«Τεράστια περιουσία» από το 1600 βρέθηκε σε άγαλμα εκκλησίας όπου κήρυξε ο Μαρτίνος Λούθηρος

Σε αυτήν την εκκλησία ο Προτεστάντης Μεταρρυθμιστής έδωσε τα τελευταία τέσσερα κηρύγματά του, το 1546

«Τεράστια περιουσία» από το 1600 βρέθηκε σε άγαλμα εκκλησίας όπου κήρυξε ο Μαρτίνος Λούθηρος
livescience.com
2'

Συντηρητές σε μια διάσημη γοτθική εκκλησία στη Γερμανία ανακάλυψαν μια «τεράστια περιουσία» που ήταν κρυμμένη στο πόδι ενός αγάλματος πριν από σχεδόν 400 χρόνια.

Ο θησαυρός - τέσσερις τσάντες νομισμάτων από το 1600 - πιθανότατα κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, όταν οι Σουηδοί στρατιώτες λεηλατούσαν συχνά την περιοχή.

Η ανακάλυψη είναι μια «απίστευτη ιστορία», δήλωσε στο Live Science ο Ουλφ Ντράγγκερ, επιμελητής και επικεφαλής του τμήματος στο κρατικό υπουργικό συμβούλιο νομισμάτων της Σαξονίας-Άνχαλτ στη Γερμανία.

Οι συντηρητές, οι οποίοι εντόπισαν το εύρημα τον Μάιο του 2022 αλλά δεν το ανακοίνωσαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, αποκάλυψαν τα νομίσματα στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, μια γοτθική εκκλησία στο Eisleben, μια πόλη στο ανατολικό-κεντρικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Αυτή η εκκλησία είναι όπου ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Προτεστάντης Μεταρρυθμιστής που έγραψε τις «Ενενήντα πέντε Θέσεις» κατά της διαφθοράς στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έδωσε τα τελευταία τέσσερα κηρύγματά του, το 1546.

Περίπου 100 χρόνια αργότερα, περίπου το 1640, κάποιος χρησιμοποίησε την εκκλησία ως ασφαλές καταφύγιο για να κρύψει την περιουσία του. Έβαλαν τα τέσσερα «διογκωμένα πορτοφόλια» που περιείχαν 816 νομίσματα σε μια κοιλότητα σε ένα πόδι ενός αγάλματος από ψαμμίτη, το οποίο είναι μέρος ενός επιταφίου για μια κόμισσα και έναν κόμη.

Τα πιο πολύτιμα χρυσά νομίσματα ήταν τυλιγμένα σε χαρτί και επισημασμένα με τρόπο που να δείχνει ότι τα χρήματα ανήκαν στο θησαυροφυλάκιο της εκκλησίας.

nomismata.jpg

Πόσο άξιζε ο θησαυρός;

Για να θέσουμε τον θησαυρό στο πλαίσιο, ένας επιτυχημένος ανθρακωρύχος του 17ου αιώνα στην περιοχή κέρδιzε περίπου 1 τάλιρο, ή 24 πένες, κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Ντράγκερ. Μια λίβρα (0,45 κιλά) βουτύρου κοστίζει περίπου 3 πένες και δύο ρέγγες κοστίζουν δύο πένες. Εκτός από τα χρυσά και ασημένια νομίσματα, ο θησαυρός περιέχει περίπου 800 πένες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν κάθε νόμισμα ξεχωριστά και να τεκμηριώσουν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο και στο Μουσείο Τέχνης Moritzburg στο Halle. Θα παρουσιάσουν επίσης τα ευρήματά τους στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή