουν 800.000 άνθρωποι, είναι η παραδοσιακή έδρα του Πάντσεν Λάμα, μιας βασικής φυσιογνωμίας του θιβετιανού βουδισμού του οποίου η πνευματική εξουσία είναι δεύτερη μετά τον Δαλάι Λάμα. Ο Θιβετιανός Gedhun Choekyi Niyima που αναγνωρίστηκε ως ο μετενσαρκωμένος Πάντσεν Λάμα εξαφανίστηκε από την Κίνα το 1995 όταν ήταν έξι ετών. Στη συνέχεια, η Κίνα επέλεξε τον δικό της Πάντσεν Λάμα.
«Προσφέρω τις προσευχές μου για όσους έχασαν τη ζωή τους και απευθύνω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση σε όλους όσοι έχουν τραυματιστεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο νυν Δαλάι Λάμα. Έφυγε από το Θιβέτ στην Ινδία το 1959 μετά την προσάρτηση της περιοχής από την Κίνα και έκτοτε θεωρείται πηγή ισχύος για τους Θιβετιανούς που αγανακτούν τον έλεγχο του Πεκίνου - ο οποίος επεκτείνεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στο Νεπάλ, το οποίο δεν έχει αναφέρει θύματα
Ενώ οι ισχυροί σεισμοί έγιναν αισθητοί στο Νεπάλ, δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές ή θύματα, δήλωσε στο BBC Newsday ένας αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης - μόνο «μικρές ζημιές και ρωγμές σε σπίτια».
Οι δονήσεις το πρωί της Τρίτης, που έκαναν πολλούς κατοίκους του Κατμαντού να τρέξουν τρέχοντας από τα σπίτια τους, έφεραν πίσω τις μνήμες από τον φονικό σεισμό του 2015. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, σκοτώνοντας σχεδόν 9.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 20.000.